Fettskrämd?

Nä, inte jag och ingen annan i familjen heller, men diskmaskinen! Den verkar ha gett upp kampen mot fettet helt. Vi har haft service med inre tarmsköljning på den flera gånger och reparatören suckar varje gång ungefär som att han vill försöka få oss att förstå att vi ser likadana ut inuti men även att våra avlopp kommer att få totalstopp någon gång framöver.

Det han inte tänker på är att vi är så finurligt konstruerade att vi aldrig är svalare än +37°C invändigt och därför hålls fettet inte bara mjukt utan flytande. Testa själva att värma smör till 37 grader om du inte tror mig. Det är precis det som kallas fingervarmt när man bakar bullar och skall smälta smör för att lösa upp jästen.
(OBS jag äter varken bullar eller jäst nuförtiden, det är bara en bild som jämförelse) Diskmaskinen håller rumstemperatur när den inte används och då är fettet mjukt och kleggar igen alla rör och avlopp tills den förargliga felkoden kommer och den totalvägrar att ens starta.

När vi flyttade hit för 10 år sen var vitvarorna inte så väldigt moderna. Det första vi bytte var diskmaskinen, så den här är snart 10 år gammal och det kanske är nog för att köpa en ny? Det kostar pengar att ta en reparatör hit ut på landet och de pengarna kan man lika gärna investera i en ny maskin.

När det gäller hushållsmaskiner är det tre jag verkligen inte vill vara utan med följande prioritering:

  1. Tvättmaskin (att tvätta allt utan maskin är verkligen inte något jag kan ens tänka mig)
  2. Dammsugare (jo visst kan jag vara utan men det är så oerhört mycket enklare och blir fräschare med en dammsugare, men tvättmaskin går helt klart före.)
  3. Diskmaskin (vi har varit utan långa perioder och det är trist och ger ofta orsak till lite störningar i husets relationer. Visst kan vi vara utan, men det har vi inte funderat på ännu)

Det är dags att köpa en ny som inte är fettskrämd. Jag är mån om miljömärkningar av olika slag och betalar hellre för en bra maskin än snålar på det man senare kan ångra. Om jag är beredd att satsa 3 kr om dagen för att slippa diska under 10 år har jag 10 000 kr att handla en riktigt bra diskmaskin för.

Vår gamla trotjänare har gett up

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

14 svar på ”Fettskrämd?

  1. Min diskmaskin slutade krångla när jag kör det varmaste programmet oftare.

  2. Vår Cylinda, troligen äldre än 10 år, hade problem med utpumpning av vatten under o efter diskning. Min händige man lyckades koppla loss avloppsslangen, den visade sig vara full av olöst diskmedel! Sedan det mycket kompakta diskmedlet rensats bort fungerar utpumpningen igen.

    • Den övningen gör vi ibland. Det slammar igen lätt. Vi kör även rengöringsprogram på olika sätt. När reparatören varit här skruvar han upp det inre och det vill vi inte göra själva.

  3. Jag har kopplat inkommande vatten till diskmaskinen till varmvatten. Jag har ganska hett varm vatten. Har inte haft några problem på 10 år. Fördelen är också att programmet går snabbare.

  4. För att slippa problemet med fett i slasken och rören så torkar jag av ALLT fett med hushållspapper Edet Torky och sköljer av allt med hett vatten. Apropå Torky tycker en del att det är lite dyrt i inköp men en rulle räcker en hel månad. Jag bor nämligen i en lägenhet 7 trappor upp så jag är orolig för att grannarna under skulle kunna få problem som jag ska stå för.

    Som extra garanti spolar jag emellanåt hett vatten en stund i avloppet i köket och handfatet i badrummet med Ajax som får stå över natten. I badrummet pga feta krämer man ibland behöver smörja in sig med. Också bra att göra om man ska vara borta några dagar.

  5. Jag har en ”fördiskare” min gamla labbetik till tallrikar och allt som hon kan få ner nosen i. Inte alla som tycker att det är trevligt men mig gör det inget. Det blir ju diskat i det hetaste programmet efteråt. Men sedan kommer ju till kokosfettburkar, bestick osv. som jag sköljer innan. Det tror jag hjälper. I diskhoavloppet är det litet segare ibland och då ska man koka vatten och hälla i och sedan i med en halv flaska vanligt billigt diskmedel och låta stå över natten. Sa rörmokarn. Har faktiskt aldrig haft problem med diskmaskinens avlopp. Tack och lov.

Kommentarer är stängda.