Ketos och hunger

Nu har jag mätt fasteketoner i blod varje morgon under drygt tre månader med undantag av några dagar i somras när stickorna var slut på vårt Apotek.

Jag har gjort det ganska metodiskt utan att ändra för många parametrar i taget. Jag insåg rätt tidigt att svaret både avseende ketonvärdet och vikten inte kommer direkt dagen efter. Det är en viss förskjutning på uppskattningsvis 1-2 dagar. Jag åt jordgubbar i somras och det tog 10 dagar innan jag var tillbaka i samma ketonnivå och vikten hade fortfarande inte börjat gå neråt, det var bara berg-och dalbana och svårt att tolka. Det jordgubbsmisstaget lärde mig att inte göra så många avsteg från vad jag menar min ”vanliga LCHF-kost” för då kommer jag aldrig förstå hur just jag fungerar. Därför är jag ganska säker på vad som händer när jag ändå gör avsteg.

Det som händer när jag befinner mig i ketos på den här maten är att jag aldrig eller sällan är hungrig och då skall jag enligt ”di kloke” inte äta. Så har jag levt under alla mina LCHF-år och nu förstår jag mer och mer vad som hänt.

Jag har pga för lite mat (små portioner eller för sällan) under långa perioder levt ovanför den optimala ketonzonen och då är hungern avstängd, alltså är jag nöjd med att inte äta så mycket. Jag äter fortfarande ”samma mat” men mer sällan och mindre portioner.

Efter en viss tid uppstår någon slags undertryck inombords, ett vacuum, eller vad jag skall kalla det och jag blir istället väldigt hungrig och då äter jag ikapp, det innebär i ketonpraktiken att från att legat över den optimala zonen (ketonvärden över 3,0) så landar jag ganska snabbt under den optimala zonen (under 1,5) istället pga för mycket protein, fortfarande inte mer kolhydrater och samma mat, men större portioner och oftare (jag vandrar till kylskåpet och tar tex en ostbit till kaffet).

När jag började mäta ketonerna ändrade jag till en början ingenting i mitt sätt att äta för jag ville verkligen veta vad som gått fel. Jag har förstått på alla de andra jag läst om att de istället skyndat sig in i ketos så snart det bara gått efter att de fått hem mätare och stickor (senast idag läste jag om Kostdoktorns tre veckor in i Optimal ketos). Jag gjorde tvärtom och lät det ta tid. Det var så jag upptäckte tex jordgubbarna. De var det enda som avvek från min vanliga kost och jag dök i ketoner direkt efter.

Efter två månader började jag dra ner på proteiner för att jag inte längre var sugen på frukost så länge jag fick LCHF-kaffet, då noterade jag ganska snart att ketonerna steg och viktminskningen var ett faktum. Jag kommunicerade en del med mina amerikanska vänner och de bekräftade att minskningen av protein var en av nycklarna till framgång.

Tredje månaden (augusti) har jag därför balanserat upp och ned med protein-mängderna för att hitta den nivå som verkar lagom för mig och det syns ju på min viktkurva att något börjar hända – även om det går långsamt och fortfarande är berg-och-dalbana. Jag har förstått att jag måste strunta i att vänta på hungern och istället äta när jag på kvällen inser att det blivit för lite under dagen. Jag får heller inte äta för mycket för då kommer suget efter mer mat som ett brev på posten. Inte sött/kolhydrater men jag vill ha mer mat dvs större portioner och det är svårt att stå emot.

Slutsatsen är ”lagom är bäst” och jag tror jag börjar hitta dit, men det kommer bli en utmaning att följa för det verkar inte vara stora marginaler.

Sammanställning av min mat

Jag äter/dricker inte

  • alkohol mer än max ett litet glas rött vin (ca 14 cl) vid ett fåtal tillfällen
  • någon annan dryck än vatten (med och utan kolsyra), te och kaffe (något enstaka glas sötat med Stevia för att testa)
  • någon form av choklad eller annat s.k. LCHF-godis
  • någon form av LCHF-bröd (husk, kokosnötsmjöl fibrex osv)
  • nötter, mandel eller frön förutom några valnötter vid ett fåtal tillfällen
  • bär förutom jordgubbar i somras (vilket inte fungerade) och några hallon förra veckan (max 50 g sammanlagt) plus att jag smakat på våra björnbär i trädgården, men än så länge lägger jag det mesta i frysen
  • frukt förutom några helt färska plommon förra veckan

