Seltin

Det är många som frågat varför jag använder just Seltin när det finns så mycket olika ”nyttiga” saltprodukter. Det finns flera svar.

Jag använder inte bara Seltin. I min vanliga matlagning använder jag flera olika sorters salt, jag har skrivit en del om dem tidigare.

De jag allra bäst om smakmässigt är Herbamares olika örtsalt, varav den röda är min nya favorit. Jag har alltid använt örtsalter i matlagning för att jag tycker de tillför en bredd av smaker och jag har alltid tänkt de skulle vara nyttig.

örtsaltSen jag blev medveten om att jag rent generellt behöver salta mer i samband med matlagning har jag upptäckt de kravmärkta Maldon Flingsaltburkarna med olika smaksättningar, från klassiska Jozo. Jag har inte tyckt om salt tidigare, men sen jag började med dessa är jag riktigt förtjust. Burkarna är i glas och väldigt trevliga att återanvända till egna hemmagjorda kryddblandningar.

salt

När jag börjar morgonen med min extra saltdos, tar jag ½ tsk Seltin i ett halvt glas vatten och dricker mig sen otörstig med flera glas vatten (det finns ett blogginlägg om det som heter Saltbrist och ett blogginlägg som heter Saltbrist -> Huvudvärk).

Att jag valt just Seltin är för att det förutom vanligt koksalt (Natrium) även innehåller Kalium och Magnesium. Eftersom jag vet att just Kalium och Magnesium generellt kan vara låga så passar jag på att dryga ut lite när jag har chansen.

seltin

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Seltin

 1. hej! har köpt Maldon Seasalt Flakes. undrar om det är oraffinerat eller inte?
  undrar även om detta salt är jodberikat eller ej.
  har försökt googla detta men får inga svar. Så om du vet är jag tacksam för svaret.
  MvH, C

 2. Det finns olika sorters flingsalt, vanligtvis gjord av bergssalt (jodfattigt) eller havssalt (naturligt rik på jod, åtminstone den ekologiska). Dagens Nyheter slog förra året larm om att ’flingsalt kan ge dig jodbrist!’ utan att specificera att det i så fall orsakas av bergssalt.
  Intressant med ny Herbamare och, för mig nya mixar av Maldon, har bara sett en sort hittills.

 3. Vet du om dessa smaksatta flingsalter är jodberikade? Herbamare innehåller ju kelp som i sig är jodrikt. Grön Herbamare använder jag till min hemgjorda majonnäs, den röda har jag sett förut, så den måste testas.

  • Den röda är fantastisk i min smak. Helt klart en ny favorit. Jag tror inte något flingsalt är jodberikat. De salter som har jod tillsatt brukar vara lättrinnande och klumpfria om jag fattat det rätt.

Kommentarer är stängda.