Hälsofördelar

Jag fick en kommentar till förra inlägget som blev ledde till ett långt svar. För att det ska bli sökbart får det bli ett nytt inlägg.

Det är lätt att gömma sig bakom att ”slippa träna” men samtidigt märker jag att jag mår bra när jag får till det. Det är en balans som i allt annat. Jag gör det inte för att gå ner i vikt utan för att jag känner att jag mår bättre av att röra mig mer. Jag försöker hitta en balans så det inte blir ytterligare ett stressmoment.

Jag är inte längre lika ”strikt” om man räknar antal gram kolhydrater per dag, men däremot ännu mer noga med varifrån de kommer. Normalt håller jag 15-20g-gränsen men jag har även avvikit från det under sommaren.

Gluten och komjölk försöker jag hålla till noll (undantaget smör). Då mår jag bäst. Jag är noga med fetterna och undviker verkligen omega-6 som vi vet är förödande för hälsan i för stora mängder. Det finns omega-6 överallt så jag känner ingen oro över att det blir för lite. Jag väljer tex bort livsmedel som ligger i solrosolja och undviker frön, mandlar och nötter så gott jag förmår. Jag håller mig till smör, kokosfett och olivolja (i den prioriteringen oftast). Förmodligen fungerar smör för att det är nästan fritt från både mjölkprotein och mjölksocker.

Kolhydraterna får jag från grönsaker (även underjords som morötter) lite bär (just nu har vi mogna Björnbär) och någon enstaka frukt. Tack och lov är jag ingen äppelätare, vi har massor just nu.

Rent hälsomässigt tror jag själv att det är gluten och alltför mycket socker som vi mår sämst av och en del ska inte heller äta komjölk vad det verkar. Självklart inget facit, jag prövar mig fram som alla andra. Alla mina värden är fortsatt bra. Energin är lite låg (jag är inte extremt noga just nu och har inte kollat vare sig ketoner eller annat på länge) och jag kämpar på med mina båda jobb. Fritiden blir inte vad jag önskar för att jag har svårt att ta tag i saker. Behöver träna lite i att ”kliva-ur-boxen” och då vore nog lite mer träning nyttigt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Hälsofördelar

  1. Hej,
    Jag har det också lite motigt med min träning just nu. Jag tror så här: man måste vara snäll mot sig själv och det är viktigt att känna att man lyckas ibland. Prova att sänka dina ambitioner och känn dig duktig och nöjd att du har uppnått dina mål. Att sätta mål som man inte kan uppnå mår ingen bra av. En halvtimmes promenad två gånger i veckan kanske inte syns på vågen, men det känns gott i själen att komma ut och röra på sig, och efter ett tag kanske du får motivation att öka lite i taget. Lycka till med din kamp.

  2. Jag slutade med mjölk för flera år sedan då jag märkte att magen inte gillade det. Försöker hålla nere med CF, grädde och yoghurt, men magen gillar de produkterna så jag är bara strikt i perioder…

  3. Bra skrivet, Margareta 🙂 Håller med dig om att gluten är den stora boven i dramat, tätt följd av sockret.
    Jag mår bäst med minimalt av komjölk också, magen reagerar annars med ”utebliven morgontidning” för att använda din fina omskrivning 😉

  4. Sa glad jag blev nar jag sag att det var nya inlagg har!
    Hur staller du dig till omega 9 som t.ex. finns i riklig mand i Hemp-olja?

  5. Hälsofördelar att träna det tror jag oxå! Men en balansgång även där! Svårt att tro att ultra maraton tex skulle vara bra i längden….;) Jag för min del verkar tåla mjöl sämst. Mår ej bra med socker men magen hanterar det bättre. Önskar det skulle vara tvärtom;) Ja bara att leta efter balansgången och göra rätt prioriteringar;) Nu ut och träna;) Tack för en bra blogg!

Kommentarer är stängda.