Åses fågelmatare

Tack Åse för en fina bilden, jag skall testa nu till helgen.
För er som inte läste varför jag frågade den finns förklaringen i blogginlägget om Nöttjuvarna.

Så här skrev Åse i gårdagens kommentarer:
Jag tar en lerkruka med hål i. Trär en ståltråd igenom och runt kruksidan för att kunna hänga upp den (upp och ner) i en gren.I denna fyller jag en blandning med kokosfett, smör, solrosfrön, havergryn (om det finns) och kokosflingor. Packa ihop ordentligt i krukan.Denna räcker länge och är till glädje bland annat för hackspetten, blåmes och talgoxar. Det är viktigt för fåglarna att få i sig fett för att kunna hålla värmen.

Fågelmat med kokosfett

Fågelmat med kokosfett

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

5 svar på ”Åses fågelmatare

 1. Hej Marita! Inte blir det särskilt dyrt om man gör det ”my way” eftersom krukan är en jag hade sedan tidigare. (Och jag gissar att de flesta av oss har gamla lerkrukor hemma) Men kaffemuggar kan ju vara kul snyggt! Vet dock inte hur skört porslin är gentemot en lerkruka.
  Dock riskerar kaffekoppen att ramla i backen när den hänge i ”örat”.
  Vill man göra det gratis, förutom det man gör maten av, så kan man fylla en silkonform och låta det stelna, ute om det är kallt, eller i frysen. Sedan ta av silikonformen och göra ett hål med ståltråd rakt igenom fågelmaten. Simsalabim! Då har du fågelmat hängande fritt, utan form runt om som riskerar att blåsa ner. Dock då lite mer lättåtkomligt av skator och hackspettar, men dom vill väl också ha lite gott 😀

 2. Man kan använda gamla kaffemuggar eller köpa på Ikea för 5:-/st (billigare än lerkrukor).
  Lättare att fylla på om man hänger ett snöre med en krok i änden, vilken man trär muggen i.

 3. Jag tror att den är ca 15 cm diameter, men den räcker längre än man tror. Det får plats mycket fyllning!
  Å andra sidan kan man ju ta nästan hur stor kruka som helst, bara grenen den hänger på håller för den. Alternativt hänga upp fler krukor i mindre storlekar.

 4. Vassego 😉
  Det är snart dags att fylla på igen. Jag brukar packa krukan ända upp till kanten.

  • Jag ser inte exakta storleken på krukan, men är det den jag tror med ledning av tråden så går det åt så mkt per dag (minst) per dag på min extra landningsbana (den vi kallar Arlanda).

Kommentarer inaktiverade.