Fettkaffeskola

Kärt barn har många namn men jag tror kanske fettkaffe är det som är mest gångbart just nu? Ett namn som beskriver vad det är till skillnad mot Magic Bullet Coffee (MBC), Bulletproof Coffee, LCHF-kaffe och vad mer det hetat. Vad anser ni att drycken heter?

Jag har flera gånger läst om personer som känner sig osäkra inför hur man börjar med fettkaffe. Nu har det gått två år sen jag skrev om det första gången och det finns hur många historier som helst på nätet och jag ser i min bloggstatistik att många googlar sig hit i ämnet. Man kan tex läsa skräckhistorier om hur magen reagerar osv man kan också förfasa sig över att vi byter ut måltider och annat. Jag lämnar alla dessa diskussioner därhän och ägnar mig istället åt en fettkaffeskola. En kort genomgång som tänkte ge svaren på alla de frågor som ofta återkommer. Att drycken kommit för att stanna är vi nog överens om och jag väntar bara på första rapporten om när någon välkänd Cafékedja lanserar att de har äkta fettkaffe på menyn.

För att underlätta för den som inte tar sig för att testa själv så tänkte jag ge ett förslag på hur man kan göra för att våga testa. Skälen att låta bli att testa är många så jag tänkte tipsa lite om det också. Du behöver kaffe, kokosfett och smör. Tillsätter du även ägg blir det ”äggmjölk” och det är en helt annan uppfinning som du får googla vidare på.

Kaffe
Välj det kaffe du önskar för att testa. Om du skall göra äkta ”Bulletproof Coffee” enligt uppfinnaren Dave Asprey så är det 100 % organiska Arabicbönor som gäller. Dem mal man själv. Jag tycker själv att jag aldrig druckit så gott kaffe.

Ekobönor

Ekobönor

Kokosfett
Välj vilket kokosfett du vill för att testa. Om du skall göra det vi rekommenderar så skall det vara 100 % ekologiskt kokosfett. Kokosolja och kokosfett är samma sak, det är temperaturen som skiljer. Är det tillräckligt varmt blir det klart och flytande och vid svalare temperatur är det vitt och fast som smör beter sig ungefär. Det är det myckna mättade fettet som gör att det blir så att jämföra med oljor och margariner. Välj det naturliga med smak om du tror du klarar smaken. Välj det som gjorts smaklöst om du inte står ut med tanken på kokossmak.

Cocosa

Cocosa finns med och utan smak

Smör
Det skall vara 100 % smör oavsett vad du sen väljer. Jag har i brist på smör använt Bregott och det går, men blir lite lustigt med rapsoljan. I en äkta ”Bulletproof Coffee” skall det vara ekologiskt smör från gräsbetande kor och här får vi problem. I stora delar av världen finns Kerrygold från Irland, men vi får nöja oss med det vi hittar. Jag skulle tex gärna använda osaltat ekologiskt smör från gräsbetande kor. I verkligheten använder jag ekologiskt smör och får stå ut med saltet. Det blir pest eller kolera. Vill du absolut inte ha salt i kaffet så är det osaltat smör som gäller och då finns inte ekologiskt vad jag vet. Samerna har under historien haft salt i kaffet så det är ingen nymodighet.

smör

Det som kan hända om man är ovan vid kokosfett är att magen sätter fart och då menar jag sätter fart. För en del är det en önskvärd situation och för andra inte. Om det här känns som ett problem skulle jag därför råda att man gör ett testschema som får avgöra vilken nivå man klarar. Den som inte är så känslig kör full styrka direkt.

Hur mycket fett man använder är så klart efter tycke och smak, det är högst individuellt vad man vill uppnå. Vissa dagar använder jag bara kokosfett och andra bara smör. Sen jag började mala kaffe själv tar jag ibland kokosfettet i en äggkopp och dricker sen kaffet svart efteråt  – eftersom det är så vansinnigt gott.

Tillredning
Hur eller om man mixar sitt kaffe är också valfritt. När jag lärde mig var det Magic Bullet som gällde och eftersom jag har en sån i original blev det den jag använde i min första presentation av kaffet 2012-07-28. Sen dess har jag testat lattevisp, stavmixer, elvisp och andra maskiner. Jag har även rört med sked. Allting går. Det viktiga är att man får i sig kaffet. Hur man gör är tycke och smak och det finns inga regler.
Personligen tycker jag att en riktig maskin som mixar snabbt är bästa lösningen eftersom kaffet blir fluffigare och mer likt en latte, men det gick väldigt bra med en liten batteridriven lattevisp när vi var på semester

Recept
15 g kokosfett (1 msk)
30 g smör (2 msk)
kaffe

Ingen mängdangivelse är huggen i sten. Jag tar mer kokosfett om magen är trög. Jag tar mindre om magen är…. ja det där vi inte pratar om i salongerna. Jag tar mer smör om jag vet att jag inte ska äta på ett tag och mindre eller inget smör om jag är mätt eller ska äta inom kort.

Testschema
När man testar vad man tål för mat får man inte blanda flera saker samtidigt för då vet man inte vad man reagerade på. Var det saltet i smöret, eller var det smaken på kokosfettet som gjorde smaken så dålig? Var det mängden smör eller kokosfett som gjorde ränder i golvet på väg till toan?

