Crock Pot

Matlagning har aldrig varit min grej…

Jag vet faktiskt inte om jag tycker det är kul eller ej, men för det mesta tycker jag att det tar för mycket tid och jag söker gärna de enkla lösningarna.

I höstas köpte jag en Crock Pot (långsamkokande elektrisk kastrull som kokar på låg effekt) och det är verkligen en köp jag inte ångrar. Vi använder den ofta och det blir alltid gott.

Idag tog jag fram 2 påsar ytterlår (ca 1,2 kg) från frysen och tänkte att maken och jag skulle få middag trots att vi jobbar mest hela tiden. Överblivet skulle bli välkommet framöver när vardagen börjar. Det ramlade lite oväntat in av våra ungdomar så något över blev det aldrig, men vips så hade jag middag som mättade alla utan att lyfta ett finger mer än det jag gjort tidigare under dagen. Hur perfekt som helst.

Jag använde en Cajunkrydda från LCHF-magasinets resa till New Orleans i våras och den kan jag verkligen rekommendera (finns att beställa här i Sverige), i övrigt salt och lagerblad. Kryddan är deklarerat fri från MSG (E621) och är typisk för det kryddstarka köket (kan skriva mer om den senare om någon är intresserad).

Morot, purjo, rättika och lök för smaken. Jag äter inte så mycket av grönsakerna men något brukar slinka ner. Purjon är delad på längden, så det ser lite mer ut på bild. Rättikan blev över efter en gratäng. Totalt räckte det för 5 personer och då tillsatte vi kall creme fraiche och Creme cheese vid serveringen till den som önskade.

Hur enkelt som helst - blir väldigt gott

Hur enkelt som helst – blir väldigt gott

Den enda vätska jag tillsätter till så mycket kött är 1 dl vin och 1 dl kallpressad olivolja (går lika bra med smör eller kokosfett men jag gillar olivoljesmaken).

Så här ser grytan ut med 1,3 kg och ovanstående grönsaker.

Så här ser grytan ut med 1,3 kg och ovanstående grönsaker.

Det kokar inte över och blir inget spill trots att grytan är full. Man behöver inte passa den och när vi är hemma och kör på hetaste läget tar det 3-4 timmar ungefär. Spelar inte så stor roll, men inte för kort tid med det köttet, det blir segt då. Man smakar sig fram helt enkelt.

Jag är väldigt nöjd och maten var uppskattad.

 

 

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

8 svar på ”Crock Pot

 1. Några frågor ang. crock pot:
  Vilken storlek skall man välja? Om man tar en större, kan man ändå laga mindre portioner eller måste den fyllas varje gång?
  Är den jobbig att regöra?
  Skall man välja en som kan maskindiskas, användas på vanlig spis och i micro också?

 2. En crockpot verkar vara en bra pryl speciellt om man kan tajma när maten ska vara klar och den tom stänger sig själv när allt är klart

  Själv är jag djupt förälskad i min tryckkokare som jag köpte förra året
  Matlagningstiderna kan kapas med 2/3 och näringen i maten behålls på ett oslagbart sätt eftersom tiden i grytan blir avsevärt kortare och vattenmängden begränsas

  Tryckkokning bevarar tom mer vitaminer i maten än vad ångkokning gör

Kommentarer är stängda.