Snabbmat=friterat

Finns det något mer förbjudet för en gammal viktväktare än friterad mat? Förmodligen inte. Det är dags att tvätta bort alla sådana tabun. Friterad mat måste vara bra om man använder rätt fett och inte frityrsmet gjord på mjöl.

Vi köpte en fritös för ett tag sen och idag var det dags att testa. Att jag använder fritös och inte kastrull är för att jag har respekt för brandfaran. Fritösen ställer man in på 180 grader och sen håller den det tills man är klar och stänger av. Jag har funderat på vilken olja som är lämplig och idag blev det ICAs Kallpressad Rapsolja I love Eco Krav. Det går åt 3 liter olja när man startar så det blir lite att släpa hem.

Nästa gång kommer jag att testa Koncentrerat Smör. Det går inte med vanligt eftersom det blir för mycket vätska när det smälter, det fräser och skvätter. Kokosfett är också ett alternativ, men det bär mig emot än så länge att hällsa 3 liter i fritösen… men för eller senare måste jag nog testa det också.

Koncentrerat Smör

Koncentrerat Smör

Idag var det verkligen nybörjartester, men det var roligt och det vart lyckat och det var vansinnigt gott, mer än förväntningarna. Den stora happeningen var att det går så fort, detta är verkligen snabbmat.

Frityrsmeten var först dopp i ägg mixat i Magic Bullet och sen  dopp i riven parmesanost. Vi hade lite mandelmjöl i första omgången, men det går lika bra utan. Vi använder inga kryddor innan friteringen för att spara oljan så mkt som möjligt.

Idag testades Hokifilé med ett fantastiskt gott resultat. Det tar ca 5 minuter. Vi kryddade ingenting efteråt för det var gott nog ändå. Vi testade tunt skivad squash utan frityrsmet men med lite örtsalt efteråt också väldigt gott. Det godaste av allt var nog ändå en bit Jarlsberg, rullad i ägg och parmesan och sen ett ganska kort dopp i frityroljan. Färsk broccoli utan frityrsmet blev också lyckat. Grönsakerna tar ett par-tre minuter beroende på tjocklek.

Friterad Hokifilé

Friterad Hokifilé

Vi fick oväntade gäster på kvällskvisten och trots att vi startade om allt från början med fryst fisk hade vi mat på bordet efter en halvtimme – dvs lika snabbt som ”snabbmat”.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

13 svar på ”Snabbmat=friterat

 1. Vi friterar sedan ett tag tillbaka i Ister och det fungerar väldigt bra. I början när det var nytt kunde det lukta lite konstigt men det påverkade inte smaken. Nu reagerar vi inte alls längre på att det luktar och även bananer gick bra att fritera i Ister.

 2. Jag har friterat allt möjligt i kokosolja under flera år. Det blir ganska dyrt, men det är det värt! Resultatet blir toppen! Byter oljan ungefär varannan månad, då har jag använt fritösen flera gånger i veckan.

  • Vi silar oljan och häller den tillbaka i fritösen. Hur länge vi sparar den vet jag inte än. Vi har friterat några gånger och fyller på ny olja till rätt nivå varje gång. När jag köpt koncentrerat smör blir det väl dags att byta.

 3. Var hittar man burken med koncentrerat smör?
  Och skulle det gå att fritera i kokosolja, kanske? Det tål ju höga temperaturer utan att bli dåligt.

  • Smöret är egentligen för storkök, jag är företagare så jag köper det på Martin Olsson, men det går att få vilken butik som helst att ta hem det om man frågar. Jag vet många som berättat att de gjort det. Det är osaltat och utan vätska – som ghee ungefär. Jag tycker inte det är gott för att det inte smakar NÅGONTING, men det är bra när man inte är ute efter smaken. Sonen föredrar tex det till bearnaisesås eftersom smaken då skall komma från annat och det blir ingen salt utfällning kvar efter smältningen.

 4. Genialisk idé med fritös! Själv gillar jag sej efter att jag hört att den inte ska paneras utan stekas direkt. Då tycker jag att den nästan får köttsmak. Tur för mig.

 5. Jag brukar inte köpa Hoki! Från andra sidan jordklotet.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Hoki

  När det gäller torsk så läser jag detta i wikipedia:http://sv.wikipedia.org/wiki/Torsk
  (Svenska staten skrotningsbidrag)???
  Fattigmansmat blir delikatesser i de fina salongerna!

  ”Minskade torskkvoter har medfört minskad lönsamhet i yrkesfisket. Som kompensation ger svenska staten skrotningsbidrag till fiskefartyg, och den svenska fiskeflottan minskar drastiskt. Konsumenter har delvis bojkottat torsk, som en gräsrotsåtgärd för torskens väl. Detta har lett till att en större mängd svenskfiskad torsk har exporterats. Under 2003 noterades torskpriser i detaljhandeln mellan 100 och 120 kr per kg filé – torsken, tidigare fattigmans vardagsfisk blev en delikatess för salongerna.”

  Någon som har synpunkter?

  • Jag köper torsk när det finns. Kolja är annars favoriten. Hoki är första eller möjligen andra gången. Allaska polack har jag köpt ibland. Sej köper jag aldrig. Säg nej till Sej är min paroll. Jag tycker inte den är god.

Kommentarer inaktiverade.