Mera ägg…

Nu är det återigen länge sen jag skrev. Det är en hel del att göra nu, samtidigt som jag försöker ta det lugnt och minska stressnivåerna, det är ingen enkel ekvation och det finns förmodligen många anledningar att återkomma om det. Jag ser fram emot en lugn sommar där inte mycket finns inplanerat. Jag skall ha en ”tänk-på-mig-själv-i-första-hand”-sommar har jag tänkt och inte flänga runt på en massa måsten.

Det känns skönt att ha testat en äggfri vecka. Nu vet jag att det inte är äggen som bekymrar min matsmältningsprocess. Det blev helt enkelt ingen skillnad.

Vi köper ägg genom goda vänner här i närheten. Äggen levereras hyfsat regelbundet av producenterna, dvs våra vänners barn och barnbarn som har eget hönseri i Jämtland. Det känns verkligen som en förmån att ha i stort sett ständig tillgång till dessa fantastiska ägg.

Livets nödtorft

Livets nödtorft

Vårt kylskåp är inte fullt så spartanskt som på den här bilden, men äggen tar plats och man får röja lite när leveranserna kommer. Allteftersom äggen går åt plockar vi ibland ner dem i 10/12-packslådor som går att stapla bättre för att få plats med annat i kylen.

Smör är viktigt i min matlagning och jag använder mig av det ekologiska som finns i butik och det koncentrerade som finns att beställa eller att köpa direkt hos storköksgrossist om man har den möjligheten. Jag gillar att steka i det, eftersom det sprätter mindre då det inte innehåller något vatten. Däremot tycker jag inte det är lika gott eftersom det är osaltat, så det måste enligt mig användas när man kompletterar med salt och andra kryddor.

Min amerikanska LowCarb-vänner talar sig varma över det irländska smöret Kerrygold Pure Irish Butter och de bär det med sig överallt de reser (tex kryssningar i Karibien). Jag vet faktiskt inte vad som är skillnaden mot vårt ekologiska? Men det kanske någon av mina läsare kan klura på.

Kerrygold Pure Irish Butter

Kerrygold Pure Irish Butter

Jag antar att det framgått att jag gillar köksmaskiner. Det har jag förmodligen ärvt efter min mamma. Hon var väldigt tidig med det mesta (minns ni den runda bänkdiskmaskinen från Electrolux? eller den allra första Hushållsassistenten som finns att köpa i nyare version än idag) och var aldrig rätt för att testa nymodigheter.

En förhållandevis billig pryl, knappast maskin men dock elektrisk, jag inte vill vara utan är min äggkokare. Den är fantastisk när man som jag är lite glömsk och förvirrad. Jag laddar den full på några få minuter (den tid det tar att picka 7 ägg) och sätter sen igång den och övergår att göra något annat. När äggen är klara tjuter den så det hörs i hela huset och även ut om ytterdörren är öppen. Jag gillar inte hårdkokta ägg och den här manicken besparar mig från det. Jag väljer alltid medium eller lösa beroende på vad jag skall ha dem till. Löskokta blir ”medium” i kylskåpet har jag upptäckt. Äggen blir likadant kokta varje gång oavsett om jag står och passar dem eller går ifrån och gör annat.

På gränsen till mirakelkänsla, för den som alltför många gånger insett att äggen är gröna när man skalar dem.

äggkokare

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

16 svar på ”Mera ägg…

 1. Jag gillar också min äggkokare väldigt mycket. Jag har dock slutat picka äggen och det fungerar utmärkt. Till och med bättre då det alltid kröp ut lite äggvita ur det lilla hålet förut.

 2. Men måste man ha äggen i kylen? Jag köper ägg en gång i veckan och travar kartongerna i en låda i köket, I affärerna här i Tyskland står alltid äggen i vanliga hyllor utan kylning.

