Kaffe

Jag är beroende av kaffe.

Jag vill ha kaffe så fort jag vaknar på morgonen, direkt på maten efter lunch och sen en kopp på eftermiddagen. Sen är det stopp för jag sover dåligt om jag dricker för sent.

Ibland har det blivit för mycket kaffe. Då har jag hunnit med ytterligare en kopp på förmiddagen och någon mer på eftermiddagen samt struntat i att jag inte somnar och druckit på kvällen också. Det är ett pris jag fick betala med halsbränna och lite sur mage. Jag skriver fick, för nu är det inte så längre.

Eftersom hälsa är viktigt för mig tänkte jag dela med mig av vårt nya Gokaffe, som inte ger mig ett dugg halsbränna. Det kan till och med vara så att det inte stör nattsömnen lika mycket.

Sen i höstas maler vi bönorna själva och vi köper ekologiska bönor som är så färska att de inte är riktigt torra. Inget surrogat alltså utan ”Äkta vara”. Till skillnad mot andra bönor fastnar de här lite i kvarnen om vi inte förvarar bönorna utan lock innan. Vi torkar dem lite extra genom det.

Jag såg för rätt länge sen ett TV-program om kaffeplantager och sen dess vill jag bara köpa Fairtrade Organicmärkt kaffe och hoppas därmed att jag gynnar en bättre kontrollerad verksamhet än den där skräckfilmen jag såg med både barnarbete och giftbesprutningar. Jag betalar gärna om det kostar extra att inte bidra till sådana hemskheter.

Jag hade inte räknat med en hälsoförbättring för min egen del, men inser nu när vi druckit det ett tag att förutom att kaffet är godare vilket gör att jag dricker mer, så mår jag bättre. Min mage gillar verkligen det här kaffet.

Vi är noga när vi brygger kaffe. Det får inte göras i kaffebryggare, de håller inte värmen om man inte köper en Wilfa för flera tusen kronor. Vi kokar 8 dl vatten och häller över 1 dl nymalt kaffe, allt på en gång i en Melittatratt som passar i en termoskanna. Det skall vara ordentligt hett vatten och mätningen är noga. Det går bra att halvera eller dubbla hursomhelst men proportionerna 1:8 får man inte rubba. Det har mamma lärt mig redan då jag var liten.

Wilfa kaffekvarn

Wilfa kaffekvarn

efterlysning
Vår 1*6-Melittatratt i plast är utsliten och vi letar med ljus och lykta efter en ersättare (gärna begagnad i gott skick). De finns inte att köpa längre även om filtren fortfarande finns. Den storleken på tratt är nämligen perfekt till 8 dl vatten ich 1 dl kaffe. Just nu använder vi 1*4 och den är lite för liten.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

16 svar på ”Kaffe

 1. Claes Ohlsson, SIBA m fl säljer din drömkaffebryggare för under 2000 kr. Det är ju 5 års garanti på den och jag brukar ofta räkna om priset på dyra varor till kostnad per dag. Om ni använder den i 5 år blir kostnaden per dag ca 1,10 kr. Vad kostar kaffet per dag? Plötsligt är kanske kaffebryggaren ganska billig! 😀
  http://www.clasohlson.com/se/Kaffebryggare-Svart-Presisjon-Wilfa/Pr341295002;jsessionid=D6B750F109C854ECF6F67A6F4A1DCDE9.prodccom6?utm_source=external&utm_medium=prisjakt&utm_campaign=prisfeed

 2. Förstår precis. Vi bryggde i termos i stor tratt med pip, brun plast, tills den gick sönder. Fortsatte i liten tratt men när den vält två gånger krävde jag bryggare…

  Hittade dock denna länk till en lyxvariant:
  http://www.homebits.co.uk/acatalog/EVA_SOLO_DESIGN_DENMARK_VACUUM_JUG_COFFEE_FUNNEL.html#aES502938CF
  Utrikes finns det under namnet coffee funnel:
  http://www.sweetmarias.com/sweetmarias/coffee-brewers/filtercones/filtercone-6-size-with-thermos-extension.html

  Men livet med bryggare (som brygger vid rätt temp) är också ok. Hoppas du hittar vad ni vill ha.

Kommentarer är stängda.