Ekologiskt 3 rätt av 5

Naturskyddsföreningen har på sin sida en lista med 5 varor med uppmaning om att byta till ekologiskt och förklarar även varför. Jag håller med dem även om min lista inte är lika lång. Jag använder inte alla produkter de räknar upp.

Kaffe
Jag såg för ett tag sen en förfärlig film om barnarbete och besprutningar av kaffeodlingar. Sen dess är vi noga med vad vi köper. Sen ett par månader har vi egen kaffekvarn och maler själva vid varje bryggning och då är det ännu svårare att få tag i bra kaffebönor. Våra lokala affärer är inte så välsorterade så man får hamstra när man är på andra shoppingrundor.

Bananer och vindruvor
Nähä de fanns inte längre på mina inköpslistor

Mejeriprodukter
Vi köper inte så mycket längre men har sen många år valt ekologiskt/KRAV i de fall de finns. Just nu är det mest ekologiskt smör vi köper, men grädde och Creme Fraiche vid vissa tillfällen. Fetaost och en del andra ostar köper vi också ekologiskt eller lokalproducerat.

Kött
Jaha, där var vi överens men ändå inte. Vi tror inte det är klimatsmart att äta mindre kött, men det är en helt annan fråga. Vi köper det vi uppfattar som BRA kött och det behöver inte alltid vara varken ekologiskt eller KRAV-märkt. Vi köper tex gårdskött där vi vet hur djuren levt och det brukar ofta inte vara märkt eftersom det är en väldigt dyr process som små lokala leverantörer inte bryr sig om. De har inte råd helt enkelt. Själva märkningen är heller ingen garanti att allt verkligen har gått rätt till, det finns undantag i alla regler som är kopplade till ekonomisk lönsamhet. Vi gynnar så ofta vi har möjlighet lokala producenter och köper annars KRAV-märkt kött i butik. Sen jag sommaren 2012 hade förmånen att besöka TV-bonden Karl-Petters grisfarm i Säffle köper vi inget annat griskött än Scans kravmärkta. Ramstad gård, som Karl-Petter driver med sina föräldrar, är anslutna till ”Jord på trynet”. De levererar till Scans KRAV-märkta produktion.

Grisar som får leva grisliv på Ramstad gård i Säffle

Grisar som får leva grisliv på Ramstad gård i Säffle

Jag fick både ståpäls och tårar i ögonen vid det besöket och bestämde mig för att jag inte vill äta några andra grisar än de som levt så.

Potatis
Bom igen – men de sista åren vi åt potatis här hemma var den odlad 4 km härifrån hos en bonde som bara har potatis för hushållsbruk.

Mina reflektioner
Det här med KRAV och Ekologiskt är en väldigt bra metod för att medvetande göra konsumenter om att det faktiskt är skillnad på hur maten produceras och de tror jag många med mig är överens om. Däremot tror jag inte att det alltid i exakt varje situation är det bästa valet. Jag tänker inte lägga mig i någon politisk debatt om det här, jag är inte tillräckligt insatt i detaljerna, men jag vet att det finns kritiker som menar att det gått för mycket ekonomiska intressen även i detta och då tänker jag på äggproduktion. Den var inte ens nämnd i den här artikeln. Vad som är bäst för hönsen påstås inte alltid vara det som idag kallas ”frigående med möjlighet att vistas ute”. Vi köper så ofta vi har möjligheten våra ägg från en privat gård där hönsen bor i en traditionell hönsgård i hemmiljö. I övrigt kommer våra stora mängd av ägg från Adelsö ägg som är en jätteproducent av ägg, men som råkar vara lokalproducerade för oss som bor mindre än 1 mil därifrån. De har en avdelning för KRAV-märkt uppfödning och vad jag förstår växer den i antal höns för varje år. Medvetenheten ökar.

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Ekologiskt 3 rätt av 5

  1. Minns inte om jag tipsat här om Tranåslunds kött. Gården ligger utanför Tomelilla och har superbra kött. http://www.tranaslund.se/

    Såvitt jag vet är den inte ansluten till någon ”kedja” typ Gröna Gårdar och kan därför vara svår att hitta bara genom googlande. Vi hade letat flera år efter bra, djurvänligt uppfött kött från trakten utan att upptäcka den här gården men i höstas berättade vår snickare om den. Hans syster är gift med bonden ifråga. Vi beställde en kvarts ko och fick sedan hemlevererat 59 kg kött för drygt 7 000 kr. Köttet var vakuumförpackat och klart för frysen samt hur mört och gott som helst. Kan verkligen rekommenderas till er som bor i trakten.

  2. Åh vad jag blir avundsjuk på er som bor söderut och har ett mycket större utbud av lokalproducerat!
    Nåväl, älg, ren och småvilt kanske hamnar lite lättare, billigare och oftare på vår tallrik 😉

Kommentarer är stängda.