Åter genom ketonvallen + v 9

Jag har fortfarande många frågor när det gäller ketonnivån.
Vad är det exakt som påverkar och hur länge håller sig nivån och vad sänker nivån.
Jag vill hitta de nycklar som styr och inte bara äta efter en ”mall” för att någon sagt att jag ska. För mig blir det någon form av ”pulverdietsvariant av LCHF”.

Under förra veckan testade jag att dricka ett litet glas (17-18cl) rödvin vid ett par olika tillfällen och det var inte två kvällar i rad. Svaret var lägre ketonnivå dagen efter (läs i berg-och-dal-baneinlägget) och jag tänkte ok då är det rätt att man inte kan dricka vin om man vill gå ner i vikt.
Jag testade ändå en gång till (26/7) och dagen efter var nivån något högre istället. Det gjorde mig lite förvånad, men också viss om att det här är inte lätt. Ytterligare ett försök 28/7 och värdet dök dagen efter. Vin varannan dag dricker jag inte normalt, så det här var ett semesterexperiment (varma sommarkvällar på nymålade verandan) och jag blev lite klokare. Jag ser fram emot att höra fler som rapporterar i det här ärendet.
Vi som har mycket att gå ned i vikt måste få VETA vissa saker för att orka avstå under en längre tid och inte bara gå efter ”hörsägen”. Vin är en sådan hörsägen som jag numer tror på. Jag uppdrar åt någon annan att testa sprit för det dricker inte jag.

Det som också hände den här veckan var att jag återigen passerade genom ketonvallen och började få vad vi kallar optimal värden för näringsmässig ketos.

Dagen före (30 juli) vaknade jag med extrem huvudvärk. Riktig skallebank. Före min LCHF-tid hade jag migrän väldigt ofta och numer händer det väldigt sällan. Troligen är det mina kristaller som spökar. Jag blir ibland illamående av yrseln. Den här dagen blev det varken Magic Bullet Coffe eller något annat. Det blev Alvedon och ett mörkt rum. På eftermiddagen mådde jag bra igen. För mig fungerar det ofta så att jag helt tappar matlusten om jag har eller haft huvudvärk. Då äter jag helt enkelt inte alls. Dagen efter hade ketonvärdena ökat och trots att jag resten av veckan återigen ”åt som vanligt” låg ketonvärdet kvar på den högre och optimala nivån.

Ramona Denton och Tommy Runesson

Den 2 augusti träffade jag Tommy ”tappar” Runesson och vår vän Ramona från USA. Tre strikta LCHF-are som skulle turista i Stockholm. Jag drack mitt Magic Bullet Coffee till frukost och var helt övertygad om att vi skulle äta lunch under dagen. Av olika omständigheter blev det inte så. Vi var så nöjda och belåtna alla tre att vi avstod från att köa till ett bord på Kaknästornet där vi planerat att äta. Vi tog en slät kopp kaffe på Mosebacke istället.
Den dagen åt jag en vanlig middag 18.30 som första och enda måltid efter morgonkaffet och tänkte inte ens tanken på att jag inte ätit lunch. Det bara blev så. Portionen var varken större eller mindre än vanligt och det var sonen som lagat maten. Smörstekt svamp med fläskarré på salladsbädd.

Ketonmätvärden för vecka 31

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

10 svar på ”Åter genom ketonvallen + v 9

  1. Jag har stått stilla i tre månader och kör nu en äggkost.Trots strikt lchf måste jag skruva upp det hela. Fettkaffe på morgonen, mycket mer smör och kokosfett, 40 g smör och 40 g kokosfett till två stora koppar kaffe. Till lunch blir det sju äggulor och ett ägg, med smör, som äggröra, vid två. Buljong med kokosfett vid 18.00. Grönt te på kvällen. 1700 kalorier/dag och ingen hunger.

  2. Försöker nu maxa mina ketosnivåer för att se om det ger effekt på övervikten. Har jag förstått det rätt att periodisk fasta kan öka ketosnivån? Har nu ”tränat” under ett par månader och klarar ha fastefönster på 16-24 timmar utan att bli allvarligt medtagen. Men inget resultat på vikten… Men jag tror att jag också behöver vara strikt i tio dygn innan nivåerna kommer… Måste säga att du och de andra som lägger tid på att bokföra och mäta verkligen tar reda på hur just ni fungerar. Själv traskar jag efter och provar utifrån det ni berättar. Tack.

  3. Hej, jag håller med om att detta är mkt spännande och det ka bli intressant och se om ni kommer fram till några gemensamma stolpar. Jag undrar bara varför värdet inte ska vara högre än 3.0? Gäller det även om man verkligen äter ordentligt och inte svälter? Jag uppskattar också att du förtydligar att detta inte är någon bantnings/snabbkur utan endast för att kunna optimera viktminskning. Jag tror det är viktigt att vi inte gör LCHF till ännu en hetsbantning och det tycker jag att du lyckas bra med – att visa på att det är en livsstil alltså. 🙂

    • Hej Elin!
      Jag vet faktiskt inte varför maxvärdet är satt till 3 i diagrammet.
      Zonen ovanför är markerad som svältzon och jag vet inte varför.
      Vi får ta reda på det, för vi undrar själva.
      Jag har inte varit där än så jag har inte hunnit fundera på det så mycket.

      • Hej Margareta !

        Undrar om du tänkt på att Early Bird hade alla ketonvärden långt över 3 och hon åt övrigt mycket lite. Man kan dra vissa slutsatser av det – hur man fungerar t ex när man fastar.

        • Absolut – fasta och svält makes no difference. Jag fastade förr om åren i hopp om att gå ned i vikt och det gjorde jag, men jag gick upp allt när jag börade äta igen. Gillade inte känslan av att vara hungrig.

  4. Hej Margareta!

    Detta du håller på med är ju oerhört spännande. Jag kommer med stort intresse att följa denna resa som du bjudit in den som är intresserad på. Förlåt en fåkunnig, men är det höga ketonvärden som eftersträvas??

Kommentarer är stängda.