Laga kyckling som LCHF

Ja det är enligt mig som verkligen förordar HF-delen i LCHF inte lätt. Kyckling är så magert och kräver massor av fett för att det skall bli vettiga proportioner och jag tycker det är svårt att få till.

I veckan gjorde jag ett försök med kycklingsoppa, för jag tänkte det skulle fungera om det magra kycklingköttet ”badade” i fett.

Magert kycklingkött

Magert kycklingkött

Jag brukar inte mäta och räkna på det jag lagar/äter men den här gången gjorde jag ett undantag för att kunna redovisa för er hur jag tänker när det gäller proportioner.

När det gäller min egen mat försöker jag hålla ungefär 18E% Protein – 80E% Fett – 2E%Kolhydrater. Ökar jag kolhydratmängden (jag äter ofta rätt mycket grönsaker till ett mål om dagen) blir det på bekostnad av proteinmängden som jag fortsatt försöker hålla låg.

Den här kycklingsoppan blev inte så rik på grönsaker, lite purjolök och några buketter blomkål. Jag har inte ens med mängden i beräkningen. Vad jag vill visa är hur mycket fett det går åt i verkligheten för att nå upp till den fettkvot jag önskar. Med den mängd protein jag äter är soppan beräknad till 6 portioner. Jag äter 100-150g kött/fisk/fågel till middag och eftersom det var mejerier med den här gången fick det bli den mindre mängden.

Min kycklingsoppa ca 6 portioner

Min kycklingsoppa ca 6 portioner

Jag satsade på Kokosgrädde för att slippa hälla i så mycket grädde (försöker hålla nere mejerierna) och jag tog extra rent kokosfett och smör för att få upp fetthalten. Ädelosten var mest för smaken och för att den fanns hemma och behövde ätas upp, men den bidrog också till en hel del fett.

Energifördelning i kycklingsoppan

Energifördelning i kycklingsoppan

Ja så var det då kryddningen, soppan blev oerhört god och jag tog faktiskt en bild på de kryddor jag använde. Den röda Herbamare-kryddan är ny i vårt kök och jag är väldigt glad för den. Jag hade inte sett den tidigare när jag köpte den för ett par veckor sedan.

DSC_0410

 

 

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Laga kyckling som LCHF

  1. Jag kokar ibland en kyckling eller anka i min croc-pot. När köttet är färdigt (efter 4-5 timmar på högsta fart), tar jag loss de fina köttbitarna. Resten får koka ett dygn eller mera ytterligare.

    Det pilliga är sen att sortera allt. Alla benbitar, som man inte lätt kan klämma sönder, ska kastas. Skinn, slamsor och fett körs i matberedaren till pastej. Finns det kvar finare köttbitar ska de skäras i småbitar, att ätas med buljongen som soppa.

    Det blir inte magert på det här sättet, men hur fett, det vet jag ju inte. Är det anka, så är det verkligen fett, man jag har inte hittat svenska ankor, och absolut inga ekologiska, så det köper jag väldigt sällan.
    Dottern har köpt 3 ankor och fyra höns, men det lär dröja innan de har producerat ett överskott att slakta.

  2. Kycklingbröst är ju värdelösa ur fettsynpunkt och kanske ur näringssynpunkt också. Koka hel kyckling själv, t ex Bosarps kycklingar som väger minst 1,5 kg och man får en härlig kycklingbuljong, som blir till buljongsoppa eller redd med äggula och CF t ex. Dessutom blir det minst 6-8 portioner kycklingkött, fina bitar, till diverse maträtter.

    • Hel kyckling är det jag normalt föredrar, men det är inte alltid det blir så och jag ville med det här inlägget visa varför vi LCHF-are fördedrar de fetare bitarna.

Kommentarer är stängda.