När auberginen tog över grillen

Vi sitter vid frukosten och radion står på i bakgrunden. Det pratas studenter och grillfest, sommar och vegetariska alternativ. Trevligt, tänker jag först. Tills det kommer: . . .

Aubergine är ett utmärkt alternativ
till korv för vegetarianer på grillen
.”


Vad sa hon nu?
Det är visst tidningen Allt om Mat som delar med sig av sina bästa grilltips. Hoppas jag hörde fel. Och tydligen har auberginen – denna milda, vattenfyllda lilla grönsak – klivit fram som köttsubstitut.

Jag baxnar.

Förlåt, men aubergine är inte en korv. Inte näringsmässigt. Inte mättnadsmässigt. Inte ens i bästa grillform. Den kan vara god, ja. Snygg, absolut. Men som huvudrätt på en vegetarisk tallrik? Nej tack. Då får man hoppas att det finns annat till tex hummus, och bönor, och kanske ett sällskap som inte bryr sig om näringsinnehåll.

När våra barn tog studenten bjöd vi också på vegetariskt för de som önskade. Vi gjorde hummus, kidneybönor i olivolja med vitlök, svarta bönor i sallad. Mättande och smakrikt.

Det gick åt.

Jag säger inte att alla ska servera bönor. Men vi borde kanske fråga oss varför vi gång på gång uppmanas ersätta kött med ett substitut.

Korv är en proteinkälla.
Och aubergine? Den är, i bästa fall, en god sidorätt.

Det vore fint om public service visste det också.

AI gör bloggandet lättare, tillgång till illustrationer utan stöld

Tack för att du läste, välkommen tillbaka