Ketonmätning – vecka 12

I takt med att de här två veckorna har gått har allt fler börjat mäta sina ketoner i blod och sammantaget blir jag lite klokare för varje dag av att jämföra andras och mina egna erfarenheter.

Den känsla jag haft under många år att det tar lång tid att reparera minsta avsteg stämmer bra. Tex har jag under den här perioden ätit vällagad Thaimat (fläskkött och grönsaker) som hämtmat till middag en gång. Helt ok egentligen, men det fungerar inte för mig, troligen är marinaden för söt även om jag lät det mesta droppa av till förmån för smör.

Jag har ätit på lunchrestaurang tre gånger under den här tiden och jag märker direkt hur instabilt allt blir. Jag måste helt enkelt ha matlåda varje dag om jag vill känna mig säker. Visst skulle det fungera, men det känns väldigt osocialt många gånger. Den LCHF-anpassade hamburgertallriken jag visade häromdagen fungerade ändå bra. Inga överraskningar efteråt. Den åt jag i solen på en Mälaröbrygga tillsammans med två av mina barn, en stund jag inte velat vara utan.

Dagarna före den höga ketonspiken åt jag rökt sidfläsk, lax och falukorv. Väldigt fett och ketogent tydligen. Sen en tid tillbaka äter jag korv ibland. Jag väljer inte de med hög kötthalt utan de med hög fetthalt. Jag anser fettkvoten viktigare om innehållet verkar vettigt. Scans ekologiska falukorv tex har en fettkvot på 1,9. Det enda jag fortfarande är supernoga med är gluten och vissa E-nummer tex E 621 (smakförstärkare) som finns i många korvar, men potatismjöl i dessa små mängder kan jag godkänna någon enstaka gång för att göra livet enklare.

Ketonmätning – 12 veckor

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

29 svar på ”Ketonmätning – vecka 12

 1. Pingback: Utvärdering av ketonmätare… « Paleolite

 2. Hej Margareta, har du lyssnat på Jimmys senaste ATLCX? Jätteintressant, handlar mycket om det du skriver om:
  http://livinlavidalowcarb.com/blog/atlcx-episode-23-long-term-stalls-weight-gain-even-on-a-well-formulated-low-carb-diet-dr-stephen-phinney-2/15282

  Jag följer med stort intresse dina ketonmätningar, tack för att du delar med dig! Jag har börjat mäta själv för att se om optimal ketos kan ta bort de sista 1-2 migränanfall jag fortfarande får varje månad. Jag har visserligen blivit av med cirka 80% av min migrän på lchf, men vill ha bort de sista hemska anfallen. Får hjärtbesvär av migräntabletterna (Sumatriptan) i över ett dygn efter intag. Läste i Fass om biverkningarna: ”Lågt blodtryck, förlångsammad hjärtverksamhet, hjärtklappning, hjärtinfarkt.” Läskigt, har tagit triptaner i 20 år, haft många biverkningar och känner verkligen av hjärtat. Kan ketos vara lösningen?

  • Tänk så bra om du får slippa medicinen. Hoppas du återkommer och berättar hur det går!
   Jag har inte lyssnat på ALLT Jimmy spelat in – han är minst sagt produktiv den mannen 🙂
   Jag skall absolut lyssna på den ovan, om jag hört den är det alltid bra med repriser. Tack för tipset.

 3. Intressant att kurvan är så tydlig, man kan verkligen se ett samband mellan ketonvärde och viktförändring.

  Jag har ju bara mätt i ca två veckor men vissa samband har börjat synas, även om det är för tidigt att dra slutsatser. Dock verkar de skilja sig lite från er andra?

  Jag verkar kunna äta allt – peppar peppar – (t ex nötter, grädde, bär) utan att åka ur ketos. För mig verkar det snarare handla om mängden. Om jag överäter sjunker värdena. Det verkar ta två dagar innan ett visst intag märks på ketonvärdet.

