Mejerier?

För mig är det så att mejerier i matlagningen innebär livskvalitet. Det är verkligen en uppoffring om jag skall avstå från mejerier.

Jag tycker om att

 • hälla en gräddskvätt i kaffet ibland, även om jag numer även njuter av svart kaffe
 • hälla Vispgrädde/Creme Fraiche/Smetana/Creeme Cheese i maten
 • gratinera olika grönsaker med riven ost
 • ibland äta lite bär eller hemgjord glass med vispgrädde
 • äta ost i någon form som mellanmål eller som avslutning på en måltid

Listan går att göra längre. Det är inga stora mängder vi pratar om och det är inte varje mål varje dag, men tillräckligt ofta för att jag saknar det oerhört när jag avstår.

Varför jag måste avstå?
Jag inbillar mig att det hindrar mig i min viktminskning av flera olika skäl. Ost leder ofta till förstoppning och grädde mfl flytande produkter gör mig uppblåst och jag känner mig inte okay. Jag har alltid lyckats bäst i min ringa viktminskning om jag helt avstått från mejerier (smör är undantaget).

Varför är det så svårt att avstå?
Jag vet faktiskt inte, men det känns fattigt och tomt på något vis. Det finns massor av god mat att laga utan mejerier och det går absolut att dricka kaffe utan grädde.
Allt går… om man bestämmer sig för att det här är en temporär bantningsdiet…
… men när det gått en tid (8 år) så känns det just … fattigt och så längtar jag efter något. Det jag förmodligen saknar mest är yoghurt och filmjölk så det äter jag ibland, även om det är länge sen nu. (Riktigt fet yoghurt åt jag tex på Kreta i höstas). Jag skulle kunna leva på yoghurt eller filmjölk och det gjorde jag nog periodvis som barn. Under hela min viktväktartid (över 20 år sammanlagt) åt jag så gott som alltid lättfil med Basmüsli/Bran Flakes till frukost. Ibland med lite äppelmos och ibland med russin/torkade äpplen. Det kan man kalla variation.

Finns det några alternativ som fungerar?
Tänk om vi kunde hjälpa varandra med tips på sådana mejerier som kanske skulle kunna fungera? Vi är ju olika allihop och det gäller att testa sig fram, men man måste ju veta vad man skall testa.

Några säger att Brie/Camembert fungerar men inte hårdost eller tex Mozzarella. Vad beror det på i så fall? Har vi några teorier?

Några säger att allt utom komjölk fungerar dvs get- och fårost? Några erfarenheter/terorier?

Några säger att tillagade mejerier (upphettade) fungerar bättre än naturella? Erfarenheter eller teorier?

Är det skillnad på ostar? En del har betydligt lägre kolhydrathalt än andra (Jarlsberg och Emmenthaler tex). Hur kan det komma sig att en ost kan ha 0 kolhydrater medan andra inte har det och påverkar det i så fall oss? Jag har Jarlsberg hemma just nu och jag är väldigt förtjust i den (lite Grevéaktig för er som inte smakat).

jarlsberg

Näringsinnehåll
Energi: 1458 kJ/351 kcal, Protein: 27 g, Kolhydrater: 0 g, Fett: 27 g

Fettkvot: 1

Osten är inte jättefet, men tack vare 0 kolhydrater blir det hyfsad fettkvot. Mitt tips är att komplettera den med smör.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

15 svar på ”Mejerier?

 1. För egen del så händer inte ett skit på vågen när jag äter mejeriprodukter. Men det är inte någon uppoffring att inte ha grädde, eftersom all grädde här i Australien är proppfull med växtslem. Det finns ett litet mejeri som säljer riktig grädde, det ligger en bit bort, men vid festliga tillfällen så handlar vi där. Ost äter jag bara om vi är bortbjudna eller har folk här, aldrig till vardags. Här börjar man alltid med en rejäl ’platter’, dvs en tallrik med ostar, lite korv kanske, oliver och nötter. Man tar med sig en sådan när man kommer hem till någon, bästa kompisen eller nya vänner, stor fest eller bara vanlig fredag-efter-jobbet. Och eftersom vi bor i det bästa vindistriktet i South Australia så innefattar det ju vin också 🙂
  Just nu kör jag 100 dagar strikt med både mat (och vin? nja…) och gym men har fått pausa gymmet iom inflammerade tarmfickor och antibiotika. Fattar inte hur jag fått det…

