Kolhydrater

När man är lat och inte har lust att mäta och väga får man skaffa sig andra metoder och det har jag gjort under de 7½ år jag ätit LCHF.

Kolhydrater är det jag bäst kan uppskatta med ögonen.
Jag har helt enkelt under åren memorerat en kolhydrattabell för grönsaker som innehåller max 5g kolhydrater per 100g. Håller jag mig till de som bara har 3g per 100g kan jag i princip äta obegränsat. 300g är rätt mycket mat och äter jag ändå det blir det mindre än 10g kolhydrater.

Väljer jag att äta ca 10g kolhydrater om dagen blir det 5g per måltid om jag dricker LCHF-kaffe till frukost. Håller jag mig till min ”lista” blir det minst 100g grönsaker till både lunch och middag, väljer jag från de grönsaker som har minst kolhydrater kan jag lätt dubbla den mängden. I vår familj älskar vi spenat och det väger i princip ingenting och innehåller inte heller några kolhydrater att räkna med så det är helt fritt fram om man vill ha en stor portion. Sparris är också väldigt tacksamt att tex linda bacon runt.

Min grönsakslista

Grönsaker i gram för att få 5 g kolhydrater

Vill man använda flera grönsaker vid samma måltid får man tänka att man delar dessa ”portioner” i lika många delar som antalet grönsaker man väljer. Man lär sig också ungefär vad grönsaker väger om man väger en gång. 1 avokado ca 100g, 1 paprika ca 100g, 1 vanlig tomat ca 100g.

Exempel på lunchsallad med mindre än 5g kolhydrater:

0-1 g – 30-50 g gurka
0-1 g – 40-60 g sallad
1 g – 1 st körsbärstomat
1 g – 20 g paprika (ett par ringar)
1,5 g – 50 g avokado (½)

Exempel på grönsaker till middag:

65 g vitkål till coleslaw
100 g smörstekt broccoli

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Kolhydrater

  1. Så bra. Jag har efterlyst ”direktiv” för oss som har svårt att gå ner. Jag känner mig klokare och klokare för varje dag jag läser din blogg. Jag behöver inte kolla mina ketoner, det gör du till mig. Tackar

    Trevlig helg

  2. Men gud vilken bra lista! Jag försöker också att inte hålla på och räkna, förrutom om jag vill kolla lite ibland.
    Men här ser man ju direkt att en del av sakerna kan man faktiskt ”unna” sig en hel del av! Yack för den! 🙂

Kommentarer är stängda.