Ur ketos

Jag är nu helt ur ketos (0,4) och det är ju en nyttig erfarenhet. Det är första gången sen slutet av maj jag har så lågt värde och det är väl tur jag inte har någon våg, för då hade jag väl börjat gråta.

Vad värre är så har jag idag, vad jag minns även mitt högsta någonsin uppmätta fasteblodsocker (6,9) vilket innebär att om jag fortsätter så här så rusar jag även rakt in i diabetes. Den gränsen sägs vara vid 7.

Vad har jag gjort?
Jag dricker mitt LCHF-kaffe varje morgon med 2 msk kokosfett och lika mkt eller mer smör (mäter ej). Jag äter hotellfrukost så strikt jag haft lust med tanke på att jag har semester också. Det innebär en liten omelett med okänt innehåll (grönsaker och kött) samt ibland ett knallhårt ägg i skal. Jag gillar inte ägg kokta så hårt att de blir gröna, men äter dem för att det är känt innehåll. Lite bacon finns ibland och jag tar även ost och någon msk fet naturell youghurt, den där som inte flyter ut utan ligger kvar i en hög. Kaffe med en skvätt varm mjölk till förutom vatten.

Lunch varierar efter var vi är, men hittills har det varit kycklingsallad eller omelett. Försöker att äta så lite jag kan av fetan, även om jag älskar den.

Middag blir det kött och vi har hittat bra varianter.

Tisdag var resdag med kortare promenader, men hade jag haft stegmätare hade det blivit en hel del i alla fall. Både onsdag och torsdag har vi gått minst en timme organiserad promenad och därtill en hel del ytterligare som förflyttning. Rätt mycket mer än en vanlig arbetsdag hemma för min del.

Vad blev fel?
För mycket mat dvs för stora portioner är nog största felet. Jag gillar dessa solmogna tomater och har svårt att lämna riktig mat som jag gillar. Ibland har vi känt någon söt bismak som troligen hört till dressingen.

Varje gång man ber om notan blir man serverad Raki (sprit) och jag dricker i vanliga fall väldigt sällan sprit, men just en fingerborg Raki sitter fint så här under en semester utan bil. Vi dricker just därför även ett glas vin eller mer till maten och det har blivit både lunch och middag även om det finns undantag. Första dygnen åt jag även mandel och ost som snacks till ett gott glas rödvin på vår privata terass vid poolen

Vad händer nu?
Det här är min första ledighet med ketonmätaren i bagaget. Hade ni frågat mig hur det går utan att jag genom blodvärdena haft svart på vitt, hade jag svarat att det går riktigt bra. Vi sköter oss så gott vi kan och avviker inte från det vi tror är vår strikta kost förutom lite mer vin, men det brukar ju vara ok. Sen kommer man hem till vågen och blir deprimerad.

Nu har jag en kontrollfunktion som gett mig en tankeställare. Vi får se hur jag löser det.
Det är många diskussioner i mitt huvud just nu som handlar om njuta av semester, men också ”Är det värt tårarna när jag kommer hem?”

20120928-092739.jpg

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

41 svar på ”Ur ketos

 1. Hej! Jag har ätit strikt LCHF sedan 2008. Men har också hamnat i ”platå” som så många andra m.a.o det har inte hänt som mycket med vikten. Hittade din blogg om din ketonresa och blev inspirerad, fast utan egen ketonmätare. Fick den sk. dragon breath och blev helt övertygad att jag var in i ketos. Men jag har en blodsockermätare som jag började använda för några dagar sedan:

  Morgon Em kv
  27.sep – 27 16
  28.sep 11,6 14,3 11,9
  29.sep 14 11,2 10,7
  30.sep 12 11,6

  Värdena är helt på tok.
  Jag arbetar som vd på ett utlänskt företag i en konkurensutsatt branch, vilket betyder mycket ansvar och stora krav. Den orimliga arbesbördan har medförd både frustation och ökad stress. På sista tiden har jag varit väldigt törstig, haft stor urinutsöndring, dålig sömn, enorma humörsvängningar och den acetonlukten jag nämnde här ovan.
  Kan kostomläggningen har bidragit till utvecklingen av (pre)diabetes? Finns det orsak/sambandforskning runt LCHF/ stress/diabetes? Det är svårt att hitta svar på denna fråga. Det borde finnas fler än jag som har en stressig vardag och upplever/har upplevt liknande, tycker man.

