EKO Hönsbuljong

Idag köpte jag hönsbuljongen i samma KRAV-serie som Oxfonden häromdagen.

Scandinavian Organics Färsk Ekologisk kycklingbuljong

Scandinavian Organics Färsk Ekologisk kycklingbuljong

Vilket fynd säger jag bara. Jag värmde och drack hela som den var. I min smak var den helt utsökt god.
Läser man på näringsfördelningen är det 2-3 g kolhydrater i hela burken på 520 ml, det blir ca 25 g protein och alldeles på tok för lite fett.
Jag löste det med rejäla klickar Bregott Havssalt på några frökex jag hittat när jag letat Birgitta Höglunds frökex från Huså bröd.

Huså bröd LCHF frökex enligt Birgitta Höglunds recept

Huså bröd LCHF frökex enligt Birgitta Höglunds recept

Dessa kex finns inte i någon av de affärer jag normalt handlar i (jag har mailat och frågat Huså och fått några tips, men det kräver en extra resa. De kex jag hittat är från Vaxholm och tillverkas av några biodlare som äter lågkolhydratmat och de saknade just den här typen av produkt.

Frökex original LCHF

Frökex original LCHF

Hur kul var det inte då att jag precis när jag drack ur den stora muggen med vansinnigt god hönsbuljong och knaprade på kexen (bara för att slippa äta smör direkt ur Bregottasken vilket i och för sig hade varit ok för min del) fick ett mail med en länk till en artikel om tillverkaren. Kändes riktigt bra att läsa. Fler sådana initiativ behöver vi.

Den här hönsbuljongen var ännu godare än oxfonden om man skall dricka den direkt som buljong. Som bas i mat är det nog en smaksak vad man väljer. Jag dricker gärna en mugg hönsbuljong som lunch med fettkaffe vid sidan om. Kexen som underlag till Bregott med havssalt var mer en tillfällighet eftersom de råkade finnas hemma och jag behövde komplettera med något fett. Jag dricker inte kaffe på kvällen för då sover jag inte.

Det här var helt klart bättre som reservmat än att bli utan när det inte finns någonting som passar och jag har gångavstånd till affären från jobbet.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

11 svar på ”EKO Hönsbuljong

  1. Hej, vad kul att du skriver om Husås och mina frökex 🙂 Här står de försäljningsställen som finns över landet nu, nya läggs till hela tiden: http://www.husabrod.se/lchf

    LCHF-butiken har dem, så de är enkla att beställa på nätet.
    http://www.lchfbutiken.se/514/sproda-frokex

    Igår skrev jag om min variant av din MBC, jag gjorde en MCB istället 😉

    Magic Chicken Boullion, den kan du testa på din buljong. Mycket mättande, näringsrikt och gott. Jag fixar inte att dricka fett i kaffe, men så här blir det ett gott mellanmål eller som varm dryck till frukosten.

    http://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/2014/01/15/low-carb-high-fat-paleo-drink/

    • Hej Birgitta!
      Välkommen till min lilla blogg 🙂 Jag har smakat dina kex och tycker de är väldigt goda. Jag skall göra vad jag kan för att få dem till mina lokala butiker, de har andra produkter från Huså. Det känns roligare än att behöva beställa även om det också är bra så klart. Jo jag läste om din MCB och det lät väldigt gott, nackdelen med kycklingbuljongen är just fetthalten så det är en bra lösning. Däremot byter jag nog inte ut kaffet…. det är jag beroende av 🙂

      • Tack. Varit in och läst lite då och då, men är inte så duktig på att kommentera.

        De som har Husås produkter i sitt sortiment kan lätt beställa hem frökexen också, det är bara att tjata lite på den brödansvarige i butiken.

        Fördelen med en MCB är att det blir en betydligt mer näringsrik dryck, så jag tror du kommer att känna dig mätt och nöjd längre än med kaffet. Du kan ju dricka båda, efter varann 🙂

        • Jag skall försöka påverka vår brödansvarige 🙂

          Jag har gått ner 12 kg sen maj efter många års platå främst genom att ta bort överskottsprotein, så jag är inte villig att lägga till det proteinet igen. Därför var jag så glad att jag hittade mitt MBC-kaffe som gör mig mer mätt och nöjd än frukosten gjorde tidigare. Jag klarar mig utan vidare till middag med mitt fettkaffe så längre än så behövs inte.

          Däremot kan jag tänka mig att dricka buljongen och äta frökex med smör på till lunch, när det ändå är dags för proteinintag. Då behöver jag inte ha ytterligare fett i buljongen eftersom jag fått mitt extra fett till frukost då det bäst behövs..

          • Vad skönt att du hittat din väg och vad som fungerar för dig 🙂 Vi är alla så olika, det som funkat för mig har tvärtom varit att äta ordentligt med proteiner, åt alldeles för lite av det under många år, innan LCHF-livet.

  2. Nu kan man undra varför det står kycklingbuljong på burken – var det inte hönsbuljong det handlade om?

    • Jag uppfattar det som hönsbuljong eftersom den enligt det som skrivits är gjord på hönor som inte värper längre. Vi får väl fråga varför de skriver Kycklingbuljong?
      Undrar om hönsen kommer från Adelsö ägg (ett lokalt hönseri med stor äggproduktion nära där jag bor)

Kommentarer är stängda.