Skitsnack

image

Jag såg Skavlan förra helgen och blev väldigt inspirerad av den unga .(f 1990) och oerhört käcka forskaren Giulia Enders från Tyskland. Hon skäms minsann inte för att snacka skit i TV på bästa sändningstid. Hon refererade till typer som vi nog känner igen, men kanske inte pratar om så ofta.

Jag har alltid hävdat att hur jag sköter magen är helt avgörande för hur jag lyckas med både mående och viktminskning. Efter 30 år med IBS är det en drömtillvaro att dag efter dag, prestera typ 5 som regelbundet återkommande morgontidning?

Tyvärr är det inte så och jag har inte full koll på vad jag gör när det inte fungerar optimalt. Jag vet en hel del och jag lär mig fortfarande. Ett är säkert och det är att fettmängden har stor betydelse.

Jag har beställt Charmen med tarmen och ser fram emot nya kunskaper.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

16 svar på ”Skitsnack

 1. Jag fick diagnos trolig IBS för ett år sedan, då inga prover visade något fel, förutom att jag var typ 7 i ca 6-7 veckor…(varje gång jag gick på toa, ens för o kissa) Stressig period, med förändringar i livet, flytt plus lite annat jobbigt tror ju jag framkallade det.
  Kändes lite som att, jaja, hittar vi inget annat, så drar vi till med lite IBS. Strikt till liberal LCHF varierande från dag till annan gör att jag mår ok i kroppen o magen. //Katrkr

 2. Något som gör enorm skillnad för mig och min IBS-mage är att exkludera FODMAPs från min lchf-kosthållning. Alla ni IBS-are där ute – low FODMAP dieten kan vara näst intill en livräddare. Jag åt lchf i många år men upplevde endast marginell förbättring av mina magproblem (även om alla andra hälsofördelar med lchf har fått mig att fortsätta). Så snubblade jag över detta med FODMAP (fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler). Bland dessa sockerarter ingår alltifrån laktos, fruktos, fruktaner och galaktaner från vissa grönsaker, baljväxter och sädesslag, samt sockeralkoholer (inte bara de artificiella sötningsmedlen – sockeralkoholer finns även i vanlig lchf-mat såsom kokos och avocado, jo faktiskt, det är sant!) Jag kan inte nog understryka vilken skillnad detta har gjort för mig.

  ALLTSÅ: Om lchf inte räcker till för att normalisera din mage så läs på och testa FODMAP-dieten. Du behöver inte sluta med lchf för det, tvärtom!

 3. Typ 1 och 2 har med mjölkprotein att göra, mjölk och yoghurt/fil, dock inte smör och grädde. Avstå mjölk/yoghurt/fil i ett par veckor och testa skillnaden. Det är ett tips att testa om man inte redan gjort det.

  I övrigt såg jag också Skavlan och nämnda forskare/läkare och det var ju intressant med den bokens innehåll.

  • Använder inte mjölk yoghurt/fil och har ändå typ 1 som regel och har haft i många år, tills jag började med Levaxin, så det tror jag inte är nån regel…

 4. Försvann lite av det jag skrev ovan så jag skriver igen: Molkosan är kanske något för dig, det är mjölksyrad ostvassla. Jag tar en tesked i ett halvt glas vatten direkt på morgonen. Om du tycker det blir för surt så ta det i samband med frukosten. Jag tar också en kapsel Probioplex (Helhetshälsa). Båda har en gynnsam effekt på tarmarna och återställning av bakteriefloran. Det kanske också har betydelse för tidningsleveransen. 🙂

  • Jag tror absolut på Molkosan. Har en sjuksköterskeväninna som förordat det i alla sammanhang, bla som omslag på svårläkta sår i sjukhussammanhang.
   Mitt problem är att jag klarar varken lukt eller smak. Jag kväljer av att öppna flaskan.

   • Jag åt probiotika för ca 10 år sen på tips av homeopat och mot IBS. Det hjälpte inte så att jag märkte det men då var jag inte lika konsekvent med kosten som nu. Kanske värt att testa igen?

   • Jag förstår dig för det luktar ju ladugård, jag har vant mig och dricker snabbt och gör pinan kort. Klart att det inte är någon vits om du spyr upp det direkt. 😉

 5. Har också IBS i grunden och alltså absolut ingen tolerans mot fibrer… Är intollerant mot en hel hoper andra saker också.
  Det senaste som hänt ät att jag träffat på en läkare, som tycker att så många av mina symtom tyder på Hypotyreos, trots att proverna ligger inom referens.
  Jag måste säga att bland det mest fantastiska är att min mage sköter sig. Sa till honom när jag var dit i veckan, att för den som aldrig haft de problemen är det nog svårt att förstå, men det är i det närmaste en religiös upplevelse att få tömma tarmen ordentligt! 🙂
  Normalt producerar jag enligt typ 1 och nu är det för det mesta enligt typ 4! 🙂

Kommentarer inaktiverade.