Kolhydratexperiment

Jag har haft exakt samma utslag på blodsockermätaren flera dagar i rad och började därför fundera på om det var fel på mätaren. Någon tiondel borde det ju skilja.
Därför tänkte jag i tisdags göra ett lite test då jag åt lite mer kolhydrater än vanligt för att se om jag kunde få till en drastisk förändring.

Just nu har jag inga ketoner att försvara och därför kändes det ok att testa. Det är en risk att utsätta sig för eftersom det lätt blir större utsvävningar än man först tänkt sig. Tanken föddes av att jag gick omkring på ICA och var arg över att det alltid är så svårt att hitta något passande att äta när man är akut hungrig. Jag kan verkligen bli less på att behöva vara så begränsad. När jag senare blev uppringd och ombedd att göra ett längre ärende på hemvägen bestämde jag mig. Jag måste ju äta…

Det blev en liten middag ute med ris, friterad mat (gluten) och en liten efterrätt på grädde, bär och socker. Volymen var inte stor, men kolhydratinnehållet något helt annat än jag är van vid. Jag åt vid samma eftermiddagstid som vanligt och avslutade dagen med ett för mig normalt kolhydratsnålt kvällsmål.

Jag förväntade mig mer problem med ovan mat i systemet. Det enda som hände var att jag blev mätt på ett obehagligt sätt dvs stoppmätt trots att portionen var liten. Jag kände också ett dramatiskt sug jag inte är van vid och därför blev det ett mellanmål på kvällen. Normalt äter jag inte på kvällarna.

Resultatet blev i alla fall en redig fasteblodsockerhöjning igår och en bit av höjningen ligger kvar idag trots att jag åt helt ok igår. Mina vanliga tre mål utan mellanmål. Jag var hemma och hade inte tillgång till annat än min vanliga mat och det var nog tur. Det är märkligt hur stora hjärnspöken det kan bli när man äter mat som ger sug efter mer. Konsigt det där för det är ju inte alls smaken man längtar efter utan kicken.

Slutsatser
Blodsockermätaren tycks fungera, vilket var huvudfrågan
Det stämmer att det man äter påverkar blodsockret under längre tid än åtminstone jag trott.
Det stämmer förmodligen också att fler saker påverkar blodsockret än bara maten. Jag levde ett lugnt stillasittande liv igår. En fysisk prestation hade förmodligen sänkt det snabbare.

Vikten var oförändrad, inga överraskningar åt något håll.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka