Woopaaa…

…osäker på stavningen, men det är ett fantastiskt användbart uttryck jag lärde mig av Mr Kosta Panagos vår värd och guide på Rhodos.

Idag känner jag för första gången på länge att jag är på rätt väg igen. Nu gäller det att hålla fast vid framgångsreceptet genom att dokumentera och då försöka komma på allt som påverkats, inte bara matintaget. Jag hade idag ett fasteblodsocker på 5,3 och det är länge sen sist. Jag har snarare legat nära 8. Jag väger mindre än när jag åkte till Rhodos. Morgontidningen kommer regelbundet och suget är obefintligt. Hjärnan håller fokus något bättre och jag känner mig inspirerad att både planera och laga mat. Inte minst den känslan var länge sen jag hade, väldigt viktig för att klara viktminskning utan större ansträngning, det är nödvändigt för att hålla ut. Vad har hänt? Jag börjar med det mentala, som verkar vara viktigast för att jag ska lyckas nå mina mål (hälsa utan mediciner och därtill viktminskning)

  • en veckas fantastiskt trevlig och avkopplande samvaro på Rhodos
  • bekräftelse i form av positiv feedback (jag KAN leverera)
  • en hel veckas vällagad LCHF-mat utan att jag behövt fundera
  • återfunnit lusten till varierad och tillagad mat, väldigt okomplicerad men god bara för att den alltid har ”det lilla extra” det som ger mig livskvalitet

Hur äter jag då (just nu)

  • Frukost: 1 dl yoghurt med Macadamianötter och kanel, fettkaffe och vatten varav ett glas med tillsatt salt
  • Lunch: 2 ägg med 2 msk vispgrädde, lite riven ost och varierade grönsaker till lunch (omelett i stekpanna hittills). Mycket smör.
  • Middag: 150-200 g kött (rå vikt)  i någon form, grönsaker efter lust och gärna tillagade (gratinerade). Med den mindre köttvikten kan det finnas med lite ost/ägg i gratinering/tillagning. Köttet är gärna karré eller entrecote för att hålla fettkvoten naturligt hög, men med fettkaffe till frukost och smör till lunch är kvoten ofta fylld.
  • Kväll: Svart kaffe om det inte är för sent annars roiboste/vatten. Jag är skeptisk till ”mat” på kvällen just nu utan låter nattfastan vara ca 18:00-08:00 dvs 14 timmar. Jag äter hellre större middag (150-200g gör mig väldigt mätt)

Jag har matregistrerat ett par dagar för att kontrollera att intaget innehåller minst 80e% fett och så här ser det ut

Proteinintaget den dagen kunde varit högre, men jag var mätt (i magen) och nöjd (i huvudet) efter middagen och köttet var slut.

Det är länge sen jag köpte hem och åt mejeriprodukter, men jag kände på Rhodos hur mycket jag saknat dem. Om jag kan klara bara lite, så betyder det mycket för mig. Det kan vara en hemlighet i att bland de mejeriprodukter Ann-Sofi bjöd på var det bara den feta yoghurten jag åt som inte var tillagad (jag drack svart kaffe). All grädde och ost vi åt var i matlagningen utom den matsked som följde med en dessert vi fick sista kvällen. Det är möjligt att något händer i tillagningen som förändrar, eller så är det helt enkelt att det blir för mycket om det är tillåtet att karva av osten, hälla grädde i kaffet eller äta vispad grädde som efterrätt.

Ni kan själva se var kolhydraterna kommer ifrån (över 4g i 1 dl yoghurt).
Kan vara så enkelt att… det finns ett bottenlöst sug i bakgrunden och det är väldigt lätt att tappa kontrollen om man inte bestämt sig. Just nu finns det grädde och ost i kylen som enbart ska användas för att förgylla matlagningen.

(Det som främst händer när jag helt avstår från mejeriprodukter är att jag känner mig mindre uppblåst, får mer regelbundna morgontidningar och går lättare ner i vikt, vad som exakt händer med mitt fasteblodsocker vet jag inte, för jag har haft högt och lågt både med och utan mejeriprodukter)

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Woopaaa…

  1. A1, A2mjölk, upplys en okunnig! Och hur är det med resistent stärkelse egentligen? Var hittar jag vettig info om det här?

    • Det är olika sorters komjölksprotein (kasein) A1 och A2 där A2 anses hälsosammare för den som är känslig. Fjällko tex
      Den som skrivit mest om resistent stärkelse är Per Wikholm. Han skriver både i LCHF-magasinet och på lchf.se

  2. Jag har infört massor av syrade grönsaker, nästan varje dag, och det stabiliserar min mage mycket, ihop med annan RS. Jag tror att min envisa vikt har sitt ursprung i mage och tarm och deras bakterier. Jag hoppas på det i alla fall, för jag har provat precis allt.

  3. Kan det vara så att yoghurten du bjöds var gjord på A2-mjölk? Nästan all mjölk i Sverige är A1 tyvärr.

        • Jo jag vet, men eftersom de mjölkar så mycket mindre är sannolikheten att just mejeriprodukter som kräver mycket mjölk är gjorda på den mjölken liten. I Sverige är det en försvinnande liten volym. Hoppas kunskapen om A2 når ut löngre så vi får tillbaka våra fjällkor i större skala.

  4. Varför saknar man mejerier så fruktansvärt mycket!?? Önskar att jag kunde äta obegränsat….Man måste ju oxå hitta en balans på kosten så det inte blir för tråkigt. Är väl så att det är kolhydraterna som gör att man saknar det. Eller vad tror ni?

  5. Det kan bero på att du börjat äta mejeriprodukter igen i form av framförallt yoghurt, vilket bidrar till att din bakteriekultur i mag-tarmkanalen har förändrats som i sin tur kan påverka blodsocker, mättnadskänslor och viktnedgång.

    Testa att lägga till resistent stärkelse såsom 1 tsk potatismjöl i ett glas vatten innan läggdags och se om det gör någon skillnad. I sådana fall beror det garanterat på en förbättrad tarmflora.

  6. Det var någon discussion, kanske flera, på Kolhydrater ifokus för länge länge sedan – där just tanken kom fram att det är skillnad på mejerivaror om de är tillagade eller inte. Flera hade lagt märke till det.

Kommentarer är stängda.