Lilla julafton

Jag har växt upp i ett hem där mamma alltid försökte vara ekonomisk. Vi var fem syskon och hon arbetade enbart i hemmet till 1977. Då hade jag redan flyttat hemifrån. I vårt hushåll köptes det alltid ”halva grisar”, ”kvarts kalv” och hela fiskar och fåglar. Allt som var tillrett mer än så var dyrare per kilo och mamma var väldigt van att hantera storkok. Hon var tidig med alla sorters hushållsmaskiner som hjälp och vi hade alltid frysen fylld med hemlagad mat. Vore det inte för att hon tidigt blev väldigt fettskrämd och för att margarinet var så väldigt mycket billigare än smör så var det förhållandevis bra mathållning när jag växte upp. Mitt problem var att jag varken passade mattider eller åt maten. Jag var i stallet och hoppade över måltider redan som barn.

Eftersom mamma hade många maskiner i köket tyckte vi barn det var roligt att hjälpa till. Jag var inte gammal när jag till jul började köra köttkvarnen för att mala lever till pastej, medan min lillebror fick ge sig på syltan.

Klassisk Electrolux hushållsassistent

Jag älskar själv hushållsmaskiner och i vår familj funderade vi ofta ut någon omöjlig maskin som present till mamma. Hon blev lika glad varje gång. Det var bakmaskiner, glassmaskiner och jag minns inte allt. Diskmaskin var hon nog bland de första jag känner som hade.

Mammas första diskmaskin såg likadan ut men var gul till färgen. Jag hör ännu hur den låter när den snurrar och spolar.

Just idag blev jag därför lite nostalgisk för att vi igår fick hem en ny diskmaskin som jag längtar efter att packa upp och framför allt få installerad.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka