Slap Ya Mama – Punch Ya Daddy

För snart ett år sen var jag och min man med resten av LCHF-magasinets redaktion på resa i New Orleans i syfte att utforska den genuina matkultur som finns där. Reportage från resan finns att läsa i LCHF-magasinet 2012-2.

Chefredaktör Skaldeman testar cajunkryddade skaldjur

Chefredaktör Skaldeman testar cajunkryddade skaldjur på en restaurang i New Orleans

Istället för vanliga souvenirer fick vi för oss att försöka hitta genuina kryddor, gärna kryddblandningar så att man hemma enklare skulle hitta fram till den rätta smaken. Vi föll för lite olika val men alla på temat Jambalaya/Gumbo/Cajun/Creole dvs den mat vi testat och lärt oss uppskatta. Alligator var väl inte min favorit precis, men det var helt klart ätbart. Maten är kryddstark men inte så het att man storknar, snarare smakrik och hyfsat stark tycker jag som bla har Etiopisk peppar i mitt smakbibliotek att jämföra med.

Jag valde utifrån de härligt rena innehållsförteckningarna två stycken kryddblandningar med namnen Slap Ya Mama & Punch Ya Daddy. Slap Ya Mama har inte lika brett innehåll som Punch Ya Daddy, men båda har hetta så det räcker, det är doseringen som avgör hur hett det blir – väldigt lite räcker långt för många. Båda blev direkt husets favoriter och vi pratade ganska snart om en ny resa till New Orleans bara för att får chansen att fylla på förråden. Jag har en kreativ dotter som lyckades googla fram en svensk importör – så till vår stora gläjde har vi nu hittat en butik i Stockholm som för dessa kryddblandningar, så lagret är åter fyllt.

Ingen av kryddblandningarna innehåller några konstigheter så egentligen kan man ju ta sig för att blanda själv efter innehållsförteckningen (det gör vi med TexMex och Indiska kryddor) men det är trots allt svårt att få till den där rätta smaken när man bara testat den några gånger. Balans mellan sälta och styrka är inte helt lätt för en ovan cajunkokerska som jag. Jag blev särskilt glad att se märkningen MSG-free (fri från E621, smakförstärkare, glutamat etc) i klartext.

Slap Ya Mama

Slap Ya Mama

 

Slap Ya Mama
Real Cajun Seasoning for Real Cajun Cooking

Innehåll:
Salt, röd paprika (chilipeppar), svart peppar & vitlök

(MSG-free/Kosher)

 

 

 

Punch Ya Daddy

Punch Ya Daddy

Punch Ya Daddy
Who knows flavor better than a Cajun Chef

Innehåll:
Salt, svartpeppar, vitlök, lök, röd paprika (chilipeppar), grön paprika &  selleri.

 

 

 

För den som vill ge sig på att handla så är det Extreme Food som säljer i Sverige och man får som vanligt läsa på burkarnas innehåll, för båda de här finns i flera varianter och alla har inte lika bra innehåll (särskilt grillkryddorna kan innehålla socker) för oss som de jag valde.

Vad vi använder kryddblandningar till?

Allt, precis allt, blir svaret. Det har blivit för många av oss som lagar mat här hemma så att ”något saknas” innan man hällt över lite Punch Ya Daddy eller åtminstone Slap Ya Mama. Undantaget är väl möjligen mitt frukostägg, men det får bli ett eget inlägg.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

6 svar på ”Slap Ya Mama – Punch Ya Daddy

  1. Letade fram denna sida efter att ha hamnat i total torka vad gäller matlagningsidéer. Nu skall jag beställa!

Kommentarer är stängda.