Jag äter mest av

  • en hel del griskött (främst Scans Kravmärkta fläskkarré), varför kan ni läsa om i nästa nummer av LCHF-magasinet 🙂
  • nötkött så länge vi har kvar i frysen (nästa omgång kommer förmodlingen i november), vi har börjat skarva med färs från butik
  • kyckling med skinn från ”kända gårdar”, kycklinglever
  • fisk både mager vit och fetare lax (vildfångad) och makrill
  • skaldjur
  • hemägg antingen från goda vänner i Jämtland, annars bor vi nära Adelsö ägg
  • smör, kokosfett och olivolja (mängder i den ordningen)
  • blomkål, svamp, broccoli, spenat, sparris, lök olika sorter, paprika, tomater, gurka, sallad alla sorter, lite morötter, rättika, avokado, dill, persilja

Jag äter väldigt mycket mindre av

  • vissa charkuterier (korv, rostbiff, skinka)
  • ost (alla sorter)
  • vispgrädde, smetana, creme fraiche (mest för att kuna göra sås/röror)

Jag äter minst av

  • färdiglagad mat som andra tillagat, men det händer (jag har tex nyligen berättat om Thaimaten som förstörde en hel vecka)
Tack för att du läste, välkommen tillbaka

43 svar på ”Ketos och hunger

  1. Jag har diskbråck å har problem att träna just nu. Så min plan e å gå ner i vikt sen börja träna igen.

    • Ja det var en kombo, då skulle jag läsa alla dem jag rekommenderat. Jimmy Moore hittar du genom att googla. Alla de amerikanska böckerna finner du att ladda ner på Amazon. Martinas blogg heter Martinas.nu och hon länkar till sin bok Fettfrälst som kan vara riktigt bra för dig

  2. morgon resultatet är på 1.4 och kvällen 8 det skiljer sig så himla mycket. är det normalt ?

    • Ja det skulle jag anse vara normal variation.
      Mäter man vid samma tidpunkt under dagen dvs fastevärde på morgnar eller på em efter normalt intag av mat blir det mindre variation enligt mina mätningar. Vill du fördjupa dig mer rekommenderar jag Volek/Phinney, Jimmy Moore eller Martina Johanssons blogg. Jag har inte fler svar på varför.

      • Jag skulle läsa vidare lite olika beroende på om du mäter ketoner pga av träning eller viktminskning. Jimmy Moore (USA) är kanske bäst på viktminskning och forskarna Volek/Phinney (USA) på elitträning. Martina Johansson sysslar med muskelträning (styrka och fitness).
        Själv är jag en tant med övervikt på snart 60 år som genom ketonmätning lärt mig hur viktigt fettet är om man vill hålla igång förbränningen.

        När jag mätte som mest var det i blod och det är dyrbart, därför höll jag mig till fastevärden. Numer mäter jag mer sällan eftersom jag vet vad som händer. Mäter jag ändå blir det i utandning (Ketonix) eftersom det är betydligt billigare (engångskostnad). Då har jag märkt stor variation över dygnet.

        Tränar du mycket eller vill du gå ned i vikt?

  3. Med grädden tänkte jag på fetthalten. Jag gillar å ha mjölk i kaffet å då tänkte jag att grädde är energi å hjälper till på traven. Men om d inte e bra å jag nödvändigtvis vill ha mjölk i kaffet va rekommenderar du då ?
    ( e jätte tacksam för hjälp )

    • Grädde är bättre än mjölk, men mjölksocker och protein ökar inte ketosen. Då är smör och kokosfett bättre. Det var därför jag introducerade fettkaffet efter en USA-resa 2012

  4. 2 frågor skiljer sig ketosvärden under dagen ?
    Om man äter vlcd kan man då ha grädde i kaffet på morgonen ? Ökar man då ketosen ?

    • Ja det skiljer sig. Enligt det jag lärt mig och upplevt själv är fastevärdet på morgonen det mest relevanta att mäta eftersom det är svårast att hålla högt. Andra ”experter” hävdar motsatsen eftersom nattfastan borde hjälpa ketonvärdet att bli högre och dagens matintag göra det lägre.
      Jag är inte rätt person att argumentera utan delar bara min erfarenhet som stämmer med de forskare jag läst(Volek/Phinnley)
      Varför skulle grädde öka ketosen? Min erfarenhet är att åtminstone komjölksprodukter sänker.

