Mer om lever – Korvkaka LCHF

Jag blev lite förvånad över hur populärt mitt inlägg om lever blev så jag skriver gärna om lite fler tips.

När jag var barn handlade min mamma ofta ”halv gris” och liknande större inköp för att hålla nere hushållskassan. Vi är fem syskon och hon var hemmafru. Då fick man verkligen med allt, om man inte tackade nej. Eftersom jag inte minns något grishuvud från våra julbord var väl det undantaget, men både grisfötter och inälvor var med. Jag minns ingen hantering av något annat organ än lever och att mamma gjorde pölsa och jag gillade båda och gör det forfarande. Pölsa innehöll nog mer än jag minns. ??

Det jag minns som leverfavorit var korvkaka. Det är mald lever blandad med fläskfärs, kokt grötris eller kokta korngryn och sen gräddat i ugnen. Det innehåller både sirap, lök och russin som smaksättning. Vi åt det med vitkål och lingon.

Jag gjorde ofta korvkaka innan jag började begränsa kolhydraterna och funderade länge på hur jag skulle kunna modifiera receptet.

 • Till slut blev det så här:
  • Lever och färs (nöt eller gris)
   Riven vitkål (mindre för den som vill vara keto)
   Hackad lök
   Timjan (oftast timjan i min lever)
   Salt och peppar
   Smör (mycket smör för den som vill vara keto)
   Ägg för den som tål

  Levern mals eller mixas och blandas med färsen och det andra. Som vanligt i min matlagning ingen mängdangivelse. Ett paket lever och ett paket färs om man köper i butik. Inget får bli över. Ett vitkålshuvud och en lök. Kryddar gör jag på känn och sen provsteker jag och smakar om jag blir osäker.

  Nuförtiden använder jag bara ghee, så smöret kokas, klarnas och hälls av. Jag har skrivit om det tidigare och till och med lagt ut en film.

  Jag använder inte ägg längre men släng i ett par och vispa ner dem om du vill.

  Välj form efter mängden smet så det blir en kaka 2-3 cm tjock. Grädda i 225 grader tills det är genomgräddat (peta med en gaffel och kolla efter 40-45 minuter).

  Eftersom jag ätit lite mer Carnivoreinriktat ett tag har jag ingen aktuell bild på färdig ”Korvkaka”, men jag tar en nästa gång

  Tack för att du läste, välkommen tillbaka

  1 svar på ”Mer om lever – Korvkaka LCHF

  1. Men tack! 🙂 <3
   Som jag saknat korvkaka, eller leverkaka som vi säger. Det var traditionell juldagsfrukost under min uppväxt, serverades med skirat smör (Ghee. 🙂 )
   Nu kan jag göra det igen.

  Kommentarer är stängda.