Tandhälsa

Ibland undrar jag över min tandhälsa och idag är en sån dag.

Jag har sen barn (tidiga skolår) haft vad man då kallade ”väldigt dåliga tänder” och vad man idag skulle kalla slarvigt skötta tänder. Jag gick till Fluortanten precis som alla andra barn och jag borstade väl som man hade vett till. Det här resulterade i en massa amalgamfyllningar och rejäl tandläkarskräck, men det är en annan historia,

Som vuxen har jag inte haft så mycket ny karies utan mest reparerat och bytt ut gamla fyllningar och tandläkaren var hyfsat nöjd med min tänder och munhälsa.

För några år sen var vi ett gäng på Kolhydrater iFokus (obs – länken går till forumet, inte till diskussionerna, dem hittar jag inte längre) som diskuterade vilka tillsatser man blivit pådyvlad under åren och Fluor var på tapeten många gånger. Jag läste på och gillade inte det jag läste och därför slutade jag och maken helt med fluortandkräm för många år sen. Jag har inte märkt någon försämring alls när det gäller tandstatus avseende karies sen dess och jag går hyfsat regelbundet till tandläkaren även om det är glesare mellan gångerna. Tandläkaren har möjligen påpekat mer tandsten bakom nedre framtänderna där det lätt samlas saliv, men inga kariesangrepp och inget annat heller.

Det jag däremot upptäckt nu senaste tiden är ett ömtåligare tandkött. Den enda orsak till det som jag hört talas om innan är C-vitaminbrist, vilket också hör till det som LCHF kritiseras för.

Kan det vara så att jag nu när jag börjar mitt 9:e år på hyfsat LCHF behöver
C-vitamintillskott eller äta mer grönsaker/frukt? Intressant i så fall att det tog så lång tid innan ”skjörbjuggen” slog till, (eller vad det nu kan vara jag drabbats av). Jag upptäckte det i samband med en förkylning i höstas och det har inte riktigt blivit ok sen dess även om det inte är så allvarligt att jag lider av det.

Har ni några intressanta kommentarer om vad det kan beror på eller tips/råd som hjälper så mottages det tacksamt.

Fluortanten dök upp med sina små plastmuggar när man minst anade det...välkommet eller ovälkommet avbrott i skolarbetet?

Fluortanten dök upp med sina små plastmuggar när man minst anade det…välkommet eller ovälkommet avbrott i skolarbetet?

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

51 svar på ”Tandhälsa

 1. Det hetaste tipset du någonsin kommer att få!

  Kolloidalt silver Dödar svampar och virus och C vitamin hjälper mot infektioner och bikarbonat reglerar PH-balansen.

  Steg ett till ett hälsosammare liv är att sanera tandfyllningar från Amalgam/ kvicksilver, för det läker ständigt ut kvicksilver från fyllningar som du sedan sväljer och ställer till med oreda i tarmarna och vidare ut i blodomloppet där det kan fastna i olika organ i kroppen, samtidigt som du har blodbanor till tänderna som är fyllda med giftigt kvicksilver.

  Har hört att kroppen utvecklar Candida när man har höga halter organiskt kvicksilver i omlopp i kroppen för Candida omvandlar nämligen organiskt kvicksilver till Metylkvicksilver (ännu farligare för kroppen).

  Detta i sig utvecklar inflammationer och infektioner i tandkött och lite varstans i kroppen, om amalgamet får sitta kvar och förgifta dig leder det till kroniska infektionssjukdomar. Detta har ju förstås ett långt förlopp men när bägaren är full och din avgiftningsförmåga försämras så smyger sjukdomarna närmre.

  Enligt Doktor Erik Enby i Göteborg (Som skall ha Nobelpris enligt mig) bildas Cancer i Sura kroppar alltså lågt PH värde, Cancer växer inte i basisk miljö. Han säger också att Cancer är svamp och kan botas med Bikarbonat som är naturens bästa gift mot svampar och reglerar PH balansen (Buksportkörteln utsöndrar nämligen också Bikarbonat och det vet man ju att det är den sämsta cancerdiagnosen) M.A.O. har du inget bikarbonat i kroppen så är du förlorad i kampen mot cancern.

  C vitamin i höga doser botar infektioner (nu pratar vi inte om ett glas apelsinjuice varje morgon utan från 5-40 gram om dagen) och reparerar kollagen i kroppen (Cancerceller utsöndrar förövrigt ett enzym som äter kollagen så att tumörer kan spridas lättare i kroppen). Många är också storkonsumenter av socker, och ett högt sockerintag blockerar upptaget av C-vitamin. De konkurrerar om samma upptagningsvägar i cellerna, och oftast vinner sockret. Ju mer socker man äter desto sämre blir möjligheterna för C-vitaminet. Man talar om rekommenderat dagligt intag i milligram när man egentligen skall prata om optimalt dagligt intag i gram (och nej man kan inte överdosera C vitamin och om man skulle göra det skulle du få diarré som värst)

  Det finns mer att prata om i detta ämne, men hoppas ni fått en ny syn på sjukdomar förenade med dåliga tänder.
  här är mer tips om ni vill forska vidare med detta:

  Böcker:

  ”Den långsamma döden” av Forsberg, Birgitta. o Robert.

