Kycklingpotta

Jag blev sugen på att laga en hel kyckling i min Croc Pot när jag häromdagen här i bloggkommentarerna blev påmind om Bosarps Kravmärkta kyckling. Den finns på ICA där vi ofta handlar och jag köper den ibland, men det har inte blivit av sen jag köpte min Croc Pot. Kyckling i lergryta har jag däremot gjort sen 70-talet då jag var fattig student.

Jag minns att jag en gång bjöd några vänner på en fantastiskt god kyckling i lergryta och det är den jag nu försökt återskapa. Inte så lätt när jag inte har något nerskrivet och det är mer än 30 år sen, men vi får väl se när den är klar om jag minns smaken.

Jag började med att smälta ungefär 50 g smör i min nya gjutjärnspanna. (En hyvling med vår osthyvel blir ganska prick 10 g och sen en extra så det i alla fall inte blir för lite.) Till det smälta, nästan brynta, smöret tillsatte jag 1 msk mangovinäger, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk curry och sen salt och lite mer örtkryddor och mitt nya örtsalt.

Kryddblandning special

Kryddblandning special

Den här kryddröran skall gosa ihop sig i smöret och sen penslas på kycklingen. På 70-talet fanns inte Mangovinäger, då använde jag pressad apelsinsaft och en gnutta vitvinsvinäger. Chili har också tillkommit för att jag tycker det är gott. Man kan använda samma kryddblandning till vit fisk, jag brukar ta Allaska Pollock.

Kycklingen fyller jag med både färsk persilja och färsk timjan. Någonstans ute under snön finns timjan, den övervintrar, det finns också i en burk i mitt kryddskåp. Idag visste jag att det var timjan jag ville ha till kycklingen så jag köpte en kruka för att det var enkelt.

Timjan och persilja är gott i en helstekt kyckling

Timjan och persilja är gott i en helstekt kyckling

När kycklingen var penslad med kryddblandningen vispade jag ur pannan med ca 1 dl vatten så att alla kryddor kom med ordentligt och blandningen hällde jag inuti kycklingen tillsammans med persilja och timjan. Den vätskan tillsammans med det som kommer ur kycklingen borde räcka i pottan när den skall stå på några timmar på högsta värmen.

Det kändes inte nödvändigt, men för smaken finhackade jag en bit purjolök, en liten gul lök (förmodligen pärllök) och en bit ur en grön paprika.

Just nu står grytan och puttrar i köket, medan jag gör annat (bloggar). Jag får återkomma med hur det blev. Jag avser att sila vätskan och reda den med smetana, vispgrädde eller kokosgrädde. Har inte bestämt mig ännu, men det borde bli kokosgrädde eftersom jag inte skall äta så mycket mejerier. Kokosgrädde hade jag definitivt inte med på 70-talet, så där ser ni hur det går när jag skall försöka göra något två gånger. Det går helt enkelt inte, för då experimenterar jag fram något annat under resans gång. Med inspiration från 70-talet får jag kalla min kyckling, så blir det rätt i alla fall.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

7 svar på ”Kycklingpotta

  1. Nå, hur blev det? Funderar själv på att potta lite kyckling i helgen. Ska se om jag hittar någon fin färsk kyckling någonstans på fredag. Jag tänkte fylla med timjan och vitlök och kanske lite purjo och champinjoner kring kycklingen.

    Hur länge körde du din kyckling?

    /Tommy

  2. En fråga till om denna CrockPot: har den en innergryta som går att använda i ugn när man inte gör långkok? Har sett på Youtube att det finns sådana.

  3. Köpte en CrockPot på 3.5 liter igår och nu håller jag på att kopiera din kycklingrecept, Margareta. Spännande =D

  4. Hmm…Alaska Pollock får grannens katt!
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Alaska_pollock

    Från att ha betraktats som skräpfisk som slängts tillbaka, avancerade den till industrifisk för att sedan 1980-talet ha kommit till användning som människoföda. För detta ändamål fryses den oftast, för att sedan antingen säljas som fiskblock eller för fabrikation av bland annat ”crab sticks” eller fiskpinnar.

Kommentarer är stängda.