  Mvh

  Hoppfull

 2. Jag undrar om kaffe trots allt har mer àn marginell effekt pà insulinpàslaget…(?). Blir trots allt ganska mycket kaffe med alla MBC:s…

 3. Raki kan innehålla en liten del socker, t ex 4%. Kan det spela in, det blir ju inte direkt stora mängder?

 4. Min läkare,som inte gillade hur jag äter, var helt säker på att jag hade pro-diabetes eftersom mitt fastesocker låg över 6.Jag berättade då om ”gryningsfenomenet” vilket gör att vi som inte äter just några kolhydrater kan ha högre värden på morgonen.Jag visade mina värden ( som jag tagit hemma) före frukost, vilka låg runt 6,2-6.7 och efter frukost 5,1-5,3. Långtidssockret visade attmina värden var perfekta. Likaså kolesterol och blodfetter ”Du är helt frisk” sa han. Japp, sa jag. om fler åt som jag gör skulle många läkare bli arbetslösa;-)
  Jag tror inte han vill träffa mig igen…..

  • Jo gryningsfenomenet känner jag till, men då brukar mitt socker ligga på max 6,5-6,7 inte 6,9 eller 7,3 som det var i morse. Var går gränsen?
   Oavsett vad som ökar sockret drar insulinet igång och det förhindrar viktminskning.

 5. Pingback: Ny taktik | Vägen till 65

 6. Margareta, du rusar inte in i diabetes. Det fungerar inte så. Diabetes är en långtidssjukdom och även om du nu skulle ha över 7 flera dagar i rad så är det ändå ett tillfälle. Det ska vara över sju idag och om t ex fjorton dagar och sen flera kontroller på det. Det är inget man får på en semestervecka !
  Det ska du inte oroa dig för.
  Ditt bs-värde höjs av din oro, värmen i Grekland, evetuellt utebliven morgontidning, … det är så mycket mer än vad du äter och dricker.
  7 är heller inte ett skarpt gränsvärde, mera ett cirka värde. Innan men får diagnosen är det så mycket mer som gäller. Din mätare kan också ha blivit störd v värme oh fuktighet, så oroa dig inte.
  Mitt råd som du inte kommer att lyda och som jag själv inte heller skulle ha gjort iofs är att lägga undan mätaren resten av veckan och bara försöka njuta av semestr.

  • Hej Karin (kram från oss båda)!
   Nej jag vet att man inte rusar in i diabetes på en semestervecka, men min första kontakt med den delen av vårdsektorn var för 19 år sen under min tredje grav. Jag har slutat gå hos diabetessköterskan eftersom vi först blev osams om kosten och sen var jag ”för frisk” för att ta upp hennes tid eftersom mitt HbA1c sjönk så drastiskt efter att jag börjat med LCHF (jag har haft tillräckligt många höga fastevärden för prediabetes vid olika tillfällen).
   Det jag tänker nu, även om jag kanske uttryckte det oklart, är att det behövs så LITE avsteg för att komma upp till 7, dvs ett par dagars felätning (och lite mer alkolhol än vanligt). Fortsätter jag så har jag ju alla värden som behövs för att bli diabetiker på riktigt och det ingår inte i min plan.
   Det innebär att jag sätter ner foten NU och skippar det som höjde mina värden så drastiskt.
   Så får vi se hur det utvecklar sig.
   Nej, jag kommer inte att sluta sticka, men det är främst ketonerna jag sticker för, glukosprovet kommer på köpet när hålet redan finns.

 7. Ett tips är att ta en eftemiddagsdrink på ett halvt glas kokande vatten, blanda i en matsked kokosolja, rör om och fyll sedan på med iskallt bubbelvatten.
  Jag tar det varje dag och MBC på morgonen och min viktminskning har ökat enormt och är nu på min målvikt. Vi är ju alla olika som sagt men kan vara bra att prova på 🙂

  För övrigt, din blogg är mycket bra och beroendeframkallande. Jag skulle gärna vilja läsa lite hur din mans viktresa har varit?

 8. Åh förstår så väl din fustration, nu när kampen med kilona gått rätt väg. Håller helt med det dufva skrev. Hoppas det tippar åt rätt håll med ökad dos kokosolja och fortsatt koll och du kna njuta av sol och värme. Jag är fortfarande tacksam för att du hjälpte mig att hitta ett sätt att öka fettmängden i vardagen med LCHF-kaffe.

 9. Jag känner din frustration Margareta! Från maj till juli (ca 6 v) var jag på tre semestrar, Mallis, Paris, Rhodos. Under den tiden gick jag upp 9 kg!!!!! trots att jag (så vitt jag vet) åt bra mat. Lite vin slank ju ner förstås, men 9 kg???

  Idag har jag 3 kg kvar att tappa av dom kilona, så jag är tillbaka till där jag var i maj, men det går lite lättare nu när jag mäter ketonerna. Sen är det bara att försöka få bort resten av vikten så jag är normalviktig enl BMI. Har 6-8 kg dit.

  Som sagt förstår din frustration….. Jag som älskar att åka på resor frågar mig om det är värt det just nu, när det är sån tuff återhämtning efteråt. Kanske ska jag vänta tills jag nått mitt mål…?

