Hushållsmaskin?

Ända sen jag var barn på 50-talet har jag varit omgiven av hushållsmaskiner. Mamma var fembarnsmor och tidigt ute med alla former av hjälpmedel till hushållet för att få tiden att räcka till annat. Förspilld kvinnokraft var inget hon uppskattade.

Jag har en felfri Electrolux hushållsassistent med alla tillbehör som vi fick när vi gifte oss. Den känns för stor och otymplig i 9 fall av 10 och den 10:e gången är sådant jag inte ägnar mig åt numer (bull- och pepparkaksbak). Den är utlånad till sonen och bor så nära att jag kan hämta den om behov uppstår.

I stället för ”Assistenten” har vi under åren haft elektriska ”Foodprocessors” av olika slag. Såna som river, hackar och skär men inte precis knådar deg. De har inte haft samma hållbarhet så vi har förbrukat några stycken och den senaste försvann till elsoporna i samband med att vi tömde köket inför renoveringen.

Vi har fortfarande och använder ofta elvisp och en stavmixer, förutom den lilla mixern till fettkaffet.

När jag står med tex ett vitkålshuvud saknar jag en liten behändig maskin som strimlar åt mig. Riva ost och riva någon morot ibland klarar jag bra med vanligt rivjärn men just vitkål är så tradigt och därför äter vi det inte så ofta. Igår gjorde jag ändå coleslaw och det är så gott att jag gärna gör det oftare, men då vill jag ha en MASKIN. Jag tycker inte det är lika gott när det är grovskuret med kniv.

Snälla hjälp mig om ni har några bra förslag. Den skall vara nog liten för att jag skall orka att ställa undan i en låda eller ett skåp för jag vill inte ha för mycket framme (jo jag vill ha ALLA maskiner framme och inkopplade, men har fått ge mig på den punkten för husfridens skull). Den skall vara lättskött (disk och montering). Det är inte storhushåll jag är ute efter utan effektivitet i vardagen. Färg och form är så klart intressant nu när jag har nytt kök och då är rostfritt/svart välkommet, men inte viktigast eftersom den förmodligen skall stå undanställd.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

23 svar på ”Hushållsmaskin?

 1. Köp en Nicer Dicer Plus på http://www.tvins.com/products/nicerdicer/nicerdicer.php Den river, skivar, hackar osv utan att fingetopparna ryker som iaf jag lyckas med på en mandolin ;). Ingen vacker färg men den står så bra på en hylla i skåpet, lätt att plocka fram, inga sladdar och dessutom går allt att diska i fiskmaskin. I mitt hushåll är den mitt bästa köp då den kompletterar min foodprocessor, stavmixer,och magic bullet.

 2. Jag har en gammal Moulinex Mouli Julienne. Man fäller ut benen och sätter i valfri skiva för att strimla, finstrimla eller skiva. Sen är det bara att börja veva….. Kräver lite handkraft, men passar ypperligt till två personer!

 3. Jag har en sån här

  http://www.amazon.de/Lurch-10306-Spiralschneider-gr%C3%BCn/dp/B00AYUZF6U/ref=sr_1_9?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1390501631&sr=1-9&keywords=spiralschneider

  en s.k. ”Spiralschneider” som man kan använda till zuchinin- morots- och vad du vill -spagetti. Barnbarnen gillar grönsaker på det sättet.

  Den funkar också bra till vitkål. Den blir fint strimlad men kräver att man jobbar litet eftersom kålhuvudet är rätt tungt.

  (hoppas länken fungerar)

 4. Jag trodde att du skulle göra coleslaw till ett litet hushåll, därför skrev jag osthyvel. Nu skrev du upp till 10 personer, då funkar det givetvis inte. Då har du inte så mycket att välja på, då får du köpa en matberedare.

 5. Jag har en Bosch MCM 4100 som har en stark motor på 800W. Det är viktigt så att maskinen orkar arbeta bra.
  Hade en Electrolux Assistent som jag fick för ca 30 år sedan, men den har fått flytta hem till ett av barnen.
  Nu klarar jag mig finfint med denna matberedare samt stavmixer och elvisp.
  Skulle aldirg orka hålla på med osthyvel på vitkål när jag gör t ex coleslaw. Jag vill göra för stor sats för det!

  • Det är nog något sådant vi söker. Jag vill även kunna göra stora satser enkelt, när barnen är hemma är vi 10 i hushållet. Tack för tipset, jag skall titta på den. En av de matberedare vi haft var en Bosch och jag var väldigt nöjd med den så länge den höll.

  • Vi har en sån men som bara skär på ett sätt. Vi kallar den för Alligatorn. Den skär pyttesmått och är perfekt för färsk Chili och sånt. Däremot passar den inte för större bitar. Det är ganska tungt jobb att skära.

 6. Köp en mandolin, det är en speciell riv/skärbräda finns i de flesta husgerådsaffärer. Mkt bra till vitkål när jag gör cole slow och skivar t.ex. rättika till gratäng. Liten och behändig vid disk och stoppa undan i låda. Enda nackdelen är att det blir lite ”stökigt” runt omkring men det finns ju trasor att torka med.

  • kan också rekommendera en mandolin, strimlar och skär det mesta. Drivs med handkraft och går att diska i maskin. behändig att stuva undan

  • Stöket står jag ut med 🙂
   Jag hade en liknande på 80-talet och har funderat på en ny. Det passar nog bra till vardags när vi är bara två.
   Behöver inte utesluta en maskin,

 7. Jag använder faktiskt en osthyvel när jag gör coleslaw, det blir finstrimlat och lätt att diska.
  Men jag förstår vad du menar min foodprcessor åker sällan fram, för mycket delar som ska diskas. En annan apparat som jag har köpt är en Crock-pot, den bästa hushållsmaskin som vi har köpt. Den lagar mat åt oss när vi inte är hemma flera gånger i veckan.

Kommentarer är stängda.