Matregistrering

Sommaren 2002 blev vi med sommarstuga och jag bestämde mig för att återigen ta itu med min övervikt. Den enda metod jag kände till (från Viktväktarna) var att mäta och väga varje tugga. Jag hittade inget kostverktyg som stämde med mina krav och gjorde därför ett eget i Microsoft Access.

Jag hade kommit fram till att Viktväktarna inte fungerade längre (varför är en egen historia) så jag sökte nya infallsvinklar. Varje författare jag läste hade sina egna idéer om energifördelning och jag ville enkelt kunna jämföra och utvärdera hur jag skulle kunna avgöra vad som fungerade på mig. Därför var utgångsläget just energifördelning där standard var SLV med protein 20%, fett 20 – max 30 % och resten kolhydrater dvs ända upp till 60%. Ett fettet skulle hållas lågt visste varenda människa, men sen fanns det författare som ansåg att man kunde rucka lite på det där om man ville gå ner i vikt och de där författarna lusläste jag för att sen testa. För er som hängt med sen dess pratar vi om Fredik Paulun (det här var före Blodsockerblues, som jag tror blev genombrottet för honom), Karin Hvoslef (norsk författare som skrev om Mat för henne) och den franske läkaren Michel Montignac. Kanske någon mer som jag inte minns just nu.

Jag var en hemlighet på spåret och det var att kolhydraterna spelar roll för viktminskning och det visste jag sen tidigare eftersom det var ett oerhört viktigt inslag i Viktväktarnas metod när jag började i slutet av 70-talet. Det jag behövde var alltså ett kostregistreringsprogram där jag kunde göra de här jämförelserna mellan olika personers teorier och finns inte det program man söker får man göra ett själv. En annan, vad jag trodde då, viktig parameter var fiberintaget. Därför har mitt kostverktyg en egen stapel för fibrer, så att jag kunde kontrollera att dagsintaget nådde tillräckliga nivåer. Det är något jag inte alls bryr mig om längre eftersom jag snarare undviker fibrer än strävar efter dem.

Min egentliga profession är databasdesigner och därför var det inte några problem att få ihop det tekniska. Jag är däremot ingen layoutdesigner så mitt program har aldrig blivit någon färdig produkt för marknaden utan det används bara för mitt eget bruk. Därför blir jag lite extra glad när någon (Tack Trillingmormor!) uppskattar just det synliga. För mig är det viktigast att jag får fram de siffror/parametrar jag önskar och det fungerar bra. Jag lägger till det jag behöver i takt med att behov uppstår. Senaste tillägget vill jag minnas var Skaldemans fettkvot på utskriftsrapporten för dagligt intag (den jag brukar visa här på bloggen).

Jag hade som plan en gång att göra programmet klart och försöka sälja det, men tiden och orken har inte funnits. Man måste vara ledig utan lön i förskott, för att eventuellt få in några kronor i okänt antal i efterskott och då är det enklare att bara göra det för sig själv, då spelar det ingen roll om något inte fungerar eller är fult.

lunchintag

Jag funderar ibland allvarligt på att försöka samla kraft och inspiration att registrera ett kortare tag här framöver så att jag får svart på vitt igen hur jag totalt ligger till under tex en 4-veckorsperiod, men det bär mig så emot. Det tar tid och det tar ork. Precis det jag har minst av. Kanske något att pyssla med om vi får en lika regnig sommar som när jag gjorde det här programmet, men det är väl inget man önskar efter den här vintern?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Matregistrering

  1. Fick en ”uppenbarelse” idag……. Har ätit hyfsat strikt LCHF i ca 10 veckor utan att det märkts på vågen, annat än ca 2 vattenkilon under de två första veckorna. Läser allt, då menar jag ALLT, jag kommer över om LCHF. Och en hel del Paleo också.

    Idag följde jag en länk genom drygt 100 kommentarer om viktminskning på KiF och då slog det mig!
    JAG ÄTER FÖR MYCKET! Missförstå mig nu rätt. Jag är 64, har bantat i 52 år, prövat allt, då menar jag ALLT, av olika kurer med välkänd jojo-kropp som tack. Nu ska jag försöka äta tills jag blir mätt, men det går inte, jag BLIR inte mätt! Jag älskar LCHFkosten, den passar mig och min ledvärk har minskat i takt med kolhydraterna, men jag kan äta hur mycket som helst!! Äntligen kan jag äta utan att mitt ständigt dåliga matsamvete sticker fram sitt tryne. Och jag älskar detta, men jag går inte ner i vikt …….. inte upp heller för den delen

  2. Jag tror vi är många som ivrigt längtar efter att du kan samla kraft och inspiration för att göra en kommersiell utgåva av din beräkningsmodell! 😉

  3. Ååå Margareta, va synd att du inte gjort slag i saken och gjort en”kommersiell” applikation! Den hade gått åt som som smör i ett LCHF-skafferi och jag skulle stå främst i kön!

  4. Nähä du! Den här sommaren vill jag ha soligt på dagarna och regn på natten så du får vänta till höststormarna, inget mer önskande om dåligt väder, nu ska vi få njuta av sommaren efter denna eländiga vintern, det håller vi tummarna för.;)

Kommentarer är stängda.