  Blod, mod och envishet : på spaning efter sjukdomarnas väsen
  av Erik Enby

  Smärta i fokus : bli din egen medicinska detektiv
  av Karin Öckert

  Internet:

  Dr Enby:
  http://www.youtube.com/watch?v=xLNG6RTgulA

  Dr Rath
  http://www.youtube.com/watch?v=ek7J7_FNQpk

  http://www.youtube.com/watch?v=cndo4BJt2fA

  Ps! vill avsluta med att säga att Bananlack äter på tänderna för det är fluor vi talar om och den atomen är en fri radikal (den extremaste). man använder fluor för att det dödar bakterier typ karies men det stannar inte där det förstör allt inklusive tanden och sedan kan man fylla tanden med amalgam som förstör folks liv. och det roliga i detta är att det är helt gratis att gå till tandläkaren och göra detta för detta händer när man är ung.

  MVH Djoser

 2. Pingback: C-vitamin | Vägen till 65

 3. Jag var hos tandhygienisten förra veckan just för att ta bort tandsten. Hon skrapade men numera är tandstenen inte så riklig och sitter väldigt mjukt.

  Jag frågade om hon kände till om det var ngn extra blödningsrisk när man äter Omega3, men det var inget hon kände till.

 4. Hej Margareta
  Tack för en mycket intressant blogg. Jag skulle vilja be dig skriva ett inlägg om kolloidalt silver, det är svårt att hitta pålitlig information på nätet om det. Med tack på förhand
  Vio 🙂

 5. Alltså, vi LCHF-are förklarar vårt kostval gärna med att det är evolutionärt betingat, dvs att vi äter den kost som vi är anpassade för att må bra av. Sett i det perspektivet, hur evolutionärt korrekt kan det då vara att (minst) 2 ggr per dag ta ett verktyg och borsta på tandköttet? Skulle evolutionen ha anpassat vårt tandkött för att bearbetas med en borste?

  Varför skall vi över huvud taget borsta tänderna?

  Själv har jag hört följande två skäl till detta:

  1. För att slippa kariesangrepp, och
  2. För att slippa dålig andedräkt.

  Ang. pkt 1:
  En förutsättning för att karies skall uppstå är att vi tillför kolhydrater. Utan kolhydrater (eller minimalt med kolhydrater) så uppstår ingen karies.

  Ang. pkt 2:
  Dålig andedräkt kan ha flera orsaker. Om vi i det följande här undantar orsaker som har med obalans i enzymer, bakterieflora, mat- och luftstrupe och allt annat (ketos t ex) som inte är direkt kopplat till användandet av tandborste, så återstår en orsak som man kan få höra av tandborstförespråkare: att matrester skulle kunna ge dålig andedräkt.

  Så sant, detta kan verkligen ge dålig andedräkt! Men, matrester fastnar ju aldrig på de tandytor som man kommer åt med en tandborste, eller hur? När hade ni senast kvarsittande matrester på tandytorna?
  Problemet är i stället när det kommer in matrester MELLAN tänderna. Eller kanske i nån tandköttsficka eller dolt bakom eller under ev. tandproteser. Där kan det nämligen fastna matrester och bli kvar. Och då kan det verkligen börja stinka. Efter kanske ett halvt dygn eller mera, då matresterna börjar ruttna… Tänk er en kompost i 37 graders fuktig värme…

  Då stinker man garanterat.

  Men, den som haft turen och lyckan att aldrig ha utvecklat mellanrum mellan tänderna, eller någon annan möjligthet för matrester att gömma sig, vad återstår då av ovan nämnda två skäl till att borsta tänderna? Inget.

  Men hur många av oss har helt kärnfriska tänder utan något ställe där matrester kan gömma sig? Ingen skulle jag tro. Alla är vi mer eller mindre påverkade i vår tandstatus av många års kolhydratkonsumtion och mer eller mindre lyckade kompensatoriska åtgärder i form av tandborstning, fluorsköljningar och tandläkarbesök.

  Sammanfattning:
  Om vi utgår från en kosthållning med ett marginellt intag av kolhydrater så återstår ur strikt munhygienisk synpunkt endast att hålla rent från kvarvarande matrester.

  Men, då matrester aldrig sitter på de ytor där en tandborste kommer åt, så är det tandtråd eller mellanrumstandborstar som gäller. Och har vi inga sådana ”gömställen”, ja då kvarstår alltså ingen anledning att göra något i munnen (annat än att man kanske bara vill borsta tänderna). Ett friskt och väl fungerande system för salivutsöndring, fungerande bakterieflora mm fixar saken. Det kan t.o.m. vara så att en väl fungerande naturlig munhälsa sköts bäst av kroppen själv, under de förhållanden som en artegen kosthållning ger (LCHF), utan tandkrämer och fluorsköljningar.

