Stresshormonet kortisol

Jag har mer och mer börjat titta på andra processer i kroppen än mat. Om man ser tillbaka så har jag väl testat det mesta när det gäller varianter av både LCHF och annat. Det är alltså hög tid att jag börjar skriva och får input från er om andra fenomen som kan hindra viktminskning och där vet jag att höga kortisolvärden gör det.

Dessvärre är det svårt att mäta detta, man jag har gjort det medan det gick genom Scandlab. Det gick ut på att samla saliv under ett dygn vid olika klockslag och sen skicka in testremsorna för mätning och analys. Jag hade mycket riktigt högre värden än normalt, men inte alarmerande höga. Nu är det länge sen och jag har inte gjort någon uppföljning.

Kortisolnivån påverkas av stress och jag har många stressfaktorer i mitt liv och det är några av dem jag jobbar med just nu.

Jag har svårt att somna på kvällen. Jag är speedad och har svårt att få hjärnan att varva ner. Försöker jag för tidigt blir effekten motsatt dvs jag börjar lösa världsproblemen i stället och kan ligga vaken i timmar. Bästa sömnpillret är nog Sudoku, men jag lessnar på det ibland. Jag har börjat med lite nya idéer men det får bli ett eget blogginlägg senare.

Jag har svårt att få tiden att räcka och jag saknar ofta energi för att använda tiden effektivt. Drömmen vore att jobba mindre (jag har två jobb som tillsammmans blir mer än heltid) men det är inte så lätt just nu. 7 år kvar till pension – så jag ser ett slut ändå.

Jag är alltför idérik och måste bromsa mig själv för att inte involveras i för många tidskrävande projekt. Jag har därför tackat nej till administrationen av sådant som kan leva vidare utan mig.

Jag jobbar deltid på mitt vanliga jobb sen ett par år och har nu äntligen börjat se resultat av att det också inneburit färre arbetsuppgifter. Första gången på 10 år som jag inte är schemaläggare är bara det en stor sak som stressat mig varje sommar när alla andra vilar och samlar krafter.

Jag försöker verkligen ta hand om mig själv. Jag har tex påbörjat en ljusbehandling av mitt onda högerknä och det verkar göra nytta så jag fortsätter. Om någon vet något eller har erfarenhet av C-light så får ni gärna kommentera. Får jag bara ordning på mitt onda knä finns det mycket man kan göra som är svårt idag.

Eftersom jag börjar senare på dagarna tack vare deltiden kan jag unna mig lite massage innan arbetsdagen börjar. Egentligen är det LCHF-magasinets tid jag avsätter, men det jobbet finns kvar tills ikväll 🙂

HotSpring en investering man inte ledsnar på

HotSpring en investering man inte ledsnar på

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

28 svar på ”Stresshormonet kortisol

 1. Ett tips kan vara att sova ”Pippi Långström”, dvs lägga sig med huvudet nere vid fotändan. Funkar kanske inte om man har sovproblem varje natt, men jag har ofta problem att somna när jag ska gå på en jobbperiod (nattarbete). Såg tipset i en artikel om hjärnan och metoden går ut på att lura denna eminenta muskel, och nu tar jag till det vid behov, och det har fungerat varje gång.

 2. Testat mindfullness? Ola Schenströms kroppscanning. Cd:n finns att köpa på apoteket. Den innehåller tre olika långa spår. Hjälper dig att fokusera på nuet. Jag lyssnar när jag ska sova och försöker utöva det på dagarna för att dämpa stress

 3. Läs Mia Lundins bok Kaos i kvinnohjärnan, hon har även en hemsida .
  Mialundin.se.
  Står mycket om stress och hormoner!

  • 🙂 bra tips för er som följer bloggen!
   Jag träffade Mia på Allt för hälsan hösten 2011, våra montrar var precis intill varandra och en gemensam bekant presenterade oss mellan hennes föreläsningar som jag också hörde. Jag har läst boken, men den är väl värd att läsa om. Mia var inte uttalat lågkolhydratare då, men det hon förespråkar avseende kosten går i linje med vårt tänk, vi är bara ännu striktare.