  Jag har hittills haft problem med att få ner ketonvärdena. Mestadels har jag legat över 3, högsta värdet igår på 4.7. Orsaken var förmodligen att jag dagen innan åt en stor lunch + ingen middag. Överäta är det som sänkt värdet hittills men så mår jag ju inte bra av att äta. Nu provar jag mer grönsaker, lagom med protein och lite mindre fett för att se om det hämmar ketonvärdet lite.
  Jag som hade tänkt ta hjälp av MCT-olja för att lättare få upp värdena men nu vet jag inte vad jag ska göra med min nästan oöppnade flaska. Kan ju vara bra att ha i nödfall kanske. 🙂

  Jag tränar ca 5 gånger i veckan, undrar om det är orsaken till att mina ketonvärden så lätt går upp?

   • Tillägg: Verkar som om choklad eller kakao sänker mitt värde. Frågan är då vilket som är bäst ur viktminskningssynpunkt – äta en bit (100g?) choklad sötad med stevia en gång i veckan och på så sätt hålla värdet nere eller undvika chokladen men ha för höga ketonvärden.

    Choklad är ju gott så jag blir inte ledsen av att äta lite mer av det. 🙂

    • Det verkar ju inte vara någon vits att ligga för högt, då rekommenderar Jimmy mer protein snarare än choklad. Kroppen behöver byggstenar till alla muskler du tränar upp 🙂

     • Ja, det är bara det att extra protein inte hjälper om jag inte överäter. Och då mår jag varken bra eller går ner i vikt. Mitt test att dra ner på fettet fungerar inte alls, jag får ju i mig en stor del med LCHF-teet på morgonen. Det vill jag dock inte sluta med eftersom mitt sug blivit bättre samt aptitregleringen. Om du har någon idé på hur jag kan gå vidare så säg gärna till. 🙂

  • Mycket intressant, Bere. Tack för att du delar med dig! Själv är jag för närvarande en extrem soffpotatis. Kanske blir jag lite peppad att börja röra mig bara lite mer på min fritid av att mäta och läsa.

   • Vad roligt!
    Jag tycker sällan att det är ”kul” att träna (brukar höra många säga det) utan det som motiverar mig är att jag mår så himla mycket bättre, både fysiskt och psykiskt, när jag tränar. Det andra som motiverar är att se utveckling på kroppen (även om det tar tid), att man går ner i vikt eller bygger muskler.

 4. Jättespännande med dina mätningar. Ser du någon skillnad med grädde och andra mejerier. Hållt på och mätt mindre än en vecka och bara nosat på optimal ketos, så jag läser och följer ”er andra” nyfiket.
  Om man ska ta fettet först kanske man ska göra en lite shot och ta innan man äter ute, för lunchrestaurang göra en sats på morgonen i bra termos, ta en ”hutt” kanske både före och efter. Men visst vore skönare om det fanns lite fler och bättre – läs fetare alternativ.

  • Under den tiden jag faktiskt gick ner i vikt ”huttade” jag olivolja (liten flaska i väskan) före vissa som jag visste fettsnåla opåverkbara måltider. Det här är något jag inte vågat säga högt på länge (så nu viskar jag) eftersom jag hemma på mitt eget forum Kolhydrater iFokus ansågs fanatisk i överkant. Där tystnade min röst så småningom eftersom det kom in så många mycket starkare medlemmar. Nu däremot, när jag skriver från egen scen, kan jag säga vad jag vill. En annan hemlis är att vi ofta har en tub majonnäs i bilen om man behöver köpa hamburgare eller något annat för magert någon gång.

   • Jag làr mig jàttemycket hàr — glad att du har eget forum! Har fòrstàtt nu att jag àt egentligen àtiit paleokost och inte lchf-kost innan jag bòrjade làsa denna blogg. (Dock ok kost det ocksà, men inte alls lika inflammationshàmmande.)

  • Vilka bra tips, så viska gärna vidare. Ibland blir det så knepigt när man inte ens kan välja eller blir väldigt begränsad i sitt val, vid resor och representation. Såg en kille i nått fånigt matprogram ha med sig ketchup (han verkade inte ha problem med socker) som han sprutade över huvudrätterna som serverades, man kanske ska en flaska olivolja eller en tub majo med sig och dutta på ; )

 5. Rätta mig om jag har fel men har för mig att enl SSS ska man äta det feta först i måltiden, inte alltså efterråt. ??? Eller har ni nu testat så ni kan säga att man kan ta det efter måltiden?