  5. Hej! Hoppas du ser min kommentar på gammalt inlägg. Jag har följt er lchf-grundare sedan starten och är precis som du, har himla svårt att gå ner i vikt… Har nu 10/1 ätit strikt lchf och är i ketos 2,0 i blod. 🙂
    Jag är förutom sockerberoende även treoberoende, så det slutade jag med i förrgår, jobbigt, men jag tror treo stör nåt som gör att man inte går ner, tips, ifall nån fler tar 4-8 treo om dan … Jag har även kikat lite på blodgruppsdieten, läste bl.a. Att jag som blodgrupp 0 skall undvika fläsk kött, tänkte då jag såg din lista på vad du äter, om du är 0, kanske dra in på det?
    Och en fråga, om jag lyckas vara i optimal ketos hur länge som helst, visst är det helt OK?!
    Vi kämpar vidare, lycka till till dig och TACK för alla goda råd 🙂

    • Jag har inte förstått annat än att jag mår bäst i ketos och stannar helst där. Jag äter griskött och mår bra (förmodligen bäst av allt kött när jag äter karré). Jag är 0 och har läst blodgruppsteorin och har testat utan särskilda aha-upplevelser, snarare motsatt i flera fall. Läkemedel är npgot jag undviker så långt det är möjligt. De kan vara bra till mycket, mån påverkar på fler ställen än avsett. Lite rysk roulette.

      • Nu har jag hittat billiga stickor 😉

        heterhttps://www.meine-onlineapo.de/detail/Suche,GlucoMen%2Blx,,,7425607,GLUCOMEN%2BLX%2BPlus%2BKetone%2BSensor%2BTeststreifen%2B10%2BSt,.html

  6. Pingback: Ingår Keso i LCHF? | Vägen till 65

  7. Pingback: Puckelpist i viktkurvan | Vägen till 65

  8. Väldigt intressant och lärorikt!
    Får jag bara (än en gång) påpeka att jag dricker vin i stort sätt till varje middag och går ner i vikt utan problem, varje gång ni skäller på vinet tycker jag det finns fler orsaker att skylla på som ost t ex.
    Det mest ”positiva” jag läst var någon som förvånade sig över bättre ketonvärden efter ett glas vin dagen innan men konstaterade att det nog inte ger utslag förän om några dagar….
    – ska nog börja mäta ketoner i blod snart! Se om jag kan påvisa något, 😉

  9. Nu fick jag förklarat lite av min kroniska trötthet jag haft jämt (trots LCHF), även om den även består i för lite sömn… Men har på senare tid varit piggare, trots för lite sömn, och det kan ju ev vara på grund av högre ketonvärden än jag haft tidigare, innan jag började mäta, att jag då låg konstant mellan 0-1… Kanske… Det VET jag ju inte såklart, eftersom jag inte mätte, men jag ÄR piggare NU, när jag ÄR i ketos.

    Inte idag då, 0,7, pga alkoholkonsumtion igår på vår avdelningskickoff, som vi hade efter konferensen/utbildningen… Säkert var det något i maten oxå, paprika bl a, och ostar, som är orsak?

    • Visst är det bra när vi förstår mer och mer. Får jag gissa så kan det vara alkohol och ost snarare än paprika. Min erfarenhet är att grönsaker är rätt ok i rimliga mängder. Vad som är rimlig återstår att ta reda på.

  10. Jag känner också igen mig i att bli hungrig efter att ha ätit för lite. Som ett anorexi-bulimi beteende.
    Fläskkött är gott och äter jag stekt uppkryddad fläskfärs så håller jag mig mätt länge. Borde äta det oftare kanske, men känner även för variation. Mat är så mycket mer än att bara få energi, lagom energi. Det är socialt och ger synintryck.

  11. Jätteintressant! Det där med undertryckt hunger känner jag igen.
    Jag kände mig lite ’duktig’ om jag inte äter, och är jag inte hungrig är det ju inte så svårt. Men sen efter ett tag drabbas jag av jättehunger och då är det lätt ramla av banan. Har kommit på att en hyfsad jämn tillförsel av energi är det bästa.

    • Den där duktigheten är farlig.
      Jag är inne på att det är någon nivå av någonting någonstans som till slut sjunker så lågt att det blir panik.
      Jag letar efter vad med ljus och lykta.

  12. Tusen tack för denna infon! Verkligen användbar och till stor hjälp!

    Jag – som är inne på tredje veckan av min omstart av LCHF – tänker avvakta med eventuell ketosmätning. Jag vill ha klarat av omställningen och känna att kroppen och psyket har kommit i balans med det dagliga matintaget. Jag har en kronisk depression och utbrändhet att ta hänsyn till så jag kan inte ”bara köra på”…

    Därför följer jag din (och andras) ketonmätning med stort intresse och tar till mig det som ni upptäcker från era mätningar. Både vilken mat ni äter och annat!

