Välj rätt fett

Jag fortsätter att studera Göran Petterssons tabeller (Bitr professor vid Institutionen för kemi- och bioteknik på Chalmers) Hela dokumentet finns här.

De rödmarkerade fetterna är sådana vi bör undvika.

Smör framstår som trestjärnigt förstahandsval av matfett

Smör utgörs av en biokemiskt säker mix av mättat fett och ungefär en tredjedel enkelomättat fett. Proportionerna av fettsyror ligger idealiskt nära dem för människans och närstående däggdjurs fett. Högt innehåll av korta fettsyror med färre än 18 kolatomer underlättar fettsyrornas rörlighet och förbränning.

Bregott är smör med en tredjedel tillsatt rapsolja vilket höjer andelen omättat fett. Även ost är en hälsorik källa till mjölkfett och ger dessutom mjölkens proteiner.

Personlig reflektion

Mitt förstahandsval när det gäller fett är det fett jag får i mig via maten, jag väljer ett fetare alternativ om det finns av kött/fisk/mejerier. Vill jag nå upp till en så hög total fettkvot som krävs för att minska i vikt räcker det inte att äta ”en köttbit med lite grönsaker” då måste jag komplettera med extra fett.

Smör är mitt förstahandsval när jag vill höja fettkvoten i den mat jag äter. Vi steker i det, gör aromsmör av det och använder det även i kaffet (det håller sig betydligt längre i kylskåpet än grädde och har väldigt få kolhydrater i form av laktos).

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

9 svar på ”Välj rätt fett

 1. ”Finns det smör från just gräsbetande djur att köpa i butik???
  Hur, och var, hittar man det??
  Eller får man leta upp bonden och köpa mjölk direkt och själv göra smöret då?! ’”

  Undrar med det. Lyckas inte hitta något i affären, kanske saluhallarna. Ingen som har tips?
  Mvh

 2. Finns det smör från just gräsbetande djur att köpa i butik???
  Hur, och var, hittar man det??
  Eller får man leta upp bonden och köpa mjölk direkt och själv göra smöret då?! 😉

 3. Får man ställa en lite ”knäppig” fråga om smör – är det skilnnad på smör och smör och ska man bry sig om detta. Vet David A i sitt bulletproof kaffe rekommenderar smör från gräsbetande kor. Sett smör med både varierande fett- och kolhydrathalt. Kanske jag krånglar till det.

 4. Sedan Low Carb kryssningen så har min man alltid smör i kaffet. Han tycker det till och med är godare än grädde. Och alltid retar det någon på arbetsplatsen, som tycker att det ser ä..t ut ;P
  Om dom bara vågade att prova så skulle dom få sig en överraskning!

  • Jag har använt smör på jobbet under flera år och tycker det fungerar så bra eftersom vispgrädden blir gammal mycket fortare. Däremot har jag bara rört ner smöret med en sked, inte mixat som jag gör nu. Lattekänslan efter mix är underbar tycker jag själv.

Kommentarer är stängda.