Att köpa ketonstickor

Mitt andra ketonvärde 1 juni 2012

Att få tag i en blodsockermätare som också kan hantera ketonstickor är inte svårt.
Gå in på Abbott Diabetes Care och beställ . Det är viktigt att det är Freestyle Precision, annars fungerar den inte för ketonstickorna. Mätaren kostar ingenting eftersom de räknas som hjälpmedel för diabetiker och ingen har väl kommit på att icke-diabetiker får för sig att beställa mätaren eftersom de dyra stickorna skrivs ut på recept av en diabetesläkare-/sköterska. I paketet finns 10 stickor och 10 nålar med. Stickorna är för blodsocker och är i blå styckeförpackning. Nålarna är för att ta hål i fingertoppen. De åtråvärda ketonstickorna finns inte med.

Stickor och nålar köper man fortsättningsvis på Apoteket. Var förberedd på att personalen kommer att undra varför du tänker betala för dem och varför du inte har något recept. Jag har talat om på mitt Apotek att jag numer har så bra HbA1c att jag inte är välkommen till diabetessköterskan längre, men att jag äter ketogen kost och därför vill hålla kontroll själv. Själva ordet ketogen kost låter i deras öron så allvarligt eftersom dessa stickor normalt används för att uppmärksamma det livshotande tillståndet ketoacidos så de blir genast väldigt hjälpsamma.

Abbott Freestyle Precision Blodsockermätare för ketoner (rosa stickor) och blodsocker (blå stickor)

Räkna inte med att stickorna finns tillgängliga på ditt Apotek. De är beställningsvara. (utom på stora Apotek Scheele i Stockholm). Det går fort att få hem dem, men om du har långt till Apoteket kan det vara bra att ringa innan och be dem ta hem dem. Första gången jag köpte kom de dagen efter och det var inga som helst problem.

Andra gången jag kom till samma Apotek  (måndag efter LCHF-magasinets campinghelg i Säffle) med samma personal (vi bor i ett litet samhälle) och ville köpa samma produkt fick jag svaret att de inte fanns och att man inte kunde få tag i dem utan recept. Då berättade jag tålmodigt hur jag fått dem att beställa dessa stickor x antal veckor tidigare. Enda sättet att beställa dem på nätet är via recept, men över disk går det bra. Jag talade om vad de heter och vilken mätare de passar till. Då kom en annan i personalen och sa att hon visste vad jag menade och hon försvann bakom en skärm och beställde. De skulle komma på onsdag.

Jag kom till Apoteket på onsdag, strax före stängningsdags, bara för höra att de inte hunnit fram men att jag skulle återkomma på torsdag. När jag kom tillbaka på torsdag blev jag erbjuden urinstickor. När jag sa att det var fel och att det var mätstickor för blod fick jag höra igen att de inte fanns. Jag upprepade med samma tålmodighet att jag köpt stickorna hos dem tidigare, men ingen trodde mig. Efter ett långt otåligt samtal, efter stängningsdags fick jag själv stå bredvid och dirigera deras sökning på Apotekets hemsida tills vi hittade exakt rätt produkt. Med en lapp i näven försvann denna kvinna bakom skärmen och gjorde sin beställning och jag skulle få mina stickor på måndagen.

På måndag (en vecka efter första försöket) kom jag tillbaka och frågade efter mina stickor (vid det här laget var jag välkänd) blev jag erbjuden – just det, urinstickor. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, men jag sa i alla fall att det var mätstickor för blod jag ville ha och att jag visat den som beställde hur förpackningen såg ut och vilket artikelnummer det var. Då måste man ha en mätare sa personalen. Jag har en mätare svarade jag. Men du har ju inte diabetes sa personalen (eftersom jag inte hade recept)

ridå

Den gången fick jag lämna mitt mobilnummer för att kunna få ett SMS när de rätta stickorna kom fram. Vilken service tänkte jag glatt 🙂 På torsdagen samma vecka fick jag ett SMS och den gången kunde jag också köpa mina stickor.

