Min nya stekpanna

När jag var med i Viktväktarna (började 1977 första gången) var det självklart att man använde stekpanna med non-stick-beläggning. Sen dess har det kommit ett otal varianter med olika sorters beläggning, den ena utlovad bättre än den andra.  Vi har köpt nya när beläggningen lossnat och utkrävt löften av varandra att inte överhetta, repa eller göra annat som skulle förstöra den nya panna. Ju mer medveten jag blivit om vad vi får i oss med maten har jag mer och mer aktivt försökt avstå från dessa pannor helt och hållet och försökt återgå till hederliga gjutjärnspannor.

Traditionella gjutjärnspannor är tunga, för tunga för mig att kasta runt med på spisen. Det står där de står och jag får anpassa mig. Det går bättre med grytor men sämre med stekpannor som man vill kunna röra lite. För ett tag sen köpte jag en liten gjutjärnsgryta att använda när vi bara är två hemma. Den känns mycket enklare att hantera än den större och tyngre. Därför fick jag häromdagen idén att köpa en liten gjutjärnsstekpanna för frukostägg och annat som inte kräver den stora, tunga pannan (då blir det att jag tar en non-stick i alla fall, fast jag inte vill).

Igår besökte jag Järnia på Fleminggatan (Stockholm) och sa att jag vill känna på deras minsta stekpanna i gjutjärn. Oh, sa expediten glatt och rusade iväg och hämtade en helt ny stekpanna på lagret, hör och häpna, en lättviktsstekpanna i gjutjärn. Fabrikanten – Ronneby bruk – har alltså förstått mitt önskemål, innan jag ens beskrivit det och därför tagit fram en stekpanna bara för mig. Så hedrad jag kände mig och jag köpte pannan direkt. Det är alltså en helt ny serie gjutjärnspannor tillverkade på ett nytt sätt och lanserad i höstas som jag lyckades hitta och jag är så NÖJD att jag måste både visa och berätta om pannan!!!

Äntligen kan jag sluta kompromissa med beläggningspannorna och förmodligen klara mig med en enda stekpanna, eller så blir det någon fler för jag såg på nätet att det finns en ännu mindre än min som är 24 cm i diameter (den väger ca 1kg).

Stekpanna av lättviktsgjutjärn från Ronneby Bruk

Stekpanna av lättviktsgjutjärn från Ronneby Bruk

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

27 svar på ”Min nya stekpanna

 1. Det blev ingen Hackmans Matador. Blev lite tveksam till aluminium och keramik???

  Köpte en Skeppshult gjutjärn ist, 24 cm, 489 kr. Tung? Ja, ganska. Det står att den redan är inoljad och behöver endast få en avsköljning.

 2. Idag ska jag passa på att köpa en ny stekpanna och lämna en gammal och få 25% rabatt. (Hackmans på Cervera).

 3. Era lättviktsstekpannor väger lätt i jämförelse men en i gjutjärn. Det är en aluminiumpanna med en gjutjärnsbeläggning jag har två st och dom är säkert 10 år gamla men dom kan inte mäta sig i varmhållning vilket resulterar i en bättre stekyta men dom duger bra till ägg på frukosten men prova steka en snitzel då märker du skillnaden.

  • Den här nya pannan är inte gjord i aluminium. Det är gjutjärn rakt igenom, men den är gjord med en ny svarvteknik som tillåter ett tunnare gods, den lanserades i höstas.

 4. Pingback: Pannkaka på mitt vis | Vägen till 65

 5. Pingback: Kycklingpotta | Vägen till 65

 6. Icakuriren har nyligen testat stekpannor och efter detta så köpte jag den som var bäst. Dock beställde jag över nätet eftersom det blev 100,- billigare än i butik. Den hag köpte heter Hackman Matador och är visserligen tung men därmed ”slår” den sig inte heller. Ibland så tycker jag att det behövs en med en yta som inte bränner. Att steka länge i gjutjärnspannan går inte lika bra, tycker jag.
  Vi diskar den förresten direkt efter användning med borste och kallt vatten. Varmt vatten tar bort fettet och det vill vi ju inte.
  Här är testet som jag refererar till:
  http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Stekpannor/

 7. Hade också en flitigt använd gjutjärns stekpanna som jag fick ärva då jag flyttade hemifrån, stekpannan hade tom börjat läcka ut fett då man steker, stekpannan användes också flitigt under min uppväxt så jag har ingen aning om hur gammal den är el om mamma tom ärvde den då hon flyttade hemifrån, sonen fick överta stekpannan då han flyttade hemifrån och han bedyrar att det är den bästa pannan, använder bara den. Tillhör också dom som bara torkat ur pannan efter användning, bara någon gång då och då diskade jag med borste och hetvatten.
  Har funderat på att köpa en ny så kanske man skulle ta och kolla det här tipset!

