Varm i hjärtat

I morse läste jag ett e-postmeddelande från en bekant som jag träffade första gången för 7-8  år sen, när jag var helt i början av min LCHF-period dvs jag åt en märklig kost som inte ens hade något namn. Någonstans under de här åren, jag minns inte själv när eller hur, har jag på något vis inspirerat henne att ta reda på mer om LCHF och så småningom även testa. Just idag skrev hon till mig och berättade att hon äntligen har hittat rätt. Hon har börjat på Kostdoktorns nya forum, hon har fått hjälp tack vare Moniques brevskola och nu äntligen fungerar det att äta så strikt hon behöver för att få den där äkta känslan av hälsovinster.

Det är precis så det skall fungera! Vi är många som ägnar våra liv åt att nå ut med information om hur förhållandevis enkelt det ändå är att få må bättre. Under de här åren jag funnits med har nätverket växt allt mer. Ibland känns det som att det spretar, men mitt i spretandet så kanske det finns något som passar den som tvekar. Allt passar inte alla, men till slut finner var och en som verkligen söker, det som kan ge sista pusselbiten till en lösning på de egna problemen.

Min egen historia – innan de 8 åren med LCHF – är väldigt lång och spretig. Jag sökte med ljus och lykta innan jag hittade min pusselbit. Mannen som vågade tala om för mig att jag inte behövde äta fibrer. Sten Sture Skaldeman och jag lärde känna varandra på en mailinglista om lågkolhydratkost. Innan dess hade jag hängt upp hela mitt liv på att få i mig så mkt fibrer som möjligt, eftersom det ansågs vara lösningen på alla mina problem relaterade till både IBS och övervikt.

Jag var tidigt ute med att läsa och söka på Internet (min egen domän sunsoft.se är från tidigt 1990-tal), problemet var bara att det fanns inget skrivet och det fanns inte många att fråga.

Det var först under 2006 som lågkolhydratarna i Sverige började hitta varandra mycket tack vare min andra kollega på LCHF-magasinet. Bosse Zackrisson samlade ihop ett gäng (Frank Nilsson, Lars-Erik Litsfelt, Annika Dahlqvist och Sten Sture Skaldeman) som under en lördag i december 2006 föreläste över temat ”En dag om mat och hälsa”. (Det känns lite kul att så här 6 år senare kunne återpublicera den historiska inbjudningsaffishen). Bosse bjöd in publiken via de olika internetforum och e-postlistor som fanns då. Det gällde att hänga på låset för att få en biljett. En stor och intresserad publik på hela 70 personer, det var ju fantastiskt… eller hur? Expressen var där, men inte blev det så stort genomslag den gången? Tänk så det har växt sen dess. De personer som föreläste den gången är idag etablerade LCHF-författare och många, många har följt i deras fotspår.

Sen har det bara rullat på och idag är LCHF ett begrepp som de flesta åtminstone känner till namnet och att det handlar om vad man äter.

Det känns stort att få vara en del av detta, men störst är ändå att få vara med och bidra till att en enskild människa får hjälp att börja med en kost som så tydligt bidrar till en bättre hälsa.

Tack för att jag fick ta del av detta, det uppmuntrar mig att gå vidare i arbetet.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Varm i hjärtat

  1. Ni som har svårt med vikten och är över 40+ har ni povat bioidentiska hormoner som östrogen och progresteron. Har gjort stor skillnad för mig. Kolla Mia Lundins hemsida och läs vad som står kanske det kan vara till hjälp. Kram

  2. Tack för vad både du och övriga gjort och fortfarande gör. Efter att ha till slut hittat rätt i somras (jag det retar mig att jag inte var nyfiken och började tidigare) har jag långsamt gått ner i vikt, mår mycket bättre, slipper paltkoma och andra effekter av ett blodsocker som åker berg och dalbana, slipper suget att småäta och lärt mig njuta av riktig mat, men även att inte vara så fokuserad på mat (på det där absurda sättet man var tidigare).
    TACK!

  3. Fantastiskt!Vi övriga är jätteglada över att ni andra banat väg med adekvat och bra information. Själv kom jag i kontakt med LCHF 2008 och varit hängiven sedan dess.(Undantag sker förstås ibland, men på det stora hela…). Ingen viktnedgång tyvärr, men annat (såsom lugn mage) överväger. Så stort TACK!

Kommentarer inaktiverade.