Jag var alltså utan stickor från 2-12 juli och det kändes inte så kul med tanke på att mitt mätvärde 1 juli var mitt bästa hittills.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

37 svar på ”Att köpa ketonstickor

 1. Pingback: Oväntad support | Vägen till 65

 2. Hej Henriette!
  Freestyle Precision har aldrig sålts, den delas ut gratis. Innan vi började skriva om den kunde vem som helst beställa den från hemsidan, men det blev sådan rusning av LCHF-are att de tog bort den och nu får man den bara om man har läkarintyg och hör av sig direkt till företaget. Det finns andra märken att beställa mot betalning. Mer om detta i den här länken
  http://www.sunsoft.se/?p=1023

 3. Hittar tyvärr inte Freestyle Precision på hemsidan. Den kanske är slutsålt av LCHF:are :-). Är det någon som vet var man kan få tag i den någon annanstans? Undrar också hur många sticker ett paket innehåller?

 4. Jag beställde 3 paket från http://www.berlindaversandapotheke.de idag. Provade att beställa från de andra som föreslagits, men hos dem kunde man inte välja Sverige, så jag tror inte att de levererar hit, helt enkelt.

  Med frakt blev det 50,06 euros, ca 440 SEK för 3 paket.

  Varför är allt så mycket dyrare här i Sverige?!

  • Glömde: tack för inspirerande blogg! Har ätit lchf i snart fyra år och är frisk och mår bra, men jag saknar den där härliga energin jag hade den första tiden (då jag också gick ner en hel del). Jag har absolut inga dippar eller så nu för tiden, men den där känslan av att man orkar med allt och ingenting var riktigt härlig 🙂 Det är därför jag mäter ketoner nu, jag vill hitta den optimala balansen för mig och hålla mig kvar där.

 5. I dag skulle jag beställa nya stickor på samma Apotek som tidigare.
  Jag var rustad med en tom ask för att beställningen skulle bli rätt. Det tog 2 minuter så kom expediten tillbaka med 3 askar i handen.
  Det lönar sig att vara lite envis – de ingår numer i sortimentet 🙂

 6. Jag har oxå beställt en mätare från Abbot 😀 längtar tills jag får den. MEN fick ni något bekräftelsemail eller något efter att ni beställt? Jag har inte fått något mail/bekräftelse och undrar om de kommer skicka den eller inte….

 7. Hej! Jag såg på Moniques blogg att en person som kommenterat skrev att hon blev nekad att få mätaren hemskickad eftersom hon inte är diabetiker. Jag fyllde själv inte i att jag är diabetiker men har ännu inte fått något sådant meddelande, efter snart tre dagar… Har du hört något om detta Margareta? Finns det annars något annat sätt för en icke-diabetiker att få tag på en mätare?
  Jag hade verkligen sett fram emot att äntligen kunna ta reda på hur just jag behöver äta eftersom jag inte går ner i vikt…

  • Jag vet ingenting om detta mer än att jag själv skrev ”övrigt” eller vad det var. Jag kan tänka mig att de inte vill dela ut dem gratis om det blir massbeställning även om de är de stora vinnarna som efteråt får sälja de dyra stickorna. Mitt förslag är att kontakta dem och be att få betala. Det har inte förstått den här nya användningsgruppen eftersom det är så nytt. Kanske en chock för dem.
   Apparaterna är inte särskilt dyra om man jämför med stickorna. I USA betalar de både mätare och stickor, därför måste man kunna beställa därifrån. Jimmy Moore vill att alla som börja mäta skriver till Abbott och förklarar varför vi vill ha stickorna billigare och att vi kan bli många som uppväger prissänkningen i så fall.

 8. I paketet med mätaren får du med ett papper på alla artikelnummer på de stickor i remsor som passar till just den mätaren.

 9. Är det dessa stickor man ska köpa till, från apoteket?
  Varunummer: 220033
  ”Om FreeStyle Lite
  FreeStyle Lite teststickor används för att påvisa glukos i blod. Teststickorna används med FreeStyle Lite (säljs på apotek) och FreeStyle Freedom Lite (säljs av leverantören) blodglukosmätare.”

 10. Pingback: Jordgubbar del 2 + vecka 7 | Vägen till 65

 11. Margareta,

  kan du genamnet på de stickor man skall beställa. Blir kanske enklare på apoteket då.