 4. Jag tar 500 mg magnesium sedan flera år, det är lugnande. Dessutom har jag börjat meditera, även det har gett effekt. Jag har mkt jobbigt med stress i kroppen och har inte lyckats så bra med Lchf, men skam den som ger sig. Nu är det strikt som 17 eller som 10 kan man säga i max antal kolisar per dygn. Lägg papper o penna vid sängen, skriv upp det du kommer på, så du får ro att sova.

  Hoppas du löser det med stressen det är tärande för hela kroppen o själen.
  Kram på dig ♥

  • Magnesium tar jag också hyfsat regelbundet sen feb 1993 när jag väntade mitt tredje barn och lärde mig att det faktiskt botade mina foglossningsbesvär som började väldigt tidigt. Jag känner direkt om jag missar det ett tag. Det blir restless legs av salt-, vatten- och magnesiumbrist.

   • Så kanske time att ta magnesium varje kväll. Så John Blund får en chans. Sov gott ♥

    • Jag kan bara instämma i Lotta F.s råd. Jag hade precis samma problem. Det började snurra i huvudet så fort jag la mig för att sova, men nu när jag äter 3×300 mg magnesium (300 mg till frukost, lunch, middag) somnar jag utan problem. Jag vågar knappt skriva det för jag är så rädd att sömnproblemen ska komma tillbaka. Man kan inte ta så stor dos direkt, utan trappa upp. Dessutom är jag mycket gladare. Alla tendenser till depressioner har försvunnit.

      • Jag ser nu till min förskräckelse att jag skrev 3×300. (Då får man nog bosätta sig på toaletten.) Det ska vara 3×100. Man kan ta 4×100 och det är bra att ta den sista kapseln en stund innan man ska lägga sig. Det gör att man har lättare att slappna av.

 5. Qigong är fantastiskt för att minska stressen. Man gör några rejäla pass i veckan och så kan man lära sig några bra övningar att göra innan man går och lägger sig. Jag tror på att jobba på att minska stressen i stort. Du verkar vara på god väg.

 6. Meditation eller yoga regelbundet. Andas är något man måste träna på. Lugn yoga tex. yinyoga som går att utöva även med ett knä som gör ont. Fast du kanske har nåt annat som gör dig lugn (utöver massage)?

 7. Att rabbla (naturligtvis tyst för mig själv i huvudet så att min man inte hör) positiva affirmationer brukar fungera för mig. T.ex. Allt är bra, allt är bra. Femtioelva gånger! Det får mig att somna. Det gäller bara att få tyst på allt ”sjatter” som man har i huvudet och koncentrera sig på det som känns bra. Det är förmodligen en förenklad sorts yoga eller så. Vad vet jag. Svårt är det, men att hela tiden fösa undan allt oväsentligt som hjärnan poppar upp och gå tillbaka till ”mantrat” så kan jag komma till ro.

 8. Om man inte kommer tillrätta med sina problem genom att sköta om sin kropp kanske det skulle hjälpa att titta lite på känslolivet. Vi består ju inte enbart av en fysisk kropp utan även av en själ, d.v.s. av känslor. Och sår i känslolivet påverkar den fysiska kroppen i väldigt hög grad. Det är i alla fall min erfarenhet.

 9. Låter intressant det där med ljusterapi för knäet!
  Vet du om att även för lite sömn också påverkar ämnesomsättningen. Har själv fått arbeta aktivt för att få bukt på mitt sömnproblem då mitt liv gick på högvarv och precis som dig inte kunde slappna av då jag var ledig.

  Så här gjorde jag – Jag fördelade allt som skulle göras till dagtid och satte mig ner efter middagsdisken framför tvn. I början zappade jag omkring bland kanalerna, gick aldrig och la mig före tolv trots att jag kliver upp kl 5 men efter ett par månader så somnade jag framför tvn vid 22 och fick väckas för att lägga mig. Vi satte upp en ny tv i sovrummet som jag fick sova till. I dag går jag och lägger mig kl 21 somnar till tvn före kl 22 och är pigg på dagarna, helgerna är jag däremot social och umgås till långt fram på småtimmarna.

