Test av kokosfett i LCHF-magasinet

Nu har tidningen kommit och det är fritt fram för mig att skriva om innehållet.

Jag har sällan skrattat så mycket på arbetstid som under det där kokosfettstestet. Ni som redan läst det vet att det är Sten Sture som skriver och han är omutlig, oavsett vad vi andra tycker så är det hans åsikter som gäller. Själv skrattade jag så att tårarna rann när jag låg i sängen med min iPad och försökte läsa korrekturet. Det slutade med att mitt hulkande väckte min man mitt i natten.

LCHF-magasinets kokosfettstest

LCHF-magasinets kokosfettstest

Sten Sture var omutlig när det gäller min 5kg hink från Crearome. Vi hade innan ratat Biofoods plastburk, för den smakade verkligen plast. Kan tänkas påverkade det Sten Sture. Sen ser det kanske inte så aptitligt ut att äta ur jättehinken. Undrar om det blivit ett annat resultat om jag tagit den burk jag själv äter ur (jag fyller normalt från hinken) och inte visat 5 kg hinken förrän efteråt.

Nåväl huvudsaken är att alla får ha sin smak och syftet med artikel för mig var att man skall inte ge sig om man smakat kokosfett en gång och ratat det för att man inte gillar smaken. Se till att testa åtminstone ett par sorter innan du ger upp. För mig tog det flera år innan jag accepterade ett dagligt intag av kokosfett och jag gillar det fortfarande inte i matlagning. Min man försökte senast i går fuska ner lite kokosfett i maten och jag avslöjade det direkt som något jag inte uppskattar. I mitt älskade Magic Bullet kaffe däremot går det hur bra som helst.

Vi testade de sorter som finns på bilden vid ett och samma tillfälle och det var märkligt att själv uppleva hur stor skillnad det verkligen är. Mest förvånad var jag över stearinkänslan hos några, trots att temperaturen var exakt samma. Det är också skillnad på plast- och glasförpackning, men det innebär inte att jag personligen gillade alla i glasburk bättre. För mig är Crearome klart bättre än Cocosa tex.

Mitt eget nästa projekt är att testa Cocosa utan smak i tex matlagning och majonnäs. Den köptes in för det här testet och står kvar hos oss för ingen ville ha den. Jag har tidigare ratat den men har nu upptäckt ett nytt användningsområde där jag verkligen inte vill ha smaken. Skall testa det innan jag skippar den helt.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

33 svar på ”Test av kokosfett i LCHF-magasinet

  1. Är det någon som vet vilken process kokosoljan går igenom för att bli smakfri? Jag är i grunden skeptisk mot processad mat. Något händer säkert och frågan är vad. Använder man kemikalier i det sammanhanget?

    • Jag vet inte heller och ställer samma fråga som du, därför har jag aldrig brytt mig om den smaklösa. Behovet kom nu först då jag vill göra majonnäs utan kokossmak.

  2. Jag har köpt Markattas för att det finns på ICA. Tyvärr finns inte den smakfria varianten, men det är en så mild kokossmak att det inte stör. Orkar inte alltid beställa på nätet och lägga massor av tid, utan anpassar mig till det enklaste. Jag lägger mest kraft på att äta ekologiskt och gräsbetat. För övrigt har ett kilo till lossnat, jag börjar tro att mjölkprotein, fetthalt och proteinbegränsning funkar för mig. Om jag går ner 12 kilo per år kommer jag att vara nöjd.

  3. Nu har jag testat Markattas kokosolja. Den är ju riktigt god! Något helt annat än Cocosan.

    En annan fördel är att den finns att köpa på ICA medan vi fick köpa Cocosa i ”hälsokost”-affären. Dessutom är den billigare.

  4. Jag har testat Kung Markattas, Cocosa och Crearome. Bäst tycker jag om Crearome. En smaktest på kokosoljor kan inte bli relevant när man vet namnet på olika oljorna från början. Man föredrar ju lättast det man använder själv.3

  5. Nu har jag kommit halvvägs i senaste LCHF-magasinet. Tack för ännu en fantastiskt bra tidning!

    I dag köpte maken hem två burkar av Markattas kokosolja. Vi har tidigare haft Cocosa men gett upp på grund av den vedervärdiga smaken. Vi hoppas att det ska funka med Markattan eftersom vi tror att kokosolja är särskilt nyttigt.

