Journal, journal, journal…

Jag vet att några av mina läsare, liksom jag, följer Stephanie ”Keto”  Person. Ni vet vad jag menar och kanske till och med hör hennes entusiastiska röst. För er andra kan jag berätta att hon menar skriv, skriv, skriv och då menar hon dagbok. Notera ALLT, som handlar om hur du hanterar ditt liv och din hälsa.

Skriv inte bara upp vad du äter (matregistrering tjatas det ju ofta om i olika sammanhang), skriv också upp detaljer kring dina utgifter (tidningsupplaga och antal utgåvor, men också andra detaljer som om det flyter eller skummar lär vara särskilt viktigt, för att få signaler om sakers tillstånd. Vi får många svar på frågor om vår hälsa om vi studerar dagstidningen noga.

Skriv även upp om du tränar, hur mycket och med vad. Hur det känns och hur det inte känns och hur motivationen är och inte är och framför allt om energin räcker. Den där energin återkommer hon ofta till, den är den slutliga markören för om det man gör ger resultat. Vikt är inget hon bryr sig om alls. Det handlar bara om att leva sig frisk och det gör man verkligen inte bara genom att äta, det behövs så väldigt mycket mer.

Skriv upp detaljer runt din dygnsrytm, hur du sover, vilar och disponera dina 24 timmar. Vetenskapen om vår dygnsrytm belönades 2017 med ett Nobelpris och det säger ju något om att det är viktig kunskap för oss alla att ta del av. Stephanie har länge tjatat om det och tycker att hur vi avslutar dagen och förbereder oss för vila är minst lika viktigt (eller viktigare?) än mycket annat vi gör som handlar om mat och träning. Det hjälper inte hur bra vi äter om vi inte ger kroppen chans att hantera maten under viloperioden som ska infalla 22:00-06:00. Stephanie ägnar massor av energi åt att hjälpa dem som pga sitt nattarbete inte kan sova vid rätt tidpunkt, men vi andra har inga som helst ursäkter för att fortsätta vara nattugglor och där har jag verkligen känt mig träffad.

Skriv också upp allt du lär dig under resans gång. Vad hjälper det att lära sig att viss mat kan ge inflammatoriskt påslag och därmed försämra hälsan, om jag sen inte kommer ihåg det och avstår från just den maten? Anteckna gärna källan till kunskapen om du vill återkomma och läsa mer senare. Haha tänk om jag själv följde mina egna tips, så bra mycket skulle bli. Jag har under 2017 hittat spår av kunskap jag hade redan 2008-2009 som helt fallit i glömska och som hade kunnat hjälpt mig vidare för länge sen.

Hur?
”Hur som helst bara du gör det”. Slarvigt citerat, men från Jonas Colting när han säger att all träning som blir av är bra träning. Allt du skriver är bättre än inget. Stephanie använder löptext kronologiskt i A4 kollegieblock och så började jag också och skrev bara rakt av för att komma igång, utan någon som helst struktur. Efter ett tag slutade jag skriva och när jag funderade över hur det blev så kom jag på att jag lagt undan blocket när vi skulle få gäster (inte helt kul med dagboken på köksbordet) och sen kom den inte fram igen dagen efter för att vi reste bort. Så lite behövs för att jag ska falla ur en god vana.

Läs
Det hjälper inte att skriva om du inte läser det du skrivit. Läs ofta och repetera och se om du kan dra slutsatser. Man ser mycket mer än man själv anar om man verkligen läser om det man själv varit med om.

Slutsats
Gör jag allt det här? Inte alls, men jag önskar att jag gjorde. Jag har praktiserat det tillräckligt länge för att veta att det fungerar och att det ger så otroligt mycket för välmåendet att få lite struktur på livet.

Jag brukar inte avlägga nyårslöften, men det här är något jag i alla fall skall försöka lova mig själv. Att hitta ett sätt att anteckna som är så enkelt att jag fortsätter oavsett vad som händer. Den tjänsten och därmed källan till kunskap vill jag lova mig själv inför 2018.

Har du någon erfarenhet av den här sortens dagbok eller låter det bara jobbigt?
Har du några tips om upplägg, struktur och stöd för minnet vill jag gärna höra, jag har länge letat en app för telefonen men inte hittat någon som täcker det jag söker.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

4 svar på ”Journal, journal, journal…

 1. Jaaa…jag har kommit ifrån det där med att anteckna, föra dagbok, helt och hållet. Om jag skulle börja med en hälsodagbok, så skulle jag nog i första hand välja datorn. Två filer, en löpande om mat och träning…och mående förstås, en om det jag lär mig (har jag tusen sidor löpande text där jag vet att det stod något intressant någonstans, fast vad var det?…det fixar jag inte.). Frågan är om jag skulle ha någon allmänt reflekterande dagbok också…jag vet inte.
  Om du inte tycker datorn är en bra idé; skaffa en snygg anteckningsbok som kan ligga framme (kanske inte mitt på matbordet…) även när gäster kommer. Och liten nog att vara lätt att ta med sig. Jag älskar snygga anteckningsböcker, men skriver sällan i dem 🙁

  • Alltså du och jag tänker ofta så lika. Jag älskar också snygga anteckningsböcker och skriver ett par sidor i början.
   Datortext är bra, för den blir sökbar och mer beständig.
   Anteckningsbok är lättare att ta med

 2. Hej Margareta. Jag brukar också skriva hälsodagbok, men har tyvärr lite samma problem som du, ibland faller det bara bort. Fast jag inte vill, fast jag tycker att det är roligt. Nu har jag kommit igång igen och vill verkligen få till det här..
  Jag har en anteckningsbok med mig överallt, där jag kan anteckna något helt snabbt, men sen skriver jag på datorn, det är överlägset bäst för att få en strukturerad överblick. Jag har några punkter som jag följer i ordning, som sömn, mat och reflektioner sist. Jag har också en speciell mapp med drömmar och en dagboksmapp.
  Som du förstår så blir det en del text, men jag försöker hålla det inom en rimlig nivå ändå och fatta mig så kort jag kan. Hellre det än att inte skriva alls. Men en app vore väl toppen! Mvh Eva Gustafsson

Kommentarer inaktiverade.