 2. Varför plåga sig, Margareta? Av de bilder jag sett av dig att döma så är du inte i något större behov av viktminskning. Varför då inte resonera som jag börjat göra på senare tid, nämligen att nu ska jag äta det som jag mår bra av (och det är tämligen strikt LCHF) och sedan ska jag strunta i vikten. Bara jag mår bra så. Det innebär, vad gäller mejerivaror, att jag äter obegränsat av smör och hårdost samt ”lite lagom” av grädde, crème fraiche och brieost. Vill jag lyxa till det blir det en tallrik Fjällfil från Norrmejerier. Den är egentligen alldeles för mager men får göra tjänst som godis. (Det blir dock bara några gånger om året.)

  Det märkliga är att jag de senaste 2,5 veckorna gått ner drygt sex kilo ”utan anledning”. Kilon som suttit som berget innan. Och de bara försvann! Anledningen tror jag är dels att jag slutat med en viss medicin, dels att jag frigjort mig från tankar om att jag måste äta si och så mycket för att klara dagen. Nu får jag bli hungrig när jag blir hungrig. I går kunde jag inte äta någon frukost men satt senare vid mitt skrivbord på jobbet och åt några härliga skivor stekfläsk med vatten därtill.

 3. Margareta, jag är nog ganska säker på att mejerier är ett stort hinder vid viktnedgång för många. Jag har ingen övervikt, men ville testa LCHF/Paleo under några månader. Har ätit LCHF sedan 2009 och i november togs alla mejerier bort utom smör. Under denna tid har jag gått ner 5 kg på min redan smala kropp. Nu väger jag bara 53 kg. Ändå är jag enligt kostdoktorn den besvärliga gruppen, alltså kvinna och 40+. Några svenska paleo-kokböcker finns inte så man får söka recept på internet. Har hittat många goda som jag samlar i en pärm med mejerifritt. Rekommenderar en blogg som heter undervarttak.blogspot.se

 4. Jag saknar också mejerivaror, allt från mjölk i kaffet till grädde i maten och särskilt ost. Det blir ganska enahanda med strikt lchf.

  Min son tålde inte komjölk som liten, så vi skaffade get och gav honom den mjölken. Vi är norrlänningar, och där finns en gen för laktosintolerans. Jag drev en liten verksamhet för att få ägg, mjölk, grädde och kött till familjen. Jag är lite nördig när det gäller ren mat. Jag såg ju allt konstigare innehåll i industrimat och kände motvilja. Men jag är inte fanatiker.

  När det gäller ost har jag funderat på om mögelost funkar bättre? Jag ketosmäter i perioder, och mögelost och rödvin verkar funka för mig, däremot inte bubbel och creme cheese-ostar.

  Förresten, grattis till 3 kg mindre. Jag har lyckats bli av med de sju kilo jag la på mig under min intensiva kortisonbehandling, det tog tre månader. Fyra kg var säkert vatten, för jag fick ett ansikte och bål som en fotboll. Huuuva. Nu ska jag ner under 100..suck. Tur att man är tålmodigt buddhistisk 😉

 5. Själv hade jag inte märkt att mjölkprodukter skulle göra någon skillnad alls innan jag tog bort mjölken på prov. När jag sedan drack mjölk så fick jag faktiskt lite ont i magen. Men grädde kan jag jag dricka ur kartongen utan några ”biverkningar”. Försöker dock hålla mängderna nere vilket är svårt när man gillar te med grädde i. Så nu kokar jag vatten o slänger i en liten klatt kokosfett och pressad citron när det är dags för te. Fettkaffet på morgonen vill jag dock ha grädde i.

