Rapport från en sjuksäng

Jaha – så har jag då haft min årliga förkylning och därför inte orkat vara så aktiv med bloggen. Hur frestande det än är får den inte bli en ny stressfaktor i mitt liv.

Första fyra-fem åren med LCHF kände jag mig odödlig och jag blev helt enkelt inte sjuk, inte ens förkyld. 2009 slet jag ut mig rent fysiskt och skötte inte heller kosten ordentligt under en vecka som Blå Stjärna i Globen (Stockholm International Horse Show) och då kom förkylningen efteråt. 2010 blev jag dålig redan under Globen-veckan men fortsatte ändå arbeta (då var jag med i sonens team och kunde inte släppa mitt ansvar). 2011 kom förkylningen redan före Globenveckan och var även då kopplad till en period av mycket arbete och många onödiga avsteg från min kostplan.

2012 kom förkylningen nu och jag kan återigen konstatera att den kom efter att jag på Kreta bröt ketosen. Om det finns samband i detta vet jag så klart inte, men det är roliga slutsatser man kan dra. Jag har i alla fall känslan av att så länge jag sköter min mat så håller jag mig pigg och frisk. Bryter jag kommer förkylningen som ett brev på posten. Under Kreta bröt jag inte matplanen vad gäller innehåll, men jag såg på ketonkurvan att jag inte åt som jag brukar.

Vad händer?
Jag blir först snuvig och får ont i svalget (aldrig bihålorna än så länge) och sen går det neråt. När det onda passerat stämbanden och jag börjar få besvär längre ner stänger jag av all aktivitet och lägger mig i sängen, det är det enda som hjälper. Jag hostar så att jag kräks och så att min omgivning lessnat för länge sen och det enda som hjälper är hostmedicinen Cocillana Etyfin och hjälper inte ens den och jag inte blir ”ren” i luftrören igen då brukar jag få både Bricanyl och Pulmicort. Jag får också en medicin som är slemlösande och som man löser upp i vatten. Minns inte vad den heter, men den fungerar och det enda jag har emot den är att den är så söt. Läkarna kallar detta förkylningsastma.Om jag ändå fortsätter kämpa (vilket har hänt under Globenveckorna) blir det bronkit och antibiotika. Alla dessa mediciner är inget jag gillar och de har gemensamt att de är väldigt sötsliskiga.

Nuläge
I går var 8:e dagen så jag gick till jobbet och var där några timmar, idag och över helgen är jag ledig igen och avser att ta det lugnt så gott det går. Jag har lite ärenden att göra idag och även lördag-söndag, men det är inga tyngre projekt och jag känner mig piggare redan nu.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

25 svar på ”Rapport från en sjuksäng

 1. Hej Margartetha!
  Skönt att du är på bättringsvägen. Är själv påväg tillbaka efter en dunderförkylning och funderar såklart på vad orsaken var denna gång. Vad jag kan tänka mig är att min arbetssituation inte är så rolig just nu. Jobbigt att man ska bli sjuk av det. Men det jag tänkte tipsa om som hjälpt mig förutom hostmedicin är att värma en vetekudde och lägga på bröstet. Man riktigt känner hur slemmet löser upp.
  Krya på dig och hoppas du håller dig frisk nu.

 2. Pingback: Tillbaka i verkligheten | Vägen till 65

 3. I väntan på Margaretas svar – kan inte svara på vad mätaren visar eftersom jag själv använder Abbotts sen snart 2,5 månader.och befinner mig i optimal ketos (sen 2 veckor). Jag gör lite som Margareta för att hamna i optimal ketos, ökar fettet och minskar proteinet, konsumerar aldrig över 1g/kg ”lean weight” dvs det som motsvara BMI 22 (det finns en jättebra tabell här i bloggen. I mitt fall blir det max 62g protein, nästan varje dag från kött (ingen fisk älskare tyvärr) lite ägg och en liten ostbit. Försöker ligga på energi procentfördelningen 80-85% fett, 10-15% protein och resten kolhydrater, Oftast mindre än 20g kolhydrater per dag.

 4. Hej Margareta.

  Jag hoppas du känner dig bättre och snart är på banan igen.

  Jag har en fråga, om du har tid att ge mig ett råd kanske?

  Jag fick hem min ketonmätare för drygt en vecka sedan. Jag hade rätt höga förväntningar då jag dagligen och sedan länge äter vad jag kallar strikt LCHF. Inga mjölkprodukter ( undantaget smör och ibland lite hårdost alt. halloumi), inga nötter/mandelmjöl och absolut ingen alkohol. Inga lchf bakverk och lchfbröd.

  Min första mätning visade 0,2. Något besviken men mest förvånad men ändå kändes det ok eftersom jag kanske då kan tappa lite i vikt när jag uppnor optimal ketos. Kilon jag väntat LÄNGE på att bli av med.
  Jag har valt att mäta varannan dag eftersom jag annars tycker det blir för dyrt. Mätning 2 och 3 visade bara LO i displayen vilket måste betyda under 0,0?!
  Idag visade den återigen 0,2.
  Jag har under veckan förstått att jag ätit på tok för mycket protein så jag har dragit ner på detta och lagt till mer fett.
  Men vad mer kan jag göra? Tar det lång tid att nå ketos?
  Kan mit vanliga smaksatta svarta kvällste a la bulltet vara något som stör?
  jag dricker för övrigt bara vatten och kaffe.
  Några tips?
  Jag äter kanske inte fullt så lite protein som jag ska (ska ligga på max 200 g enligt bmi), men nästan. Och mycket mindre nu senaste veckan än jag brukar.

