Tandläkarbesök

image

 

Nu har jag varit hos tandläkaren och det gick bra. Det var 2,5 år sen sist och inget mer än tandsten hade förändrats. Tandköttet var irriterat för att tandsten hade börjat krypa nedåt. Vi pratade orsak och hon hade inget bra svar. Hon tror inte det hjälper med någon viss tandkräm. Det man kan göra är det klassiska – hålla rent. Däremot diskuterade vi aldrig fluorlack, det gjorde vi förra gången så hon försökte inte ens. Däremot polerade hon mina tänder med bikarbonat, precis det vi pratade om i mitt blogginlägg om tandhälsa. Nästa besök blir hos tandhygienist, tandläkaren vill inte träffa mig som det ser ut just nu.

Efter besöket hörde jag av en normalt skeptisk person att kollodialt silver löser upp tandsten om man gurglar två gånger om dagen. Värt att testa.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

18 svar på ”Tandläkarbesök

 1. För drygt 2,5 år sedan bet jag sönder två hörntänder, en på höger sida, en på vänster sida, båda i underkäken. Jag har tandläkarskräck, därför ringer inte jag och beställer tid plus iom KOL så får jag ringa samma dag och avbeställa min bokade tid, vilket jag inte är sen att utnyttja. Iom att jag själv avbokat min senaste tid så hamnade jag på listan med pågående och blev därför inte kallad till nybesök.

  Hursomhelst så fick jag till sist ilningar på höger sida och fick tvinga mig själv att beställa tid. Nervös som sjutton, arg på mig själv och helt övertygad om att nu blir det rotfyllning så släpade jag mig iväg till tandis på skakiga ben halvt gråtfärdig!

  Döm om min förvåning då tandis säger under undersökningen att du har ingen karries i någon av brotten, det ser jättefint ut, ingen tandsten har du heller. När de sen lagar mitt brott började både tandis och sköterskan att skratta och säger – Jag har aldrig sett någon bilda så mkt saliv tidigare, inte konstigt att du har så fina rena tänder!

  Jag som småäter hela tiden borde ju få massor med hål men med rätt kost och tandborstning morgon och kväll så fixar man lägre räkningar hos tandis också. Jag använder vanlig fluortandkräm bara för att gillar smaken efter tandborstningen så jag tror inte att jag tillhör dom som vill förändra något just nu?

 2. Var hos tandläkaren förra veckan som sa att om man äter mycket protein så kan det bildas något som ger tandsten. Dessutom trodde hon att om man åt LCHF så åt man mer protein!!!! Någon som hört om detta?
  Har aldrig hål och vill göra kontroll max varannat år, men jag tror att hon sa att jag hade tandsten för att tjäna pengar (misstänksam man är!!!)…

 3. Kan bara konstatera att kort efter att jag började med flourfri tandkräm försvann min tandsten. Vid nästa besök hos tandhygienisten fanns ingen tandsten. Jag var långt ifrån den förste som hon hört talas om. Till och med tandläkarna börjar ifrågasätta om flour enbart är bra sa hon. Jag köper Weleda.

 4. Sen jag började med LCHF har jag fått tandsten vilket jag inte hade förut. Enligt min tandhygienist beror det på ”förändringar i salivsammansättningen”. Det låter väldigt logiskt. Det finns väl ingenting i hela kroppen som inte påverkas av att man minskar drastiskt på kolhydrater. Kroppen är ju en helhet.

  Att borsta tänderna med bikarbonat och kokosolja om kvällarna hjälper en hel del. Så det var kul att läsa att du fick en bikarbonatpolering av din tandläkare!

  • Jag har nu börjat med bikarmonat på borsten och kan bara intyga att jag ser en större vithet på tänderna. Men hur märker man om man har tandsten? Syns det eller känns det på något vis?

  • Min tandsten hålls i schack med LCHF. Men när jag trillar dit och äter framförallt bröd men även pasta, ris, potatis får jag tandsten direkt.

 5. Själv har jag fått mycket bättre tandhälsa sen jag börja de med lchf.
  Har haft stora problem med parodonti. Och det är mycket bättre nu, jag kör i och för sig mycket med tandstickor och mellanrumsborstar, men känner av så fort jag äter socker eller för myckey kolhydrater på tänderna.

  Majsan

 6. Jag har börjat få ganska mycket tandsten. Det började för några år sedan och jag har hört att det kan ha att göra med att jag äter D3-vitaminer på vinterhalvåret.

  Är det någon som har liknande erfarenheter?

 7. Berätta gärna hur det går med silvret, klart värt att hitta en metod som minskar tandsten. Jag minns en tandhygienist som för många år sen sa till mig att hon såg mer tandsten hos personer med lite karies och omvänt, vet inte om det är någon sanning i det.
  Jag har själv börjat ta bort min stora amalgamfyllningar som jag fick i tio årsåldern i samtliga av mina molarer i förebyggande syfte och går hos en amalgam-fri holistisk tandläkare som använder en ”rubber dam” ett gummiskydd som ska förhindra att kvicksilver av misstag sväljs ner och extra ventilation som ska förhindra ångorna. Måste säga att det var en vare en riktigt behaglig upplevelse.

  • Vad ersätter du fyllningarna med, Modesty?

   Eftersom jag har mycket svår psoriasisartrit funderar jag på alla möjliga orsaker och lösningar (LCHF är bra men långt ifrån tillräckligt) men tvekar inför att byta ut fyllningarna. Dels är det ju så att själva proceduren frigör kvicksilver, dels är väl de nya fyllningarna av plast och lite annat filijox som inte är så bra det heller. Ibland känns köpetänder lockande men eftersom jag sett båda mina föräldrars problem med sådana känns inte heller det särskilt lockande.

   • De ersätts med komposit material som man får testa under läppen innan för att kolla reaktioner. Det finns en lista över de tandläkare som tar bort amalgam på ett säkert sätt. Idag har man kommit väldigt långt både med material och metoder.

     • Här i UK finns en brittisk tandläkarförening för de som arbetar utan kvicksikver och holistisk. IAOMT har en lista men jag kunde inte hitta några svenskar. Kolla med tandvårdskadeförbundet eller sök på amalgamfri tandvård. Viktigt är att tandläkaren är tränad i tekniken och utför borttagandet på säkrast sätt

Kommentarer inaktiverade.