  Kämpa på och ge inte upp!!!

 10. Jag förstår din frustration… Men samtidigt önskar jag att du inte låter detta ta överhanden och kanske tom delvis eller helt förstör din semesterresa.

  Du försöker ju hela tiden göra så bra val som möjligt med ”LCHF-hatten” på. Att äta borta/ute är alltid en utmaning och än mycket större när man är i ett annat land.

  Jag tycker istället att du ska vara jättenöjd och stolt över dig själv. Samt låta bli att väga dig så fort du kommer hem utan vänta tills du har kommit tillbaka till vanliga vanor igen.

  • Jag vet att det är en väg att gå, så har jag gjort under mina 7,5 år med LCHF och därför har jag också gått upp de kilon jag gått ner och berg-och-dalbanan är ett faktum. De 3 kg jag gått ner sen i somras är dyrbara för mig och jag tänkte inte gå upp dem så lätt. DET skulle lägga en svart slöja över vår annars sköna semester. Jag har jobbat hårt för dem och att förlora dem för att slappa en vecka är det helt enkelt inte värt. Då stannar jag faktiskt hellre hemma och fortsätter kampen tills det någon gång i fjärran framtid är dags för jämnvikt.

 11. Det kan dock hànda att du inte gàtt upp i vikt trots att ur ketos: Det àr ju varmare i Sydgrekland och man svettas mer, sà kroppen fàr ju jobba lite mer. Och som nàgon sa sà gàller vàl flera upprepade màtningar fòr diabetes.

  Kànns lite fel att ràda en ”gigant” inom svensk lchf vad gàller mat, men jag undviker oftast dressingar nàr jag àter ute eftersom de ofta tycks vara spetsade med nàgot sòtt (eller kolhydratrikt). Likasà vet man ju inte vad de ”kryddar” maten med, sà ibland kan man àven skrapa bort òversta lagret pà biffen…

  Har nu ocksà fàtt ”svart pà vitt” (dock fràn nàgon alternativmedicin-kàlla) att ost (och mejerier) hàmmar viktnedgàng, p.g.a. att kalcium helt enkelt saktar ner àmnesomsàttningen eller nàgot i den stilen… (Postade en lànk till referensen i FB-gruppen ”MBC och ketoner” fòr ca 2-3 dgr sen, om det kan vara av nàgot intresse..)

  Om avvikelser àr de tillfàlliga och hemma i gràa, kalla Sverige kommer man snabbt pà banan igen!!

  Grekland làter vàldigt nice — vàrme och hòg luftfuktighet gòr i alla fall underverk fòr bàde kropp och sjàl ur alla andra tànkbara perspektiv!

  • Ps. kanske inte var kalcium, utan nàgot annat i mejerierna, men nàgot ska det vara som saktar ner metabolismen i alla fall…

   • Ps. Om du inte tycker det àr fòr dyrt med MCT-olja rekommenderar jag dig verkligen att bestàlla hem detta. Dricker du det kontinuerligt under dagen stannar du i ketos àven om du àr *mycket* mindre strikt. Det àr verkligen ett mirakelmedel! (Koncentration av de ”ketogena” aspekterna i kokosolja. Bestàlls online fràn antingen hàlsokostbutik eller sportbutik — hittas genom google.se ..)

    • Jag läste av en amerikansk läkare att det är samma sak som den vanliga kokosoljan, bara ett dyrare sätt att sälja eftersom den är just komprimerad (mindre vatten). Vi har ett halvt kg med oss och det bör ju räcka för 2 personer under en vecka. Jag dubblar dosen från och med idag.

     • Va’…! 🙁

      Har du mòjligen lànk/referens till detta pàstàende?

      Jag trodde det var sà att MCT endast bestod av mellanlànga fettsyror, till skillnad fràn kokosolja som bestàr av àven lite annat och endast ca 70%(?) mellanlànga. Att MCT bidrar med snabb engergi och ”snabba” ketoner, medan kokosolja bidrar med ”làngsamma” som stannar i kroppen i fler timmar (men alltsà inte ska vara lika starka). Den dàr kànda kvinnliga amerikanska làkaren vars make har Alzheimers (som du citerat hàr i bloggen med bilder pà hans ritade klockor) har ju utvecklat en typ av MCT-olja som hon ger sin man fòr att han ska fà i sig extra mycket ketoner. Likasà anvànds MCT-olja fòr att ”bota” epelepsibarn. Det har gjorts fòrsòk dàr en grupp barn fàtt hàlften av dagsintaget i form av MCT-olja, och sen kunde àta vad det ville (inkl socker, khdr, etc), och de stannade i ketos pà detta (och fick minskade attacker).