  Tacksam för svar

  • Jag reagerade precis som du när jag började. Jag trodde att jag åt helt ok LCHF, men hade knappt mätbara ketonvärden. Jag hade helt ok fettprocent och åt nästan inga kolhydrater dvs rätt per definition.
   För mig var lösningen att radikalt minska på proteinmängden, jag minskade aldrig fettmängden i gram per dygn och därför steg fettprocenten från ca 75E% till 85E%.

 5. Annars är ju kolloidalt silver bra mot förkylningar och halsont, glöm inte det! Spruta silver i halsen vid halsont och gör en ”silvergrogg” när du känner att en förkylning är på gång. Kolloidalt silver dödar virus, bakterier, svamp och parasiter.

 6. ”Om inte bastu, tjära eller sprit hjälper så är sjukdomen dödens” Har du provat nåt av detta, bastu tex. Skämt åsido, krya på dig! Vi orkar att vänta!

 7. För min del är det framför allt stress (på jobbet) som sänker immunförsvaret – jag kan få halsont ett par timmar och sen är det bra igen. Mer eller mindre kolisar inom lchf-ramar gör ingen märkbar skillnad.
  Mina tips: Sov ordentligt, undvik stress och glöm för all del inte D-vitamintillskott! Sen fixar lchf resten =)

 8. Skönt att du mår bättre! Förkylningsastma hade jag som ung och det är INTE roligt!

 9. Trevligt att du mår bättre!

  Citat: ”Jag får också en medicin som är slemlösande och som man löser upp i vatten. Minns inte vad den heter, men den fungerar”.

  Kan du inte ta reda på det? Jag har problem med slem i halsen och har prövat några olika slemlösande, men inte tyckt de har funkat. Vore trevligt att pröva nåt annat.

  /Steffen

 10. Välkommen tillbaka – du är efterlängtad och saknad!
  Men kom alltid ihåg att det viktigaste är att må bra och låta kroppen läka.
  Vi är nog många som skickar alla krya-på-dig kramar som går!

 11. Krya på dig Margareta och kul att läsa dina inlägg igen!
  Din blogg är alltid den jag går in på först!!!

  Ha en lugn och skön helg!
  Kram Cecilia

 12. Om jag gör avsteg och äter mer kolhydrater än jag brukar så kan jag också känna att jag är på väg att bli sjuk. Men som så många andra har vittnat om blir jag inte förkyld om jag håller mig till strikt lchf.

 13. Skönt att det verkar ha vänt nu! Känner också att om jag inte äter som jag ”ska”, så kommer någon form av förkylning. Det kan vara bara en känsla av halsont. Många gånger så blir det inte mer än så, men är man dessutom stressad av olika orsaker och inte heller fått sova bra, så är risken större att det slutar med en rejäl förkylning.
  Men jag har varit förskonad från rejälare förkylningar sedan starten med LCHF för 4 år och 7 månader sedan. Förutom EN i juni och då fick jag det med dunder och brak med infektioner på alla möjliga sätt.
  Jämfört med vännerna så är vi väldigt friska i vår familj! Å andra sidan var vi nog inte särskilt sjuka innan heller, men oftare förkylda än nu i alla fall.
  Kul att du orkade lägga några ord här på bloggen! Började få lite abstinens 😉

  • Jag är helt klart sammanlagt friskare nu än jag varit tidigare, framför allt blir jag inte lika sjuk dvs sånt som verkligen behöver antibiotika. Både maken och jag känner oss rätt opåverkbara när vi träffar barnbarn och andra som normalt varit hot tidigare. För mig verkar det krävas någon form av avsteg i kosten för att jag skall bli sjuk. Jag har aldrig blivit det under sådana perioder när ”allt går på räls” och man känner att man är i ett flow. Det som var trist nu var att jag kände att jag var på väg in i ett sånt flow, det jag beskrev i inlägget om den svarta pisten.
   Att ni är många läsare som troget väntar på blogginlägg är en inspiration för mig, men det är också lätt att prioritera det som är roligare när man hamnar efter under en sjukdomsperiod. Då måste bloggen vänta och därför blev det först idag jag skrev. Jag sitter helst vid datorn när jag skriver längre inlägg, medan jag läser och följer kommentarer från min iPad och det har jag ju gjort i sjuksängen. Det har varit väldigt stor uppmuntran för mig att se hur många som engagerar sig i min lilla blogg även när jag själv mest passivt ”tittar på”.

 14. Det syns på bilden att du blivit sjuk – fötterna, öronen och nosen verkar svullna! Är det inte typiskt att man drar på sig förkylning efter utlandssemester. Sol och värme i all ära tillika luftconditionering på flygresan och en massa folk. Krya på dig!

  • Fint självporträtt va?
   Vi köade i gaten med en massa förkylda hemvändande resenärer och min man blev dålig ganska direkt efter, men jag klarade mig rätt länge så jag trodde då att det inte bet på mig.
   Luftkonditioneringar gillar jag inte – det kan få fram min hosta på ganska kort tid.

Kommentarer inaktiverade.