 6. När jag började göra ghi av smöret kände jag skillnad i kroppen. Nu använder jag mycket ghi i matlagningen så det blev en omedelbar effekt. Jag har märkt att ost går bättre än andra mjölkprodukter, Det är så skönt att må bättre och det gör det lättare att avstå. Men så ibland är grädde till efterrrätt bara nööööödvändigt! SÅ gott! Men i såser kan ägg ge bra resultat i stället för grädde. Kokosmjölk är finfint. Kokosgrädde har jag inte hittat utan tillsatser.

 7. Jag följer en paleoblogg (Under vårt tak) för att få lite ny matinspiration, och de använder mycket kokosmjölk. De vispar den t o m till grädde att ha vid festliga tillfällen. Jag har inte provat själv än, och tänker väl att det blir ju inte riktigt samma goa smak som riktig grädde. Men ska bli intressant att testa. I mat funkar kokosgrädde bra som alternativ tycker jag, i allt från fisksoppa till korv stroganoff. Jag märker att jag mår lite bättre i magen om jag drar ner på grädden, och det minskar också mitt sug. Både grädde och ost triggar mig tyvärr.

 8. För mig funkar det med laktosfritt iaf, då slipper jag en uppsvälld bullrig gasig mage. Förstoppad blir jag då jag dricker för lite vatten ett par dagar i rad. Mina barn har alla tre varit överkänslig emot mjölkproteinerna i mjölken och på den tiden fanns det inte så mkt alternativ på mejerihyllorna som i dag. Jag fick på den tiden lära mig att mjölkproteinallergiker kunde äta alla mejerier i kokt form iom att äggviteämnenena förstördes och försvann vid upphettning. Det är nog det som är skillnaden på hårdostarna också, vilken typ av mjölk man använt i tillverkningen. Av en sån där ostexpert fick jag en gång höra att ju längre en ost är lagrad ju mindre onaturligt skit är det i den. Något jag i dag tänker på då jag köper ost billiga glansiga mjuka hårdostar innehåller en hel del kemikalier, vem vet vad förtjockningsmedlet är gjort av. Tror man ska lusläsa innehållsförteckningen på mejeriprodukterna också.

 9. Mejerier är för mig de fabriker där mjölken behandlas och förpackas och olika mjölkprodukter tillverkas. I LCHF-sammanhang verkar mejerier betyda mjölkprodukter, varför detta är det en felaktig översättning från engelskan?

  • För mig är det samma sak. Mejerier gör mjölkprodukter, men det måste inte vara komjölk. Kokosgrädde tex tillhör inte mejerierna. Det korrekta ordet borde vara mejerivaror…

  • Du har rätt Bernt. Mejerier är alltför hårdsmälta för oss. Dessvärre tror jag att ordet har vunnit ingång i LCHF-kretsar av ren lathet. Det är ungefär som det vedervärdiga ”majjo”, istället för majonnäs. Direkt äckligt blir det när folk pratar om kolhydrater som ”kolisar”, ungefär som om det var något man kunde smågulla med.

 10. Jag själv gillar inte varken mjölk eller grädde i kaffet, så för min del ingår inga mejerier i just kaffet. När det gäller kaffet så har jag sen några år tillbaka övergått till koffeinfritt kaffe. (inte frystorkat utan vanligt snusmalet). För att få lite extra smak på kaffet så har jag krossad kardemunna direkt i bryggtratten. Det doftar gott och smakar gott.

  Varje morgon längtar jag efter den första muggen, som också doftar så gott. Personligen gillar jag inte fettkaffet. Fettet får jag i mig på annat sätt, t ex på en ostskiva.

  Koffeinfritt kaffe känns lugnande för kropp och själ. Doften av kardemumma likaså.

  • Hmmm. Gillar du det ska du förstås dricka det men VAD är poängen med koffeinfritt kaffe?

   Själv växlar jag mellan kaffe med smör och kaffe med grädde i. Kardemumma alt. kanel är en god smaksättare.

Kommentarer inaktiverade.