 12. Jag gick in på ett litet apotek i Strängnäs med bild på ketonstickorna och laddad till max med alla argument. Blev lite snopen när tjejen i kassan kollade datorn, log och sa:” ja, det har vi hemma!” ibland är livet enkelt.

 13. TACK för länken! Nu har jag beställt en sådan mätare jag med, ska in på apoteket och se hur enkelt jag får tag på stickorna, urinstickorna fick jag beställa när de inhandlades så de här lär nog inte heller finnas hemma 🙂
  Tack för en ny intressant blogg, den kommer att följas med intresse.
  Kram

 14. Hej!
  Oj vilket bök. Jag jobbar på Apotek själv (vi har dessa stickor på lager) men vad pinsamt för dom att klanta sig så.

  • Jag har sen jag skrev det här hört flera Apotek som har dem på lager, men jag har också själv varit inne på sammanlagt fyra som inte har, ett stort sjukhusapotek i Stockholm och ett mindre vid en vårdcentral, plus ett i ett köpcentrum. Det måste ha att göra med vilka kunder de har sen tidigare som frågat efter dem med recept.
   Mitt tips för den som bor långt bort är att ringa innan och fråga.

 15. I höstas var där en diskussion på KiF om blodsockermätare, och en rekommendation att välja den som också mäter ketoner.
  Av nyfikenhet beställde jag en. Jag bor i en av Sveriges minsta kommuner, men apoteket här hade faktiskt ketonstickorna hemma! Det var inga problem att få köpa dem, även om jag såg att expediten tyckte att det var konstigt.
  Sen blev det inte så att jag mätte mer än en gång, tror jag. Skulle kanske börja, men för tillfället har jag faktiskt ökat kolhydraterna lite (mer grönsaker, och lite mer bär).

  • Så bra att det finns på något Apotek, det inger hopp. Min gissning är att de har någon diabetiker bland kunderna som behöver stickorna (de är främst oroliga föräldrar som vill mäta på sina barn har jag förstått).
   Om du börjar så testa med fastevärden. Att ta någon annat tid verkar vara förspillt (vad vi tror just nu i alla fall). Grönsaker tror jag är bara bra, när det gäller bären får du testa dig fram. Jag har en teori där som jag skriver om längre fram när jag testat lite mer.

 16. Hej Margareta, jättespännande att läsa om ditt experiment. Tack för bra information.

  Vet inte om detta är intressant för dig men… Min make äter lchf och tränar för ett triathlon. Under de perioder han tränar hårt STINKER han ketos. Behövs inga ketonstickor alls för bekräftelse! 😉 Han verkar vara mycket mer i ketos än mig, jag äter striktare lchf än min make men jag tränar inte.

  Har köpt Voleks böcker men inte hunnit läsa dem än. Volek kanske har en förklaring.

  • Kul att höra om en till som kör triathlon på lchf. Den ende jag kände till innan som kör lågkolhydratkost är Jonas Colting och honom går det ju bra för 🙂
   Ett tips mot ketondoft är att tugga persilja och basilika. Det hjälper. Det verkar på dig som att han går in och ur ketosen och det är nog orsaken till lukten, den försvinner om man stannar kvar. Volek skriver om vitsen med att stanna kvar.
   Ett tips för din man är att följa Ronnie Mathiesens blogg – han skriver om hur han från överviktig soffpotatis satsar på en elitkarriär inom cykling – tack vare ketogen kost. Han redovisar sina mätresultat och kommer skriva om hur träningen fungerar/förändras.

 17. Himla bök! Och så tråkigt att man måste linda in sanningen! Ska vara ute i god tid innan mina stickor tar slut. Med andra ord en vecka i förväg!

 18. Det är här väldigt intressant men att det ska vara så förbaskat svårt att få rätt beställning!

  • Jag vet inte om mitt Apotek är extra knöligt, men jag skrev inlägget för att uppmärksamma er som är intresserade på att kontrollera en extra gång att de verkligen har förstått vad ni är ute efter. De har troligen aldrig sålt dessa stickor över disk tidigare.

Kommentarer inaktiverade.