Keto och snabbmat

Många jag pratat med blir avskräckta när jag nämner ”all mat måste vara lagad från grunden” för att det låter så tidsödande jämfört med ”snabbmat”.

Ni som känner mig närmare vet att jag inte lägger ner särskilt mycket tid på matlagning, tvärtom är det bland det första jag rationaliserar bort. Strykning toppar kanske den listan och det finns annat som går bort också, men matlagning finns definitivt med bland det jag ägnar väldigt lite tid åt. Därför är jag i behov av ”snabbmat” men som fortfarande är keto.

Jag har nyss visat rökt sidfläsk som exempel på snabbmat ute på stan. Tänk den dagen det finns att köpa på snabbmatställena ?.

Idag tänker jag visa ett par exempel på snabbmat hemma. Det blir inga recept från mig och jag kommer aldrig att ge ut en ketokokbok eftersom jag anser det omöjligt att få till recept som passar alla som äter en helt individualiserad kost. Alla receptböcker jag sett utgår från att portioner är lika stora och så ser inte keto ut om ni frågar mig.

Det här åt vi idag, jag handlar och maken lagar.

Det är en KRAV-märkt fläskstek från en lokal bonde några km bort. Den är stekt i ugnen med en massa smör och lite lök och sånt för smaken. Det går inte så fort, men man gör annat under tiden. Vi steker med eller utan stektermometer dvs på känsla eller med kontroll. Jag skar upp min bit med ögonmått och kontrollvägde för att kunna redovisa vikten. Jag siktade på 100g (ca 20g protein) och den vägde 104g så mitt ögonmått fungerar ?

Grönsakerna är från en fryspåse eftersom det var snabbmat idag och de är tryckkokade ett par minuter i smör. Normalt äter vi bara färska grönsaker numer. Ja jag äter (begränsad mängd) morötter eftersom jag inte fick IgG-utslag på dem. Däremot avstår jag tex paprika eftersom jag inte tycks tåla dem. Det blir för begränsande att bara plocka bort en massa livsmedel, jag måste lägga till lite också annars blir inget kvar att äta och det blir så enformigt.

Det är ca 50 gram KRAV smör (jag prövade ögonmåttet och det var 47g)

Fetthalt är det som särskiljer keto från det som kallas LCHF (High Fat ?) och det är alltid bättre med fett insprängt i maten (typ sidfläsk). Finns inte det får man lägga till. Det här är vanligt okokt smör och jag kom på efter att jag ätit att jag ju inte ska äta okokt smör, mitt smör ska klarnas och vara utan proteinet eftersom jag reagerar inflammatoriskt på komjölk. Om det är komjölksprotein eller laktos vet jag inte.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

3 svar på ”Keto och snabbmat

  1. Jag har tagit det av din lista på mat att äta och att undvika. Jag provar att äta från hela listan. Ja g märker ganska snabbt att min halsbränna, som jag dragits med i stort sett hela livet, har avtagit avsevärt och jag behöver inga tabletter. Jag har tagit bort mejerier förutom kefir som jag gör själv och smör. Jag har ätit LCHF i ca 12 år med slarv de sista 2 åren vilket har visat sig på vågen. Jag vet att denna lista är gjord för dig, men stämmer ganska väl med vad som rekommenderas för antiinflammatorisk mat. Jag har inte diabetes och är 71 år. Jag tillhör dem som har mått väl, trots övervikt, men mina ben känner nu att de vill bära en lättare kropp.?

Kommentarer är stängda.