  • Jaha, dàr làrde man sig ànnu nàgot nytt. Detta hade jag ingen aning om. Ska man àta grònsakerna sist eftersom de àr mest insulinhòjande?

   • Om det gäller grönsaker vet jag inte – Sten Sture Skaldeman har nämnt det som tips om man äter något mer kolhydratrikt – jag TROR det var frukt som exempel. Det gör minst skada direkt efter en måltid och mer om man äter det som mellanmål.

 6. Om du gör ”fetshots” som Mats på bloggen Fet hälsa gör så kanske du kan ta en sådan direkt efter mat med misstänksamt innehåll.
  Han värmer hallon med kokosolja och ev kokos tills allt blir ordentligt blandat och hallonen mosiga. Då blir det en sk shot. Det går ju att minimera hallonen men de maskerar i alla fall kokosoljans konsistens och smak. Mats skriver att han gör en stor sats som han har i kylskåpet för veckan. Då har en shot att ta till varje frukost.

 7. Vàldigt intressant att fòlja dina och Moniques ketomàtningar! Har du kollat om du kan ”moderera” effekterna av ”dàlig” mat (som riskerar att ta dig ur ketos), med intag lite kokosolja (som du tar tex nàr du kommer tillbaka fràn lunchrestaurangen)?
  Kokosolja sàgs ju pàskynda ketos, sà det kanske fungerar..(?).

   • Anldningen till att jag tror det fungerar àr att jag làste om en klinik i USA som botar epelepsibarn genom ketogen kost. Dock har de ofta problem, eftersom barnen ”fuskar”. De gjorde dàrfòr ett test dàr de gav en del av barnen fick inta MTC-olja (som ju àr koncentrat av valda delar av kokosoljan) motsvarande halva dagsbehovet, och resterande del fick de àta precis som de ville (kolhydrater, godis etc). Det visade sig sen att dessa barn stannade lika mycket i ketos (och slapp sina anfall) som de andra barnen, som àt ketogen kost.

    Jag tycker det vore jàtte-intressant att hòra mer kring vilken mat som tycks ha ”botande” effekt pà snedsteg, om du upptàcker nàgon. Hamnar sjàlv ofta i sammanhang dàr man fàr i sig kolhydrater fast man inte vill (eller ens vet), (t.ex. middagasbjudnigar etc).

    • Ketogen kost för epileptiker finns även här i Sverige, enda problemet vi har sett nör vi kontrollerat vad de egentligen äter är att det är en fettskrämd kost där de lever på protein i princip och då uppstår andra problem. Den amerikanska modellen verkar mer genomtänkt.
     Äta borta är svårast – helt klart! Det vore toppen om vi kom på en ”dagen-efter-lösning” 🙂

     • Ja, verkligen! Speciellt fòr de som vistas mycket utomlands dàr fòrstàelsen àr vàldigt làg..

     • Hoppas jag inte tròttar ut om jag stàller ànnu en fràga: Vilka problem uppkom av fòr hògt proteinintag och mindre fett? Det àr nog lite sà jag àtit tidigare (och trott att jag àtit lchf). Jag sàg precis Kostdoktorns intervju med Attila, och han sa att nàr han làg precis under keto-grànsen hade han dragit in pà kolhydraterna, men àt fortfarande fòr mycket protein. Resultatet, menade han (om jag fòrstod ràtt), blev att hjàrnan (och kroppen) varken kunde fòrsòrja sig pà energin fràn kolhydraterna, ELLER pà ordentlig fettdrift (eftersom levern fick jobba sà mycket pà att processa allt protein). Resultatet blev att han presterade mycket sàmre fysiskt, *men àven mentalt*! Detta kànns ganska oroande. Kanske stàmmer det alltsà att man blir ”dum” av lchf, om man varken àr sà strikt att man nàr ketos, eller àter ”vanligt” sà att man kan ”ladda” hjàrna och kropp med kolhydrater.

      Har jag ràtt i detta? (Hoppas jag har fel…)

Kommentarer är stängda.