    Men – hur kunde Sten Sture tro att det inte skulle få konsekvenser när man äter tolv matskedar kokosolja?! 🙂 Jag hade aldrig vågat mig på ett sådant projekt utan spottat ut oljan. Men det är klart, Sten Sture är ju inte rädd för att experimentera.

  6. Ska bli intressant att läsa om kokosfett testet när väl tidningen kommer.
    Jag köper alltid mitt kokosfett från USA, iHerb.com. Mycket billigare! (endast $6 för frakt under 1,8 kg).
    Bara beställa flera ggr så kommer man under den nivån. Tar allt i från någon dag till 2-3 veckor med leverans, men bara beställa strax innan burken tar slut.
    Finns flera märken att välja på… Jag köper oftast denna.
    http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Extra-Virgin-Coconut-Oil-29-fl-oz-858-ml/4716
    Tycker jag smakar bra.

  7. I Östersund, på Ica Maxi, köper jag Kung Markattas på1/2-kilos burk för ca 135 kr kilot. Det tycker jag är otroligt bra för ett så högkvalitativt och välsmakande kokosfett.
    / Patrik

  8. Jag köper Rawfoodshops Virgin kokosolja, via Body store, 65 kr för 400 g, i plastburk.
    Jag tycker att den är god och billig, och en väldigt behändig förpackning. Man kan stapla plastburkarna efteråt och använda dem till annat.

  9. Så bra att du skrattade, Margareta! Jag var mest irriterad på SSS, när jag läste LCHF- magasinet 😉
    Jag träffar väl honom på kryssningen. 😀

  10. Jag vidhåller att kokosfett lättast intas i flytande form, jag öser över från min 5-kilos Crearome till en tom markattas lilla glasburk och placerar den på ett element just för att alltid ha tillgång till flytande kokosfett. Lätt som ett smäck att svälja.

  11. Roligt att du nämner det med Crearomes stora burk. Jag reagerade också på, att man tyckte så illa om den, eftersom vi använder dagligen och tycker att den är helt OK (men vi äter den ju inte heller med sked direkt från burken, men i matlagning och fruns Bullet Kaffe). Min tanke var, att här är nog tala om lite snobberi – inte kan kokosfett i en sådan stor ofancy plastburk smaka gott! Det säger ju sig självt…

    Men, men, smaken är ju olika. Vi ska i alla fall testa Kung Markattas. Beställer man hos Skantulls hälsokost, då blir priset (omräknat till 5 kg) bara 733 kr plus frakt – att jämföra med Crearomes 879…

    • Och beställer du några burkar till, eller annat du behöver så är det fri frakt :0) Vid beställning från 999 kr.

  12. Jag har i flera år använt Crearomes kokosfett på 5-kilosburk. Nu äter jag den ju inte rakt av, utan har den i LCHF-kaffe, och te. Jag har tyckt att den har varit ok med tanke på priset.

    Men jag ska absolut testa Kung Markattas, den är ju bara ca 20 dyrare per kilo än Crearomes. 178 kr mot 158.

  13. Det där med smak och konsistens är förstås oerhört subjektivt. Och priset måste man också väga in i helheten. Och om man sedan använder fettet i kaffet har smaken ännu mindre betydelse. Jag kör mest med Markattas som jag tycker är mest prisvärd…

  14. Ser framemot hela tidningen, har bara hunnit kika på omslaget ännu. Själv kör jag allt som oftast Biofoods 400gr burk och även Kung Markatta. Men jag har liiite svårt för kokosfett med smak, det går i kaffe men i min fetshot ger det en fadd smak tycker jag.

  15. Crearome har jag köpt en 5kgs burk av och tänkte bjuda på till frukosten på kryssningen. Tråkigt att ni då tycker att den är sämst, men jag tror också att om man serverar lite tjusigare än ur en jätteburk blir smaken bättre. Man äter också med ögonen.

    • Haha – jag har ingen aning om varifrån du fick hästliniment, men däremot använder vi Biofoods kokosfett (plastburken) som läderfett till hästarnas selar. Bättre finns inte!

Kommentarer är stängda.