C-vitaminer

Ända sen jag var barn har jag vetat att C-vitamin är bra för mycket, inte minst immunförsvar och därmed bra mot förkylningar. Vi fick redan då lära oss att frukt och grönsaker förmodligen inte räckte såvitt man inte levde på hemplockade nypon och svarta vinbär och det gjorde vi inte. Alltså skulle hela barnaskaran ta tillskott.

Min pappa hade en burk med billiga askorbinsyretabletter som han fick ha ifred. Vi barn tyckte bättre om de söta brustabletterna som då, precis som nu, levererades i färgglada plåtrör. Vilken affärsidé! Först ”upplysa” om att C-vitamin är nödvändigt som tillskott för att hålla sig frisk (pappa hade oerhört få, nära 0 sjukdagar) och sen göra en hitte-på-produkt med billig råvara som man sen säljer dyrt och som sen gör barnen ”beroende” av det söta från tex aspartam. Lysande.

Nä det där har vi avslöjat så inga rör med C-vitaminer i vårt hus. Inga dyra tabletter från Apotek/Hälsokost heller. Jag köper ren Askorbinsyra i påsar på ICA (kryddhyllan) och doserar med kryddmått. 1 ml är 1g rent C-vitamin. Jag tar två i ett halvt glas vatten. Lite surt men ganska gott.

image

För enkelhetens skull häller jag två påsar i en burk och klipper ut och lägger i lappen, så förväxling inte sker (väldigt likt salt)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”C-vitaminer

  1. Hej igen
    Nu ser jag vilket misstag jag har gjort, förlåt, det är ju Askorbinsyra du förespråkar och då är det väl inga problem.

  2. Jag läste på Facebook att Citronsyra nuförtiden tillverkas av en massa suspekta ingredienser, ingen citron. Vad tror du, är det verkligen så? Har precis börjat med citronsyra.
    Margareta

  3. Varför tror du att man måste inta extra c-vitamin? 100 gram paprika innehåller ungefär dubbelt så mycket som man behöver under en dag, 100 gram vitkål innehåller ungefär hälften av man behöver på en dag. Äter man bara någorlunda mycket grönsaker per dag borde man få i sig tillräckligt. Jag har alltid fått höra att överskott av c-vitamin kissar man bara ut i alla fall.

    • Jag tror inte våra hårt framodlade åretrunt-grönsaker innehåller de utlovade vitaminerna. Jag tror inte heller rdi (rekommenderat dagligt intag) är tillräckligt högt. Jag tar därför 2g C om dagen i förkylningstider. Ibland mer.

  4. Såg nyss en intressant video om C-vitamin.
    C-vitamin är helt enkelt livsnödvändigt, och brist ger mycket allvarliga sjukdomar.

  5. Utmärkt idé. Jag tar också askorbinsyra, och tycker det är svårt att få upp det ur påsen. Men vad är det för fin burk du har?

  6. Vad gjorde vi utan alla dina fantastiska tips vi fått genom åren. Ovärderligt! Tack Margareta

  7. Tack för tipset, jag har inte köpt brustabletterna men väl de dyra från Apotek och hälsokost.

Kommentarer är stängda.