 8. Din nya panna låter jättebra, Margareta. Skönt att slippa teflon/tungt gjutjärn.

  Min farmor hade en liten lätt gjutjärnspanna med slät botten och raka kanter + ett liknande pannkakslagg. Dessa diskades aldrig, hon torkade bara av dem.
  Båda försvann tyvärr efter farmor död och jag har länge tänkt att jag skulle vilja ha just sådana.
  Och så i somras hittade jag precis likadana på en loppis! De stod och dammade bredvid varandra i ett hörn. Jag fick ge 50 kronor tillsammans för dem.
  Dessa är helt underbara, och så lätta! Kan varmt rekommendera dem som budgetalternativ. Har sett att de säljs på Tradera. De tillverkades av Skultuna, Skeppshult och Ankarsrum.

 9. På 60-talet när jag jobbade i restaurangkök var det närmast dödsstraff att diska en gjutjärnspanna, den skulle torkas ren med spistrasan direkt efter användning. Detta tillämpar jag än i dag, med beläggningsfritt som resultat.

  • Jag har blivit lärd att aldrig diska en gjutjärnspanna. Bara använda HETT vatten och borste.

 10. Sonen fick en sådan nu lättare gjutjärns stekpanna i julklapp. Den blir fort varm o mycket mycket varmare än andra pannor. Tyvärr har den redan beläggnin partiellt o råden från Ronneby bruk säger att man ska koka den med lite vatten o skrubba med diskborste, men det gick inte bort. Ska prova med grovsalt eller Svinto kanske?Den diskades med vatten o smordes med smör allra först men de borde använt kokosfett istället o haft den i ugnen?? Förra året fick han en stekpanna med keramisk beläggning, den har oxå varit bra. Teflon törs man ju inte lita på.

 11. Har fått lära mig ett bra sätt att ”rengöra” gamla gjutjärnspannor som blivit fula. Skrubba upp dem ordentligt med en stålskrubb, typ Svinto, men utan lödder. Smörj sen in dem rikligt med en neutralmatolja och ställ in dem i ugnen, 100-150 grader i 30-60 min. Då blir oljan ”inbränd” i gjutjärnet så pannan blir som ny! Mycket bättre än när man bara värmer dem på spisen. 🙂
  Toppen med en panna av mindre modell och lättare, kanske får investera i en sån till frukostäggen då den jag har känns onödigt stor…
  Tack för tipset! 🙂

 12. Den ska jag titta efter när jag är i stan. Jag har fått avstå från gjutjärnspannan pga. vikten, precis som du.
  däremot använder jag min gryta av gjutjärn. Den står ju ofta där den står (och puttrar).
  Plättlaggen och pannkakslaggen gör jag rent med grovt salt, och smörjer sedan in. blir som nya..

 13. Så bra. Kanske ska man investera i en sådan. Har två gamla som jag f n inte använder samt en stor gammal stekgryta. Arvegods. Läste häromdagen om att man kunde smörja upp dem med kokosfett. Vet att jag tidigare använt ”vanlig olja”, men inte tyckt att det blev så bra. Ska testa med kokosfett. Gamla sortens gjutjärnspannor blir ju lite rostiga om de inte används.

 14. Jag har massor med gjutjärnspannor som är perfekta i matlagningen men visst är dom ganska tunga

  Ungarna klagar ibland men jag vägrar att köpa nån teflonpanna av hälsoskäl 🙂

  Jag har dock sett att det börjat komma lättviktspannor med keramisk beläggning som ser väldigt bra ut

  Dom borde vara helt ogiftiga stryktåliga och väldigt lättskötta

  • Jag har också vägrat av hälsoskäl och ändå köpt med beläggning (och mått dåligt i intuitionen var gång beläggningen släpper…). Vi har ju under årens lopp pratat om det här rätt ofta på Kolhydrater iFokus (KiF) och jag har lyssnat på din klokskap och verkligen försökt bli mer konsekvent men har även haft familjen emot den tunga pannan. Grytan däremot, använder vi ofta, men den står still på ett annat sätt.

   Den här har ingen keramisk beläggning. Den är som en vanlig gjutjärnspanna men med tunnare (lättare) gods tack vare en modernare gjutmetod. Jag är redan förtjust i den.

 15. Åh, precis den jag letat efter i affärerna. Vore kul att få lite kommentarer från dig om användningen innan jag köper nu då jag hittat en återförsäljare i Västerås.

Kommentarer inaktiverade.