      Har sjàlv betalat dyrt fòr tvà MCT-flaskor som àr med pà resande fot, sà om det bara innebàr att det àr mindre vatten i vill jag gàrna gà tillbaka till den avsevàrt billigare kokosoljan….

  • Gigant – det lät fint. Möjligen när det gäller erfarenhet om vad som inte fungerar men det gäller också att leva efter kunskapen när besluten skall fattas.

   Jo jag vet att ost och alla mejerier (utom möjligen smör) hämmar och därför äter jag inte mycket sånt när vi är hemma, men här blir det mer eftersom det är både åtråvärd och lättåtkomlig mat.

   Vi tycker det är svårt att hela tiden beställa mat så att det blir perfekt, dvs tänka på att komma ihåg ”utan och med” vid rätt tillfällen. Särskilt när språkförbistringen är stor. Dessa servande greker är inte så himla bra på engelska ord som beskriver detaljer.
   Favoritstället än så länge är grannbeachrestaurangen som har två danska systrar i serveringen, då fungerar det bäst.

   • Ps. Parmaskinka! Sàljs det i Grekland? Hògkvalitativ parmaskinka (med varierande màngd fett: vissa med sà mkt som 70% fett!) sàljs ofta òverallt i vanliga matvarubutiker fòr en mkt billig penning. Vakumfòrpackad, och inga tillsatser (vad jag vet — kanske lite natrium som med bacon). I och med att den àr vakumfòrpackad kan man ha med det ett tag àven om ej kyld, och gàr làtt att àta dirkt ur paketet.

    Perfekt och behàndig kàlla till bàde protein och fett!

 12. Åh stackars dig! Jag förstår din frustration SÅ väl!
  Ser fram emot att få läsa om hur du hanterar denna orättvisa…;-)

 13. Dr Stephen Phinney som är en lågkolhydratexpert brukar jämföra det här med att stanna i optimal ketos som att först ta sig upp till toppen på en pyramid och sedan stå där och balansera på pyramidspetsen

  Det är en mödosam väg att ta sig dit och när man väl är där kan bara ett steg åt sidan innebära att man åter har mycket jobb framför sig innan man åter står på toppen och balanserar

  Tyvärr är det väl så att man nog får ta de smällarna vid avsteg kanske tom i högre omfattning än vi förstått hittills

  Nu har vi ju ett bra redskap som berättar för oss svart på vitt hur det står till

  Som tur är varar ju inte semestrar för evigt så du kommer nog snart upp till den optimala nivån igen 🙂

  • Tack för uppmuntran Dufva! För mig är det värt mycket att ha den här kunskapen, för då gör jag valen här och nu istället för att ta en enorm besvikelse när jag kommer hem till vågen.

 14. Tråkigt med en så otacksam kropp när du har semester!
  Men som sagt…hur hade det sett ut när du kom hem om du under semestern släppt loss fullständigt???

  Jag hade FÖRSÖKT att tänka att ”vilken tur att jag håller koll när jag ligger på gränsen”, men jag jag har fullständig förståelse för din frustration!

 15. Väldigt intressant med tanke på min kommande semester på Cypern. Vi har prövat både halvpension och inkl. frukost och jag vet hur lätt det är att äta för mycket. Denna gång ville jag kunna sköta matlagningen själv. Frukost som hemma och matlåda till stranden och sedan middag ute på kvällen. Det svåraste för mig är att låta bli glass!

 16. Diabetesen är väl inte ett faktum förrän du vid tre skilda tillfällen mäter ett högt värde, så du går nog säker.
  Det är ju inte säkert att du gått upp i vikt bara för att du gått ur ketos så njut av dagarna tillsammans och av det ni gör och äter. Det är ju faktiskt ett liv att leva också, under tiden som viktminskning önskas. Och nu lever du semesterliv med så bra val du kan.
  Raki är dessutom bra för matsmältningen så kanske ska du ta ett rejält glas nästa gång, så att tidningen åter börja med sin utgivning och slutar att ha semesterstängt!
  Kyckling har jag upptäckt är svårt att äta lagom av då det är så magert och samtidigt rikt på protein. Kanske att du ska äta mindre av den och mer av Fetaosten?
  Margareta: Njuuut av hur du har det nu och gråt inga tårar. Ta inte ut sorger i förskott!
  Kram

  • Visst är det så med flera mätvärden, men har jag väl ett och det är en trend kommer de andra på ett snöre. Det vet jag sen jag blev inskriven hos diabetessköterskan för många år sen.

   Kanske vi skall dricka vatten till maten och hälla i oss Rakin istället, den serveras frikostigt.

   Vi skall försöka satsa på kött hädanefter. Vi fick receptet på grannställets köttgryta och den är underbart god (nöt, olivolja och rödvin förutom kryddor).

Kommentarer inaktiverade.