Innovativ lunch med tonfisk

Egentligen vill jag inte äta tonfisk på burk, men sommartid gör jag det ändå. Jag väljer alltid den i vatten av ”bättre märke” och inte den i olja. (Det är hanteringen av fisket och mat förvarad i konservburkar jag är kritisk till). Själva tonfisken tror jag är bra mat så om man fick till problemen med skadade delfiner och slapp tänka på konserver och transporter så …. ja! Tonfisk är gott.

Jag försöker just nu äta så fritt från mejerivaror det bara går och då blir det lätt torftigt. Därför kände jag mig så innovativ när jag häromdagen kom på den här snabbgjorda lilla lunchen som både jag och min man föll för, så den kommer att återkomma under sommarens lata dagar.

Ni vet redan att jag använder äggkokaren och därför har tillgång till kalla ägg i kylen. En burk tonfisk och en burk minimajs  (återigen en konservburk och jag tror inte det är bra i längden, men nuförtiden är det så få jag bär hem att jag får betrakta det som mygg och inte elefanter) samt olivolja, majonnäs och tomatpasta kan man alltid ha hemma och Voila! så har man en riktigt god lunch..

Lunch med tonfisk och ägg

Lunch med tonfisk och ägg

2 lunchportioner ägg och tonfisk

 • 1 burk tonfisk i vatten, låt vattnet rinna av
 • 1 burk minimajs (jag köper ICA’s)
 • 2 kokta ägg (maken la till ett extra efteråt eftersom han äter mer än jag)
 • ½ dl olivolja (den skall vara GOD dvs av finare sort, den vi har just nu tog vi hem från Kreta i höstas)
 • 1 msk tomatpasta (jag köper ICA’s ekologiska på tub)
 • 1 dl majonnäs (jag använder just nu Kavli’s ekologiska)

Rör ihop alltihopa och servera med sallad, gurka och gärna oliver för sältan. Jag kryddade med lite av varje (minns inte längre) men förmodligen mina ekologiska flingsalt som jag köper i glasburk, det finns flera att välja på nu och jag köper hem dem i takt med att de kommer i affären (ICA Maxi och Coop).

Maldon Flingsalt

Maldon Flingsalt

Jag klippte också i av mina färska örter som växer i en pallkrage utanför huset. Är inte så noga med vad jag tar utan efter principen lite av varje tills det blir en näve ungefär.

Halva mängden (dvs min portion) blev exakt 300g och innehåller < 5g kolhydrater och 77% fett (ökar ytterigare om man tillsätter oliver eller mer olivolja).
Räknar du kalorier så blev det 750 kcal per portion av min storlek.

För er som gillar siffror så är det här ungefär hälften av vad jag tror att jag skall äta av protein och kolhydraterper dygn. Dvs fettkaffe till frukost och sen en middag med ungefär samma värden. Fettkvoten passerade 2 vilket skall anses ok, men själv vill jag nå en % på över 80, så lite mer olivolja och några oliver så blir det ännu bättre.

Jag säger tror eftersom jag inte fått något att fungera så bra ännu, men det beror på annat. När maken och jag gör mat själva och klarar oss utan andras tillagning fungerar det riktigt bra!

Den här sommaren blir ett experiment, vi har bestämt att vara hemma så mycket det går och bara ta hand om oss själva och vår hälsa. Allt för att alla experiment skall gå att genomföra utan avbrott. Finns säkert anledning att återkomma till.

Men först – bröllop för äldsta dottern 15 juni och det närmar sig med stormfart just nu.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

12 svar på ”Innovativ lunch med tonfisk

 1. Hej,

  Har kört med LCHF i drygt en månad och surfade runt på din fina blogg där jag lärt mig mycket. Angående kroppsfetts-minskning vet jag lite om andra metoder än LCHF.

  1. HIIT har jag kört sedan 2008. Funkar utmärkt om man kör det på fastande mage på morgonen och sen inte äter innan lunch. Intensiteten är det som avgör effekten. Enklast är att börja med en enda 100% ”all-out” rusch på 15 sek på spinning cykeln. Jag brukar tänka att en elak mördare står med en hagelbössa riktad mot mig och kommer att avfyra om jag går under 100%. Sen jobbar man sig upp till 30 sek efter några pass och sen lägger man till fler ruscher med vila emellan. 1-3 ggr/vecka är en bra HIIT mängd. Sägs vara så att mängden mjölksyra i musklerna är proportionell mot mängden HGH som är ett fettförbrännande tillväxthormon som dock snabbt minskar om insulin ökar. Vet ej riktigt om det stämmer, men fett bränner man i alla fall med INTENSIV HIIT.

  2. Periodisk fasta. Har kört 16/8 enligt leangains.se i ett år. Funkar bra och är rena barnleken på LCHF. Tungt med hungern på kolhydratkost dock 🙁

  3. Styrketräning med för personen i fråga tunga vikter och hög intensitet. INGA ROSA HANTLAR. Ämnesomsättningen ökar p g a muskelreparationerna samt mer muskler håller igång systemet på nåt sätt jag inte fullt ut fattar. Styrketräning är i alla fall bra för båda könen ändå fram till högsta ålder.

  Mvh/Stefan

 2. Skrev i rena farten olivolja men menade olja :))))) Olivolja har jag inte heller sett, solrosolja är väl den vanligate och som jag skrev så offrar jag mig 😉 även om inte oljesorten är den bästa så smakar tonfisken väldigt gott tycker jag!

 3. Själv offrar jag mig för tonfisk i olivolja men det är bara för att jag tycker att tonfisk i vatten är så torr. Tonfisk, keso, lite grönt och några skak av citronpepparn är min snabba lösning en matlat dag el som nu då vi sliter upp plattorna på framsidan.

  • Hej Lise – det är minimajs som knappt innehåller några kolhydrater alls och som ger bra tuggmotstånd. Vi äter det ibland som variation på grönsaksutbudet även i varma grytor.

   Minimajs från ICA
   100g 2g protein 1,4 g kolhydrater 0,20 g fett

   • OK intressant! Tack!
    Hälsningar från ett Kiruna som levererar + 28 grader och midnattssol.
    Skulle behöva din pool…;-)

    • Vi läser och hör på nyheterna om er värmebölja – det måste vara fantastiskt!
     Vår pool är nog ingen lösning på problemet – den är nog 37,5 grad ännu (vi sänker i takt med att det blir för varmt för att sen höja i samma takt under hösten).
     Kram

   • Det måste jag titta efter nästa gång jag handlar! Annars brukar ju burkmajsen ligga på 10 g/100g om jag inte minns fel 🙂

Kommentarer är stängda.