    Ännu en gång tack för en jättebra blogg!

  13. Tidningen är levererad idag så jag kan svara nu.
    Jag är inte längre säker på att ”alla hamnar i ketos under natten” så där rent generellt. Det vi vet är att minskning av proteiner och ökning av fett leder till direkt ökning av ketonvärden, under förutsättning att kolhydrathalten är låg.
    Tar man ketonvärden efter en fet måltid på eftermiddag/kväll är de höga.
    Sen dalar de under natten och det vi mäter är hur mycket som finns kvar på morgonen när vi vaknar. Är det värdet för lågt har vi brutit ketosen – dvs vi är inte i kontinuerlig ketos eller vad jag skall kalla det för.
    Om vi däremot lyckas behålla en del ketoner – dvs helst mellan 1,5-3.0 mml/l så lämnar vi aldrig ketosen och då kan kroppen slå över till fettförbränning.
    Vinglar man däremot runt mellan 0,2 och 0,8 ungefär kan man nog fortsätta känna trötthet/olust och energibrist eftersom kroppen då har låg tillgång på glukos (pga lågt intag av kolhydrater) och måste tillverka glukos av protein och inga ketoner som räcker att leva på.
    OBS – detta är min amatörförklaring och om någon kan förklara bättre så välkommen att göra det 🙂

  14. Hur använder du rättika? För några dagar sen gjorde jag rättika gratäng, men jag tycker det blev besk smak pga rättikan, även om jag hade gjort det enligt receptet. Jag har inte ätit rättika förut så jag skulle vara glad om du gav mig tips hur man äter det.

    • Vi brukar förvälla rättikan i förväg och slå bort vattnet. (Det smakar lite rädisa). Sen gör vi gratäng på samma sätt som med potatis, men den måste vara helt färdig och genommjuk, den är inte god om den är halvhård.

    • Rättika kan förkokas o vattnet slås ut, precis som Margareta säger o användas oxå som potatis i soppor! Utmärkt i gratänger! Är rättikan mjuk( gammal ) så hyvla bort lite tjockare skal, det kan bli så trådiga hårda fibrer kvar. En bra grönsak.

  15. Nej, gòr inte en massa reklam fòr flàskkarrè sà att efterfràgan gòr det dyrare i butikerna… 🙁

    *Vàldigt* intresant làsning i òvrigt!! Tror du man kan àndà ”màta” sig in i keto-zonen med bara urinstickor om man àr i òvrigt frisk och lite aktiv..? (Vore skònt med ett alternativ till att sticka sig..)

  16. Jag har funderat på den där ketosen som vi alla hamnar i under natten. Hur kan den slås på o av sådär, när vi som jobbar för att hamna iden där mera stadigvarande ketosen får sträva efter det länge o kan kastas ur i flera dagar eller mera vid felsteg. Är det två olika sorters ketostillstånd? Nu fick du ytterligare en sak att klura på, men du kan svara när du är klar med tidningsjobbet. Ha det gott!

    • Tidningen är levererad idag så jag kan svara nu.
      Jag är inte längre säker på att ”alla hamnar i ketos under natten” så där rent generellt. Det vi vet är att minskning av proteiner och ökning av fett leder till direkt ökning av ketonvärden, under förutsättning att kolhydrathalten är låg.
      Tar man ketonvärden efter en fet måltid på eftermiddag/kväll är de höga.
      Sen dalar de under natten och det vi mäter är hur mycket som finns kvar på morgonen när vi vaknar. Är det värdet för lågt har vi brutit ketosen – dvs vi är inte i kontinuerlig ketos eller vad jag skall kalla det för.
      Om vi däremot lyckas behålla en del ketoner – dvs helst mellan 1,5-3.0 mml/l så lämnar vi aldrig ketosen och då kan kroppen slå över till fettförbränning.
      Vinglar man däremot runt mellan 0,2 och 0,8 ungefär kan man nog fortsätta känna trötthet/olust och energibrist eftersom kroppen då har låg tillgång på glukos (pga lågt intag av kolhydrater) och måste tillverka glukos av protein och inga ketoner som räcker att leva på.
      OBS – detta är min amatörförklaring och om någon kan förklara bättre så välkommen att göra det

Kommentarer är stängda.