Nöttjuvarna

Jag matar fåglar hela hösten och vintern långt in på våren. Det underhåller våra katter att sitta på fönsterbrädan och titta på trafiken till från matplatsen.

För det mesta har det varit småfåglar (mest talgoxar och blåmesar) som varit nöjda med de talgbollar jag hängt upp. När vi 2006 flyttade till det här huset blev det lite mer avancerat eftersom vi har en så bra lyktstolpe att hänga i.

Traditionell matplats för småfåglar

Traditionell matplats för småfåglar

Förra året ökade trafiken så mycket att jag likt Arlanda fick utöka med ytterligare en landningsbana. Det blev i brist på annat en bricka som jag täckte med frön ur en vildfröblandning. Ganska snart insåg jag att det var nötterna som var urplockade. Då köpte jag en hel säck med fågelnötter och började komplettera fågelblandningen med dem.

IMG_8556

Den nya landningsbanan besöks av glada blåmesar, ibland är trafiken så tät att jag funderar på en till så att alla hinner äta ordentligt innan mörkret faller.

Den här vintern är det högtryck på alla landningsbanor och jag har kompletterat med ytterligare en hängande utfodringsstation med nötter, men den räcker förvånansvärt länge jämfört med brickan. Fåglarna hänger fast i den och äter genom gallret. Det är stor skillnad mot den nya brickan. Jag fyller en liten SIA-glassburk varje morgon med nötter och lägger på brickan och det är slut till lunch. Till slut började fundera över hur det kunde gå åt så fort och idag fick jag svaret….

Jag har ett nötskrikepar som likt två stora jumbojet landar mitt i brickan och där sitter de och äter sig mätta som om de inte sett mat på hela vintern. Tyvärr flög den andra när jag kom med kameran. De är förmodligen för stora och tunga för den andra matplatsen. De gör i alla fall skäl för namnet, för de äter nötterna tills de tar slut innan de ger sig på solrosfrön och annat.

IMG_8549

Jag är inte på något sätt någon fågelexpert, jag tycker bara det mysigt att ha småfåglarna kring huset och jag matar dem gärna så att de skall klara vintern. Ni som vet mer får gärna ge mig tips och råd för att bevara mångfalden.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

15 svar på ”Nöttjuvarna

 1. Pingback: En hel busslast på besök | Vägen till 65

 2. Ja, nog är det konkurrens om fågelmaten! I år har jag inte sett någon ekorre men tidigare år har jag beundrat deras akrobatiska förmåga, en förmåga som skulle få en OS-medaljör i bom eller barr att verka amatörmässig.
  Däremot har jag små söta? möss och igår tre rådjur som verkade äta fågelfrön från marken.
  Ett tips: Istället för solrosfrön med skal (som skräpar ner väldigt mycket) köper jag Eldorados skalade frön på Willys. 800 gram för ca 17 kr. Nettopriset blir nog inte högre än för oskalade. Dessutom har jag ju då solrosfrön till fröknäckebröd. 🙂

 3. Pingback: Åses fågelmatare | Vägen till 65

 4. Och sista helgen i januari är det SOF`s vinterfågelräkning, Sveriges Ornitologiska Förening, sofnet.org. bara att sätta sig vid fönstret och räkna.

 5. Härligt! 🙂 När vi bodde i Huskvarna hade vi en balkong som lämpade sig utmärkt för fågelmatning. Innanför fönsterrutorna satt fyra katter och glodde. Särskilt när ekorren kom hoppandes från ett träd och ”moonade” katterna. Ja, det såg så ut. Ekorren vände ändan mot katterna och viftade på svansen.

  På den tomten odlade vi också solrosor. Blommorna lades på ett bord i trädgården och var mycket uppskattade. De såg till slut ut som honungskakor.

  En annan kul fågelgrej var när en av katterna satt i fönstret medan en sädesärla ryttlade på andra sidan rutan. Det var precis som om den sa ”du kan inte ta mig, du kan inte ta mig”.

  Nötskrikor är så vackra. När jag var barn älskade jag att sitta och titta på mina föräldrars uppstoppade fåglar. Det var en nötskrika och en sidensvans. Jag är dock absolut emot att fåglar skjuts och stoppas upp. Det är en sak att vi, av nödvändighet, dödar djur för mat. Prydnadstrams är något helt annat.

 6. jag smälter talg och har sedan i massa olika fröblandningar., fåglarna verkar tycka om det iaf.

 7. Jag har låtit kokosfettet stå framme så att det blir någorlunda mjukt och så kör jag med elvispen. Det går ganska bra. Smälta är nog lite smidigare om man inte låter det bli för varmt. Å andra sidan blir det jobbigare med ”packningen” då, när fettet är smält.
  Det här är andra året jag gör så här och speciellt dagar som dessa när det är så här kallt, är det väldigt uppskattat!

 8. Vi matar också fåglarna och det är en väldig åtgång på solrosfrön. Men en dag såg jag en lurvig fågel i mataren och såg det var en ekorre som åt frukost. Han kommer varje dag vid samma tid och han äter massor. Hänger upp och ner i grenen för att kunna äta talgbollar. Vi fyller på och fyller på frön. Men igår såg jag att han tagit med sig en kompis för det satt en korre i trädet och en nedanför. Jag tror den ena rakar ut frön från mataren och sen äter de på backen. Fåglarna låter sig inte störas. De får också vara med på kalaset. Nötskrikor har vi också. De är fina. Tror jag ska göra en fett/frökruka som Åse skriver om. Smälter du fettet så du kan blanda i frö och sånt?

 9. Jag tar en lerkruka med hål i. Trär en ståltråd igenom och runt kruksidan för att kunna hänga upp den (upp och ner) i en gren.
  I denna fyller jag en blandning med kokosfett, smör, solrosfrön, havergryn (om det finns) och kokosflingor. Packa ihop ordentligt i krukan.
  Denna räcker länge och är till glädje bland annat för hackspetten, blåmes och talgoxar. Det är viktigt för fåglarna att få i sig fett för att kunna hålla värmen.

 10. Du kan väl testa en klick smör resp. margarin och en annan dag kokosfett. Eller alla tre samtidigt.

Kommentarer inaktiverade.