  • Nä, det räcker att förvara dom på ett svalt ställe, dom håller några månader ändå 🙂

 3. Det är ju bra att kunna äta ägg, som innehåller så mycket nyttigt. Jag tar en rå äggula, för svavlets skulle (allt för att kunna använda benen ett par meter till) och resten blir brunch, ca 4 äggtotalt per dag. Jag har ju nollat kolhydraterna sedan 2,5 vecka, och har minskat i centimeter runt midja, höfter och rumpa, ca 6 cm på varje ställe. Vikten går neråt, ca 3,5 kg, och jag passerar kanske över till tvåsiffrigt under helgen. Nu kan jag inte ropa hej än, men över lag mår jag kolossalt mycket bättre, i smärta speciellt. I går kunde jag klippa gräs 3 X 30 minuter, en väldig förbättring. Jag äter ägg, fet fisk, nöt och lever, samt smör och kokosfett. Det var svårt att psykologiskt komma fram till detta val, men nu kör jag på. Jag känner tydligt att ketosen har kickat in, helt klart acetonsmak i munnen, men har inte mätt värdet. Mättnaden är långvarig, och jag känner mig nöjd, inga problem med mage eller annat.

  • Vad otroligt roligt att läsa om din framgång! Du är en inspirationskälla och jag är så glad över att du hänger här på min blogg och rapporterar.
   Jag äter förutom det du räknar upp även lite gröna blad och avokado, samt grön färsk sparris och gurka och kanske något mer jag inte kommer på just nu. Det verkar vara bra för magsyran som kan vara ganska störande för mig.

   Just nu är jag inne i en period där det är ovanligt svårt att planera, men jag har i tanke och almanacka avsatt den här sommaren till mig själv och min kost, bara dotterns bröllop 15 juni är över sätter jag igång på allvar.

   • Utan din blogg hade jag inte hittat vägen, den är oerhört viktig för mig. Jag trodde att jag var galen, typ åt på nätterna eller nå’t 😉 Det tar tid att reda ut hur man vill göra och hur man fungerar. Efter midsimmar, om det går åt rätt håll, ska jag starta blogg igen. Tröttnade, men det känns som att vi alla behöver dela med oss. Jag tar till mig av alla kommentarer här också, det är skönt att inte vara ensam.

    • Jag blir lite rörd när jag läser dina inledande rader! Att min blogg får göra skillnad för någon betyder väldigt mycket för mig och jag säger som jag sagt innan. Dialogen är väldigt viktig för mig själv och inspirerar mig att söka vidare! Jag är väldigt glad att du rapporterar och hoppas att du berättar när du börjar blogga igen så jag får följa dig.

 4. Kerrygold är från naturbetesdjur! Om vi ändå kunde köpa så’nt i Sverige! Det enda jag hittat finns på Ängavallen i skåne och en liten klick kostar skjortan……….

  • Tack och Ok – då förstår jag skillnaden, garanterat naturbetesdjur. Då gäller det att hålla sina korpgluggar öppna och framförallt att skapa en efterfrågan. Jag känner några mjölkbönder jag kan försöka påverka. Antroposoferna i Järna kan man ju fråga också.

 5. Du skriver att man kan beställa det koncentrerade smöret. Men var? Jag hittar inte det någonstans på nätet, kan du tipsa?

 6. Vi är många som ser fram emot dina inlägg, men vi väntar gärna. Jag är gammal äggallergiker, vilket inte varit något problem under min tid som icke-LCHF:are. Med åren nu har det blivit en del ägg och det gick bra tills i somras när jag började må lite illa och det kliade lite i munnen. Vill ju gärna kunna äta ägg och lösningen blev att plocka bort så mycket som möjligt av vitan. Fungerar bra för mig och för dottern som har samma tendenser.

  • Ni, mina trogna läsare, är så gulliga att jag blir rörd. Bloggen har blivit ett behov som gör att jag mår bra. Dialogen med er kickar igång mig och ger mig inspiration att fortsätta kampen.

Kommentarer är stängda.