Smör, bröd och sallad ingår…

”Ja tack, smör och sallad går bra.”
Jag tar lite grönt på tallriken för att motivera 2 små portions pkt Bregott…

För mig är det fortfarande en utmaning att klara vardagarna. Jag vet att jag borde ha med mig matlåda varenda dag men det är så svårt att få till det. Tänk om det skulle bli min utmaning för 2014?

Livet är fullt av vardagar och lyckas man med den utmaningen kan man komma långt.

Sommaren 2005 gick jag ner 10 kg med LCHF. Familjen gick sammanlagt ner ungefär 50 kg den sommaren. Sen kom hösten och vanliga vardagar i olika toner av grått. Successivt gick jag under många år upp- och ned som en berg- och dalbana. Jag har klarat viktminskning när jag är ledig och rår över mig själv, sen går jag upp när tiden/orken inte räcker för planering och matlagning. Den mentala spärren att orka göra något åt situationen är för stor.

2013 var ett annorlunda år, för då fortsatte jag gå ner hela hösten, trots två utlandsresor som störde det hela likt en nybörjare i puckelpist.

Nu är min självkänsla på topp och jag laddar för att under våren ta ny fart utför kommande branter. Där har jag inte varit på mycket länge och vet inte riktigt vad som händer rent mentalt.

Jag har inte någon lämplig bild tillgänglig, så det får bli en av våra katter.

image

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Smör, bröd och sallad ingår…

  1. Apropå vardags matlådor så slår jag ett slag för kålpudding av ”rätt” recept. Finns faktiskt i min Rutiga Kokbok ett som är utan ris och massa sirap som verkar vara ”måste” i de flesta ”vanliga” recept och de lchf-varianterna som finns verkar avpassade från det och vara mer eller mindre konstiga.
    Den blir riktigt bra bara man har tålamod med när man fräs-kokar kålen så dess naturliga sötma kommer fram och varken får med rå eller bränd kålsmak. Lite mer kompakt från den rena köttfärsen, men det gör bara att den passar ännu bättre med lite smör på toppen (och några lingon). En ordentlig långpanna ger i alla fall 8 matlådor som passar utmärkt att frysa.

    Så helt i sig själv utan någon som helst lchf-anpassning:
    2 kg vitkål
    700 gram blandfärs
    2.5-3 dl vatten
    1 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    2 msk smör

    Alltså inte någon sirap eller i ris i sikte alls (generellt har rutiga kokboken mindre kolhydratsutfyllnad än vår kokbok har jag märkt).
    Däremot brukar jag öka kryddningen och tillsätta lite lök och naturligtvis fräsa kålen i mer smör än så (och eventuellt späda med lite buljong och låta den puttra en liten stund tills den avdunstat).
    Ungefär dubblat blir en full långpanna om jag minns rätt.
    Många av färsrätterna i min utgåva av rutiga kokboken är med mindre kolhydrater och sött än flera standard recept. (kåldolmarna är även de utan sirap, dock med lite ris i, wallenbergarna är också helt lchf anpassade och inte heller vända i ströbröd som många recept ger).

    En annan trevlig rätt som ger många lunch portioner är att göra pajdegsfri paj i stor sats om man tål mejerier (behövs ganska mycket av både ost och grädde för att inte bara smaka ungsomelett). Klassisk ost och skinka och ersätta mjölken med grädde (eller en del grädde och en del vatten om man som jag tycker det blir lite för mycket grädde för min smak med bara det). En annan riktigt god kombo är whisky-cheddar och bacon. Stor sats ger många portioner som är lätt att ta med med sallad och dressing (eller nyttja befintligt salladsbord). Ost och spenat och färsk tomat är god i den här formen med. Vill man ha ostfritt är det inte tokigt med broccoli, kyckling, bacon och svamp. Inte riktigt lika robust med frysning och värma som kålpuddingen med tinar man långsamt och värmer bara till drygt ljummet går det finfint.

    Ett problem ibland är ju att mycket lchf-mat återvärms dåligt som matlåda om man inte är mycket försiktigt (gräddsåser utan mjölredning som lätt separerar och naturligtvis hemgjorda smörsåser som inte vill återvärma alls många gånger och stelnar i kylen etc.).

    Att sätta en ordentlig sats med coleslaw färdig i kylen är lätt att slänga med en burk av till en stekt riktigt kolhydratsnål korv med hög kötthalt.

  2. Vilken fin katt!

    Mycket pälsvård blir det. Vi har en långhårig korsning (bondkatt och troligen ragdoll). Hans bästa kompis älskar att ligga och tvätta honom och tugga på hans päls så jag för en ojämn kamp mot alla kompistillverkade knutor. Men det är ett kärt besvär. 🙂

  3. Hei!
    Har hatt veldig god nytte av dine erfaringer, så takk for din fine blogg! Kanskje jeg nå kan gi et tips i retur?
    Når vi rydder av maten etter middag, ”rydder” jeg en porsjon rester oppi en matboks og setter den i kjøleskapet – vips er lunchen for dagen etter klar.
    Noe er godt kaldt, men jeg har god nytte av mikroen (eller stekepanna) når jeg ønsker å varme den. Raskt og enkelt, og alltid god og bra mat.

    – heidi 🙂

  4. Jag hoppas att du detta år får till det med lådor och allt. Pottan kanske kan vara till hjälp genom att det dålig mycket mat med lita ansträngning. Det kan bli många lådor det.

  5. Jag hejjar och peppar på så att du får till matlådorna och jag vet att bara du kommit igång så går det jättebra! Peppelipepp!

Kommentarer är stängda.