Myter

Det finns så många myter man kan diskutera nyttan med.
En sån myt är ”Du ska inte äta efter klockan 18:00”.
Känner ni igen den?

En av mina tolkningar
Vi som är tjocka ska behandlas lika, nämligen som en massiv grå massa som tappar kontrollen…. eller nåt sånt.

Min erfarenhet
Jag har flera gånger både sovit bättre och gått ner vikt av att äta på kvällen.
Att somna hungrig är inte lätt och gör ingen glad. Jag har många gånger varit så hungrig att jag stekt kött och ätit sent på kvällen (20.00-21.00) eller ätit ute på restaurang sent (särskilt utomlands) och inte upptäck att det skulle vara negativt för vikten, snarare tvärtom ibland.

Däremot är det skillnad på vad jag äter och hur mycket. Om jag äter en stor fläskkarréskiva med grönsaker och smör som sen middag (20:00-21:00) mår jag bättre, sover djupare och vaknar piggare än om jag sitter och stoppar i mig ”LCHF-snacks” framför TV:n. Jag kan inte säga att det alltid är så, men jag skulle vilja testa det mer systematiskt för att verkligen veta att det är så.

Har ni fler exempel på såna ”myter” som till ett kollektiv säger hur man ska göra och inte göra?

kl1800

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Myter

 1. Jag tror inte detta ar en myt, utan att det snarare kan vara positivt for kroppen att leva sa mycket som det gar efter dess ”nautrliga” cykler. Eftersom det blir morkt klockan sex pa kvallen (eller tidigare) tror jag att man lurar kroppen att det ar dag nar det ar natt (biologiskt sett) om man ater for sent pa kvallen, vilket jag tror rubbar den naturliga balansen.
  Med detta sagt ater jag dock sjalv alltid sent pa kvallen anda..! 🙂

  • Fast i så fall skulle rekommendationen inte vara just kl. sex på kvällen utan relateras till solnedgången. Då blir det inte mycket mat för norrlänningarna under vinterhalvåret. I gengäld kan de äta dygnet runt på sommaren. 🙂

   Dessutom har jag aldrig hört någon som förespråkar att man inte ska äta efter kl. 18 ha några motsvarande restriktioner vad gäller första målet på morgonen. Nej, jag tror att det rör sig om en myt. Någon har tyckt sig må bättre när han inte ätit efter kl. 18 och sedan har detta spritt sig.

   För egen del sover jag allra bäst när jag somnar mätt och belåten.

   • Som jag namnde ovanfor tror jag inte att det ar sunt alls att fran forsta borjan leva i miljoer dar ljuscykerna ar sa forkortade och forlangda mellan arstiderna. Jag tror inte det ar sunt alls att leva i Norrland (av denna anledning — dock av andra anledningar: frisk luft och mycket natur…), och ej heller i Sverige egentligen (men battre i sodra an i norra)… Norrlanningars livslangd ar f.o. ocksa kortare an ovriga svenskars, vilket ar lite intressant i sammanhanget (men det kan dock bero pa mycket annat forstass…).
    Och om man ska leva i miljoer med korta ljuscykler tror jag det ar en god ide att forsoka klamma in det mesta, mat, traning etc etc, under den ljusa perioden av dagen…., tyvarrr…
    (Jag foljer ej sjalv mina ”rad”, men det betyder ej att de inte behover vara rimliga. Finns en del mycket svavande forskning pa detta omrade, som du far googla om du vill ta del av…)

    Ps. Sedan spelar saklart aven mycket annat in. Sverige ar ju ultimat att leva i annars ur halsosynpunkt, pga stor valfardsstat, allman sjukvard samt forhallandevis mycket ren miljo och mat…

 2. Håller helt med om att må bättre och bättre koll på vikten om ”bryter mot denna myt”. En annan princip om det diskuteras mycket kring är hur många måltider man ska äta och vad dessa ska innehålla (fett, protein o kolhydrater) även inom lchf. Här har själv hittat ett sätt men väljer att inte diskutera detta, men tror man måste vara nyfiken och öppen för att hitta sitt eget sätt.

 3. När det gäller myten om att inte äta efter kl 18 så kan jag intyga att om man har svårt att somna, vilket händer de flesta, så är ett kokt ägg med lite salt och smör ett bra insomningsmedel, när som helst på dygnet.

Kommentarer inaktiverade.