  Min egen tandhälsa innebar alltid 1-2 hål varje år sedan skoltiden. Tills för 11 år sedan, då jag la om till LCHF. Alltså, inte ett enda hål unde de senaste 11 åren. Efter några år med LCHF slutade jag med att borsta tänderna, det fanns ju ingen anledning längre. Tandläkarbesöken har jag glesat ut till vartannat år, och det enda som tandläkaren möjligen klagar på är tandsten. Men tandsten ger inte dålig andedräkt eller karies. Och inte sitter den där det syns heller. Kanske den t.o.m. har någon funktion som behövs?

  Alltså, det är nu mer än 5 år sedan jag slutade med att borsta tänderna, och än har jag inte fått något hål. Ej heller någon dålig andedräkt. Ej heller någon missfärgning. Tänderna verkar faktiskt något vitare än va de var förr. Jag ser ut och doftar helfräscht i munnen enligt andra. Trots 60 + med kaffe och te flera gånger per dag. Men jag använder regelbundet tandtråd och mellanrumstandborste på de två ställen där det pga gamla synder finns utrymmen som det brukar fastna matrester i. Faktum är jag så sent som i går (8/1) var hos tandläkaren (2,5 år sedan sist!). Hennes dom: Inga hål. Lite tandsten. Duktig på att borsta (trodde hon ja!) och sköta mina tänder!

  Nu är ju det här inget som man gärna delar med sig offentligt. Att inte borsta tänderna uppfattas ju som att man inte sköter sin personliga hygien alls. Men jag vill alltså hävda att munhygienen fungerar perfekt om kroppen får sköta den själv, under de betingelser som den är skapt för. Dvs käkar du bröd, godis, spannmålsprodukter mm, ja då måste du också kompensera för dessa njutningar med att borsta tänderna. Annars inte.

  Och sedan jag slutade med tandborstning har aldrig haft blödande tandkött.

  Länktips: Tandläkaren (odont. dr) Weston A. Price som skrev om det här för måååååååånga år sedan. En bra och sammanfattande broschyr finns på
  http://www.westonaprice.org/basics/principles-of-healthy-diets
  även på svenska:
  http://www.westonaprice.org/swedish/principles-of-healthy-diets-swedish-translation
  men där är det flera av bilderna som tydligen ramlat bort. Jag har mailat webmastern om detta så det kanske fixar sig snart, annars kan ni ju kolla på bilderna på den engelska verisionen.

  • Tack för din logiska analys, detta går helt i linje med mina egna funderingar, även om jag efter fyra års LCHF fortfarande borstar tänderna åtminstone 1 gg/dag men då mest för fräschhetens skull (har hittat Kingsfisher’s med fänkålssmak o utan flour som jag tycker är ok o tar det lugnt med eltandborsten eftersom tandhalsarna är framme fter många år av för hårt borstande)

   Men jag funderar mest på det här om man ska hålla på och påverka bakteriefloran i munnen med diverse kurer såsom kollodialt silver, kokosfett eller bikarbonat. Tänker att om vi äter artegen föda (LCHF) borde det väl inte vara nödvändigt? Snarare kan det kanske tvärtom bli ödesdigert då man påverkar ett naturligt förlopp?

   Läste i senaste Mat & Hälsa följande ang det viktiga i att upprätthålla kväveoxidbildningen i kroppen (som gör blodkärlen elastiska). Dr Olle Haglund (Spånga):
   ”När vi äter nitratrika grönsaker tas nitratet upp i magen och tarmen, förs ut i blodet och samlas sedan i spottkörtlarna. Med hjälp av våra munhålebakterier omvandlas nu nitratet till nitrit, med hjälp av den sura magsaften, till kväveoxid.
   ”Jag avråder därför från att skölja munnen med bakteriedödande munvatten eller att använda antibakteriell tandkräm eftersom du då kan förstöra detta betydelsefulla kretslopp i upp till åtta timmar.”

   Ang debatten här om C-vitamin och detta med nitratrika livsmedel kan man ju slå flugor i en smäll genom att äta mycket kål istället för den kolhydratrika gula paprikan! Fast allra mest nitrat finns tydligen i rödbetor och spenat. ”Kanske är detta en förklaring till varför den så kallade Medelhavskosten är bra för hjärtat.” (dr Olle Haglund)

   Se även intressant debatt om tand/hjärthälsa i kommentarerna efter Prof Görans inlägg på Annika Dahlqvists blogg.

 6. Omga 3 är blodförtunnande, jag får inte äta det ihop med Trombyl (mot proppar).

Kommentarer inaktiverade.