Om Funktionsmedicin

Jag är inte talesperson för Funktionsmedicin men har gjort en lång resa som patient med hittills bra resultat och delar gärna med mig av hur det fungerar. Eftersom jag är med i flera samtalsgrupper på Facebook och det uppstår frågor som jag svarar på känns det bättre att samla allt på ett ställe och så får den som önskar länka hit.

Före mitt första läkarbesök hos en läkare utbildad inom Funktionsmedicin svarade jag på 300-350 frågor om mitt liv och hälsa från födseln och framåt. Frågorna är först grupperade efter kroppens funktioner och sen mot slutet sorteras de om till en kronologisk tidsaxel. Allt för att läkaren ska få en bild av hälsoutvecklingen och om vad som stör mig mest. Själv sökte jag för inflammationsmarkörer som jag själv misstänkte påverkade min hälsa, men som vanliga vården tyckte var normala vid min ålder. Jag sökte inte för någon specifik diagnos utan ville veta varför mina ansträngningar att gå ner i vikt inte fungerade trots nitisk kostomläggning och andra livstilsrelaterade åtgärder.

Första läkarbesöket var över en timme långt med undersökning från topp till tå och genomgång av vad som kommit fram i det omfattande frågeformuläret. I slutet av besöket valde vi vilka prover som kunde visa på mina unika obalanser och det kan vara i blod, urin och avföring, men också saliv och utandningsluft. Det är som en shoppinglista med priser och vad det kan ge för svar. Läkaren var rådgivare och jag bestämde vad jag kunde betala. Jag var nyfiken och ville veta så mycket som möjligt och därför blev det mycket provtagning.

Provtagningen görs på olika sätt beroende av typ. Blod på vanligt lab, urin, avföring och utandning hemma. När provsvaren kommit är det dags för återbesök. Läkaren analyserar allt och letar rötterna till ohälsa i provsvaren. Till skillnad mot den vanliga vården ställs inga diagnoser alls. Funktionsmedicin går ut på att leta roten till ohälsa. Hur ohälsa ser ut hos olika individer är olika, men orsaken kan ofta vara samma. Inflammation någonstans i kroppen och ofta har det visat sig vara i mag- och tarmkanalen.

Utandningstest för att hitta SIBO

Återbesöket resulterar i förslag på hur man går vidare. I mitt fall var det förslag på antiinflammatoriska kosttillskott, men också total uteslutning av livsmedel som provsvaren visat att jag har intolerans mot. Ägg var den största nyheten för mig, men även komjölk, paprika, mandel, haricots vert och lite annat jag inte haft en aning om. Gluten och sånt jag redan visste genom egna uteslutningstester fanns också med och det var kul att få det bekräftat när ”vården” inte hittat något.

Några månader senare var det dags för uppföljning och jag hade redan fått väldigt bra resultat med både påtaglig viktminskning och total smärtfrihet. Jag bestämmer själv takten och hur ofta jag vill besöka läkaren. Jag kan reducera resekostnader och besöksavgift genom telefonrådgivning. Jag kan ta nya prover för att följa upp resultatet för mina ansträngningar. Som patient är jag väldigt delaktig i vad som händer.

Idag, snart två år senare, tar jag fortfarande prover och rådgör regelbundet med läkaren. Jag känner mig mycket friskare och mer nöjd på många plan, men har blivit lite kräsen. Nu när jag vet hur frisk det går att bli har jag mycket högre mål än jag hade när jag blev patient. Jag har fortfarande förhöjd sänka även om den nu verkar vara på väg ner. Jag har flera näringsbrister så tarmen tar fortfarande inte upp allt jag behöver. Det handlar främst om B-vitaminer och eftersom jag är utpräglad köttätare är det något som krånglar.

Vanliga blodprover (ca 50 olika varje gång ) tar jag som uppföljning

Det är som en deckare i kroppens labyrinter, där jag är offer och min läkare är detektiven.

För den som vill ha coachning i livsstilsförändringar finns numer ett nätverk utbildade funktionsmedinsterapeuter inom olika områden, men hittills har jag klarat mig själv.

Många kosttillskott blir det
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

2 svar på ”Om Funktionsmedicin

Kommentarer är stängda.