Nöden har ingen lag

Jag har skrivit om hur viktigt det är för mig med självbärande mat, hur svårt jag har att få till vanliga enkla och vardagliga rutiner, att jag ofta och gärna äter lever och hur kass jag är på planering och därför behöver genvägar.

Är det inte dags att sammanfatta allt detta i ett enda inlägg?

Självbärande mat

Att äta ketogent för mig innebär enkelt och kortfattat:

  • minimera kolhydraterna
  • öka fettandelen till ca 80 energiprocent
  • anpassa proteinmängden till mitt personliga behov

Uttrycket ”självbärande” myntade jag för länge sen när jag här på bloggen skulle förklara varför naturligt fet mat är bättre än mager som måste kompletteras med fett. (Martina Johansson gillar uttrycket och använder det i senaste boken Keto – den kompletta boken om ketogen kost, men också på sin blogg och i en artikel hon skrev för LCHF-magasinet.)

Vardagliga rutiner och planering

Jag har svårt att få till rutiner. Under min viktväktartid var det viktigt att äta inälvsmat en gång i veckan. Jag minns hur jag fick ha checklista för att få till något så pass enkelt. Numer använder jag dosett för kosttillskott och kalender för dagliga anteckningar. Jag har många återkommande pling i telefonen och en massa andra knep för att få till det jag planerat. Planering är inte min starka sida och jag jobbar ständigt med att bli bättre.

Matlagning

Visst är det enkelt att slänga ner smör lever och lite kryddor i en lergryta och koka en stund och sen köra stavmixern och så är det klart?

Kycklinglevermousse är enkelt, gott och snabblagat

Extra smör gör min Kycklinglevermousse självbärande, jag äter och bevarar ketosen utan att tillföra mer fett.

Ja det är jättenkelt, MEN eftersom allt jag lagar behöver bli självbärande dvs fett nog att ätas som det är utan att tillsätta extra fett, så går det åt en hel del smör. Jag är komjölksproteinintolerant och behöver koka ghee innan jag använder smöret, om det inte redan är gjort… har ni läst om när Pettson skulle steka pannkakor åt katten Findus? Det som var enkelt blir plötsligt oöverstigligt för mig och jag ger upp innan jag ens börjat och så blir levern liggande. Det är då jag behöver genvägar.

Att köpa redan klarifierat smör är dyrt, men genvägar är ofta dyrare och det är smällar man får ta om man missar i planeringen. Jag har en prioriteringsordning jag följer

  1. Hemlagat klarifierat smör (ghee)
  2. Köpt klarifierat smör
  3. Vanligt smör

Snabbmat

Tänk då så glad jag blir när jag i min vanliga ICA-butik gör det här fyndet. Leverpastej helt utan tillsatser och med rätt fett%, kan det bli bättre?

Bara att plocka ner i väskan när jag är på språng och så är maten fixad. Ja du läste rätt. Jag äter en sån (i skymundan) och blir både mätt och nöjd. Gladare än om jag nödgas kompromissa med mat som hur jag än gör, oftast blir fel.


Nöden har ingen lag

Jag vet att några av mina läsare var med på eventet ”25 osockrade år” i lördags. När 370 personer hyllade Bitten Jonsson för det otroliga arbete hon gjort för att inte bara hjälpa oss sockerberoende utan också kampen för att göra sjukdomen känd och accepterad.

En sån dag när jag åker hemifrån på morgonen, lätt stressad av packning och transport av LCHF-magasinet och inte har hunnit förbereda min egen matlåda. Då är det guld värt att ha ett lager i kylen att ta av. Jag blir mätt och nöjd och står emot alla frestelser.

Näringsvärdet för hela pastejen på 225g

När jag är hemma får det bli min hemlagade lever, med eller utan hemlagad ghee.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka