Kalorier

Jag tror att jag skrivit om kalorier innan. Har jag inte det så är det en tanke jag haft länge. Många kvinnor 55+ (ofta korta till växten) tror att de måste räkna kalorier när de vill gå ner i vikt med LCHF. Om man med det menar begränsa matintaget håller jag med, men menar man verkligen hålla koll på antalet kalorier dvs siffran man får fram genom att räkna 4 kcal per gram rent protein och gram rena kolhydrater och sen lägga till 9 kcal per gram rent fett då håller jag inte med alls – tvärtom.

Inom LCHF-rörelsen (vad nu det egentligen är) råder någon slags – ”du får äta hur mycket du vill bara du har koll på kolhydraterna”. Jag som varit med från början vet inte var det kommer ifrån. Sten Sture Skaldeman som är den jag främst lärde mig av har aldrig sagt det. Han säger tvärtom – du får inte stoppa in i huvudet det du har på kroppen. Annika Dahlqvist som är den som gjort LCHF vida känt har aldrig sagt det. Hon säger snarare att man får nog stå ut med att vara lite hungrig (Annika, om du läser, jag står inte ut och nu har jag testat i 10 år). Strunt samma – hur det än blivit så, anser jag det vara fel att det räcker att reducera kolhydraterna. Det finns mycket i det som numer kallas LCHF som jag anser vara fel, men istället för att fördjupa mig i det skriver jag vad jag tycker är rätt.

Jag tror på matbegränsning för oss som har svårt att gå ner i vikt, men för den skull tror jag inte på kaloribegränsning. Är inte det samma sak? Nej jag tycker inte det. Ett gram protein fett eller ett gram kolhydrater ger 4 kcal medan 1 g fett ger hela 9 kcal. Om jag skulle kaloribegränsa min mat skulle jag så klart börja med att minska fettet eftersom det ger flest kalorier. Det är precis det lågkaloribantning hållit på med hela tiden.

Jag tänker inte trötta/stressa er med en mattelektion utan försöka förklara på ett helt annat sätt. Om jag går upp i vikt (alternativt inte går ner i vikt som jag önskar) av att mitt blodsocker/insulin i blodet är för högt så är det väl smartare att minska det som ökar insulinet än att räkna kalorier? Fett ökar inte blodsockret/insulinet men det blir många kalorier. Kolhydrater ökar effektivt blodsockret/insulinet, men det ger mindre ään hälften av antalet kalorier jämfört med fett. Proteinöverskott ökar också insulinet om det inte finns tillgång till kolhydrater. Matbegränsningen är därför att minska kolhydraterna i första hand och räcker inte det måste man se över sina proteinintag. Det finns många som klarar att hålla sin vikt i balans genom att bara hålla koll på kolhydraterna, men vi som inte tillhör den gruppen, vi måste även hålla reda på proteinerna.

Jag är en lat person som inte gillar att räkna och därför har jag gjort ett system för min egen mathållning så jag slipper räkna. Varken kolhydrater eller proteiner. Fett anser jag vara fritt fram för alla.

Protein
Om jag vid min längd (162 cm) behöver ca 50-60 g rent protein per dag så är det 250-300g rent kött/fisk/fågel. Struntar jag i att äta tex mejerivaror så blir det inte några extra proteiner att räkna där. Jag håller mig helt enkelt till två portioner på 125-150 g kött/fisk/fågel per dag som proteinintag. Mängden ser jag oftast på förpackningen av det jag tar köttet från. Fisk äter jag lite mer av (ca 200g) jag plockar inte bort om det är tex ett 400g fiskpaket. Så petig är jag inte.

Kolhydrater
De flesta av mina kolhydrater kommer från grönsaker och då delar jag in grönsakerna i fria och dem jag får äta lite av. Sallad, spenat, gurka och sparris är tex helt fritt. Blomkål, broccoli, vitkål och några andra äter jag lite av eftersom min mage inte tål mer. Tomat, gul paprika och lök äter jag begränsat av för att de innehåller mer kolhydrater. En mer komplett lista finns i mitt huvud och jag kan gärna skriva ner den om någon önskar. Jag har som tumregel att om en grönsak inte innehåller mer än 3g kolhydrater per 100g (3%) så äter jag fritt. Innehåller den mer blir det begränsad mängd. Då slipper jag räkna.

Fett
Jag äter helt fritt av Smör och kokosolja och tillsätter en del kall olivolja på sallad. Jag använder även olivolja tex på matställen som inte har smör, olivolja i någon form har de alltid. Fett i form av grädde och ost undviker jag numer för det mesta. De innehåller även proteiner och jag vet inte om det är den ökade mängden protein eller något annat i komjölken som är ett hinder.

kalorier

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Kalorier

  1. Ja jag tror att en som har riktigt svårt att gå ner i vikt, även med strikt LCHF, måste ligga lite i underskott på matmängd. Det innebär att man måste acceptera att vara ”lite” hungrig, tills man har kommit ner dit man vill. Sen kan man äta sig lagom mätt igen.

  2. Intressant! Jag vet att du tidigare skrev vad det var som gjorde att du inte gick ner i vikt tidigare trots att du är LCHF. Kan inte hitta den inlägget nu. Du får gärna uppdatera mig på det om du har lust.

  3. När jag äter mer fett blir jag fort mätt. Om jag råkar äta för mycket så mår jag pyton 😉 Nästa gång äter jag inte för mycket. Resultat – vikten går ner. När jag inte vill gå ner i vikt måste jag minska fettintaget. Detta balansgång är inte så enkelt alla gånger……

  4. Du är SÅ bra. Hur skulle man klara detta utan dina teorier och genomtänk som du så snällt delar med dig. Jag har också slutat med ost (av komjölk). Dock äter jag get och/eller fårost som verkar funka mycket bättre. Kan äta bara det som ett mellanmål eller om jag blir hungrig.

    How I like you.

    /Birgitta

  5. Ja jag tror att du har rätt i dina funderingar ang kosten och det stämmer så väl med mina egna funderingar och som jag till sist bevisade för mig själv. För mkt protein stannade också min viktnedgång och då jag började äta normalportion av protein så började mina kilon gå neråt igen. Jag höll mig på lägsta gränsen 0,75 gr/kg kroppsvikt/dag och kollade med hjälp av Lifesum att jag låg rätt. Nu åt jag ju dessutom normalfett, frukt, allt grönt och dessutom lite mejeriprodukter varje dag, plus sex ggr per dag, så det var inte LCHF utan lågkolhydratkost men, men. det funkade till sist för mig.

    Jag har ju ”turen” att inte vara sockermissbrukare utan överätare och då funkar det bäst med små måltider flera ggr per dag för att inte trilla dit i felaktigt beteende. Men just ditt resonemang tror jag deffinitivt på och att det har mkt med viktstilleståndet att göra Ha en bra dag!

      • ”Kul” då har vi mkt att diskutera! 😉 Skojar inte alls kul och vi har ju diskuterat mkt i våra dar ;). Ser så ofta att protein portionerna är på tok för stora för många LCHFare och jag tror att just det sätter stopp för deras viktnedgång, att man helt enkelt ersätter det man tar bort och portionsstrl är densamma men nu med mååååånga fler kcal. Kommer ihåg ifrån listan att vi diskuterade det där med att inte ersätta med tillåtet det vi plockar bort.

Kommentarer är stängda.