  Tror att man måste förändra sitt eget mönster för att komma tillrätta med problemet, det finns så många avslappningsövningar som man kan testa men det viktigaste är tror jag iaf att konsekvent lägga jobben på dagtid och slappandet till kvällsliv då är man en bit på väg att hitta tillbaka till en normal dygnsrytm även om det tar tid. Lever man ett spännande liv så är det svårt att slappna av – Jag vet! Vi har bara ett liv och det är vi skyldiga att ta hand om på bästa sätt! Kram!

 10. Har du prövat ”white noise”? Jag har laddat ner en ljudfil på 60 min med detta ljud som påminner om myrornas krig förr på TV Det fungerar jättebra för mig. + mörker och svalt rum.

  • Finns även underbara ljudfiler på Youtube (finns säkert bättre kvalitet på annat håll), med endast t.ex. regn, eller endast vind. Underbart! Hade det på alltid när jag jobbade tidigare, och bodde granne med en hänsynslös typ som alltid hade tv-n på. Går även utmärkt att somna till.

 11. Jag använder också ljudbok för att somna – tillräckligt intressant för att jag ska koncentrera mig på den i stället för världsproblemen, tillräckligt lättviktig för att jag ska slappna av och somna, och trevlig inläsarröst. TV klarar jag inte av, för det blinkar och lyser, men en cd är lagom. Jag började för många år sedan en gång jag var sjuk och inte orkade läsa. Satte på en kassettbok – och vaknade till ganska tvärt när kassetten var slut och knappen smällde till. Vände kassetten, och vaknade av smällen. Det är lugnare med cd. 🙂 Sedan var jag betingad,på att somna; det tar en evighet att komma igenom en bok. Och skulle jag för ovanlighetens skull inte somna, så har jag underhållning.

 12. Det ser helt underbart ut att ligga där. Smal och frisk ser du ut också. Jag tog i tio års tid en halv Propavan för att åtminstone få sova 5-6 timmar. Numera lyssnar jag på ljudbok på Mp3, så att boken rullar på hela natten. Om det blir tyst vaknar jag. Det verkar vara så att lite ljud får många att slappna av. Jag yoga-andas också, som sänker blodtrycket och gör mig lugn. Det finns andningsinpsiration/info på youtube.

 13. Någon som garanterat får mig att somna är dokumentärerna på Kunskapskanalen i Svt. Koppla datorn till en tv i sovrummet. Välj en dokumäntär som är lagom intressant. Dra ner ljudet och sätt på text istället. Ställ timern på tv så den stänger av sig själv. Världens bästa sömnpiller. Funkar både för mig och min man.

 14. Hej! Följer din blogg med stor behållning. Äter själv en relativt strikt variant av lchf sedan den 2/4 och mår mycket bra av min kosthållning. Har försökt läsa på mycket men svårt ibland att hitta bra info, då är det tur att man hittar bloggar som denna.

  Mäter mina ketosvärden och blev mycket förvånad då jag i måndags fick ett värde på 0,03mmol (fastevärde) trots mitt strikta intag. Jag funderar på om det kan ha med stress att göra att jag faller ur ketosen!?! Hade visserligen ätit något mer protein än jag brukar under söndagen (100gr istället för mina brukliga 65gr/dygn) men tycker inte det enbart borde göra att värdet sjönk såpass. Innan har jag legat på 1,8-2,5mmol stadigt vid mina stickprover.

  Är en stressad småbarnsmamma till fem, varav de tre yngsta är födda med endast 10,5 månaders mellanrum. Tar hand om barnen ensam och det gör att stressnivån är hög och sammanhängande sömn är obefintligt just nu! Undrar just hur mycket det påverkar!?! Spännande är det hursomhelst med våra kroppar!

  Hoppas du får en trevlig eftermiddag!
  //Maria

  • Välkommen hit och kul att du börjar skriva också.
   Ketonerna är verkligen ett mysterium. Många verkar ligga stabilt väldigt enkelt och då fungerar även viktminskningen. Sen är vi några som får kämpa. Jag åkte ner lika långt som du av att äta 10 jordgubbar i somras och det känns inte helt ok när man har dem i sin egen trädgård.

   Mäter du ketonerna som fastprov och ungefär samma tid på morgonen så är det lättare att analysera. Jag skulle först vilja fråga dig hur fettintaget såg ut när ketonerna sjönk så drastiskt. Mina sjunker nämligen också direkt om jag äter för lite fett.

Kommentarer inaktiverade.