Fläskkarré

När jag ändå är igång och skriver om mat kan jag berätta om min fläskkarréutveckling..

Fläskkarré på bit är ett kött jag gärna använder. Det har insprängt fett och naturligt hög fetthalt. Jag hade hoppats det skulle vara självbärande dvs vara tillräckligt fett för att ätas utan att tillsätta fett, som sidfläsk är, men så är det inte.

Fläskkarré


Ketogen kost för mig, innebär minst 80e% fett till varje måltid och det är inte många livsmedel som klarar det utan att man tillsätter fett. De få livsmedel jag godkänt utan extra fett kallar jag självbärande.


Sen jag lärde känna Östen @keto.kocken Ljungqvist har jag börjat tillaga fläskkarré på ett nytt sätt. Betydligt lägre innertemperatur och köttet blir så mycket saftigare och godare. Tidigare använde jag temperaturangivelser från kokböcker (70-75), nu använder jag enbart tips från Östen. Det blir så mycket godare och mer lättuggat.

Fläskkarré med termometer instucken i tjockaste delen

Härligt saftig fläskkarré med 60-65 grader innertemperatur och 175 graders ugnstemperatur.

Jag gör inte allt Östen tipsar om, men det funkar ändå. Han säger oftast att man kan krydda och bryna köttet runt om i en gryta/stekpanna. Det gör inte jag eftersom jag alltid förenklar allting. Jag saltar, pepprar och kan ta nån annan krydda att gnida in runt om. Det kan vara vitlök, lökpulver eller örtkryddor. Termometern i den tjockaste delen och så in i ugnen direkt. En variant är om man har köttet på galler och vatten under, då blir det lite fuktigare i ugnen och inte lika torr yta. Nån gång har jag gjort en kryddblandning med smält smör och vatten, kanske lite vin, eller äppelcidervinäger och hällt över (masserat lite) innan och sen öst/penslat köttbiten några gånger under stekningen. Särskilt med magrare skinkstek kan jag göra så.

Jag gör sällan samma mat exakt lika två gånger, jag varierar efter inspiration. Jag fotograferar ofta de ingredienser jag använder och resultatet istället för att anteckna. De gånger jag tycker det blev ovanligt bra sparar jag bilderna. Det räcker som ”recept” för mig.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Fläskkarré

 1. Lagar också mycket karre´ men tycker det blir ännu godare med lägre temp typ 125 gr.
  Siktar på 66 gr som sluttemperatur MEN köttet stiger 3% av omgivningstemeraturen så det får man räkna in.
  D.v.s i ditt fall med 175 gr ugnstemp. så stiger köttet 5 gr när du tar ut det så då tar du ut det vid 61 gr.

  Funkar ju fint i slowcookern också.

  Anderz

  • Håller med dig Anderz! Kör lägre temperatur när vi hinner ända ner till 100 har vi testat. Det är därför jag funderar på vad som är optimalt näringsmässigt? Lägre temp/längre tid eller tvärtom?

 2. Tack för alla fantastiska tips. Jag har svårt att tugga kött som är torrt och den minsta sena i. Kanske det fungerar bättre med lägre temp så det blir mer lättuggat. Ska testa.

 3. När jag började med carnivore så hade jag inget tillsatt fett utan bara kött. Det resulterade i grymt sug och hunger. Åt dock ej lite kött! Rasa i vikt men klarade ej suget utan det blev mycket fusk.
  Tillslut började jag med smör igen. Fettkaffe och smör i olika former. Nu mer nöjd, mindre sug,(men finns där i bland ) Vikten uppåt oxå….
  Ja, vet ej vad som är vad… msn ska ju ej gå upp av fett…. är det fel fettkälla? Tål jag ej smör tro?
  Inte alltid lätt;)))

Kommentarer inaktiverade.