Självbärande mat

Nej, maten bär inte hem sig själv från butiken.

Uttrycket myntade jag när jag insåg att mat som är så naturligt fet att inget extra fett behöver tillsättas är det bästa valet när man äter ketogent.

För mig innehåller ketogen mat 80E% fett som minimum och utgår man då från tex mager skinka går det åt väldigt mycket tillsatt fett. Enklast och förmodligen nyttigast är smör om man tål det. Sen jag gjorde mitt ImuPro-test vet jag att jag är komjölksintolerant och har därför långa perioder undvikit smör. Då gäller det att hitta mat som inte kräver extra fett för att klara fettnivån.

Hedmans rökta sidfläsk

Nitrit är inte optimalt för mig men jag offrar mig ibland

Rökt sidfläsk är inte rått som bacon utan mer likt rökt skinka fast betydligt fetare, man kan äta det direkt. Hittar jag inget annat när läget är akut går jag till den manuella charken och köper ett par hg och äter direkt. Kan folk tugga godis utan att skämmas kan jag äta sidfläsk.

Jag har under åren bjudit många och de brukar först se skeptiska ut, men hittills har nog ingen misstyckt när de väl har smakat.

På ICA närmast oss hade de länge en väldigt god sort som vi köpte så mycket av att personalen till slut frågade vad vi använde det till. Äter, blev mitt svar. De har sen dess bytt sort till en med tillsatser jag inte vill ha. Man får vara noga och de manuella charkdiskarna är generellt sagt enda möjligheten. Nitrit är svårt att komma undan.

Min rangordning:

 1. Vindelns (den godaste och nästan utan tillsatser som ICA nära oss bytte ut)
 2. Jokkmokk (onödiga tillsatser,företagsnamnet borde klara mer, fantastiskt god)
 3. Hedmans (har bara nitrit men är lite salt/stark i min smak)
 4. ?
 5. ?
 6. ?
 7. Gudruns (finns nästan överallt och jag köper den aldrig)

Man kan också köpa rökt sidfläsk på bit. Om jag har bråttom blir det så, det tar tid att vänta medan de skär. Vi tuggar i oss bitar tillsammans med tex smörstekt spenat och lite surkål. Jag gillar inte surkål men äter det som medicin.

Äter ni rökt sidfläsk och i så fall vilket?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Självbärande mat

 1. Äter precis som du gärna varmfökt fläsk utan tillsatser. Bästa snabbmaten. Hittade denna från per i viken i skåne i förra veckan. Supergod. Ska fråga min lokala köttbutik om de kan ta in den. Isåfall kommer jag prenimerera på den.

  • Hm , kunde inte bifoga bild: halvkilos bit med ingredienser: griskött, salt – o bara det. Jättefin o god svål – kollagen, ju!

 2. Jag köper vedrökt sidfläsk på Kvantum i Nybro. Ber att få den tunnt skivad. Äter den rakt upp o ner ! ??

Kommentarer är stängda.