Den här tabellen visar bara principen. Gör som det passar och gå snabbare fram om du tror att du tål det. Det är bara den som är osäker som skall följa den slaviskt.

Dag 1 1 tsk kokosfett utan smak Valfri mängd kaffe
Dag 2 2 tsk kokosfett med smak Valfri mängd kaffe
Dag 3 3 tsk (1 msk) kokosfett av den som var bäst Valfri mängd kaffe
Dag 4 1 tsk smör osaltat Valfri mängd kaffe
Dag 5 2 tsk smör saltat Valfri mängd kaffe
Dag 6 3 tsk (1 msk) smör av den som var bäst Valfri mängd kaffe
Dag 7 1 tsk kokosfett av den bästa och 1 tsk smör av den bästa Valfri mängd kaffe
Dag 8 Du är fulltestad och gör nu en fettkaffe helt efter din egen smak
1-3 tsk kokosfett 1-2 msk smör (öka smöret till lämplig mängd)
Valfri mängd kaffe

Hemma hos oss har vi både saltat och osaltat smör och kokosfett med och utan smak. Jag har testat alla varianter och verkar tåla/tycka om det mesta. Jag är inte så kinkig men har läst så mycket kommentarer att jag vet att en del inte kan tänka sig salt i kaffet, men gör utan salt då. En del gillar inte kokos, men göra utan kokossmak då.

Man kan inte veta om fettkaffet passar en förrän man verkligen testat alla varianter.

Vill du läsa mer om historien bakom kaffet kan du skriva tex kaffe eller coffee i sökrutan här på min blogg. De flesta inläggen ligger långt nere i blogghavet från 2012 och jag har inte varit så himla bra på att strukturera med taggar och kategorier, men vem vet det kanske kommer 🙂

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

34 svar på ”Fettkaffeskola

 1. Vilken rolig och konkret skrift om fettkaffe! Du kom upp överst på Google när jag sökte på Magic Bullet Coffee.
  Tack! Nu börjar jag testa mig fram.

  • Kul att höra, tänk vilken spridning det fått tack vare att Dave Asprey inspirerade några av mina amerikanska vänner att hälla kokosfett och smör i kaffet

 2. I Danmark, i Köpenhamn i alla fall, finns ekologiskt osaltat smör på Irma. Tack för en jättebra blogg säger en jämnårig svensk-dansk.

 3. Hei. Jeg tåler ikke smør og andre melkeprodukter, og drikker derfor fettkaffe kun med Cocosa-olje. Gjerne en stor middagsskje. Er effekten den samme? Hva går jeg glipp av ved å droppe smøret?

 4. Hej Det är min andra dagen jag provar mig fram med lchf. Läser många tips och råd på nätet. Tack för dina tips

 5. PÅ ”Willys Hemma” kostar det 46.50 och på ”Willys” några kronor billigare.

 6. Tack för en härlig blogg Margareta, tittar alltid på din först 🙂 Jag har ätit LCHF i 4 år och min största vinst är att jag har fått ett naturligt förhållande till mat och att jag sällan blir sjuk. Har precis genomgått en strålbehandling för tonsillcancer och då är det lätt att tappa i vikt (vilket inte är så bra just nu:) ), fettkaffe är perfekt att dricka, lätt att få i sig och energitätt.

 7. Jag dricker sällan mer än koppen på morgonen så därför har jag sen jag började med fettkaffet köpt ekologiskt, fairtrade. Upptäckte rätt snabbt att det godaste kaffet var just mörkrostat med 100% Arabicabönor. Jag kör oftast med 30-40’gr ekologiskt smör + 10-15 gr kokosfett utan smak. Sen, för att svära i kyrkan lite grann så använder jag även lite sötningsmedel för jag klarar inte av saltsmaken.
  Så långt som att mala själv har jag inte kommit, men misstänker att det blir nästa steg. Jag använder lattevisp numera för det blir mindre disk 😉

 8. Vi kallar det för Powerkaffe och då har vi smör och kokosfett och ett ägg som vi mixar? Supergott och mättande!

 9. Jag hade länge ca 30g smör i kaffet och inget kokosfett och detta fick jag nästan tvinga i mig, men nu har jag hittat en variant som är ENORMT god och det är 1 tesked kokosfett (UTAN smak) och 1 tesked smör (OSALTAT!) och jag tycker att det heter BulletKaffe för det låter festligast 🙂 Innan sa jag alltid Smörkaffe, men efter att tillräckligt många rynkat på näsan åt mig så säger jag bara BulletKaffe så får de gissa själva vad jag dricker 🙂

  • Jag började med fettkaffet för att få i mig det nyttiga kokosfettet och upptäckte sen alla fördelar. Smör hade jag redan haft i kaffe när grädde saknades. Samma grundprodukt sa jag när folk rynkade på näsan. Smör eller grädde, vad är skillnaden? Lite vassle. Värst var när smör blev Bregott och ett oljelager på kaffet. Då var jag rätt nära fettkaffe men visste inte det då.
   Tja Bulletkaffe är ju ett namn som kom till vare tack mitt dåliga minne :-), det är väl därför jag försöker städa bort det.

 10. Bra oversikt!
  Var hittar man kaffet? Maler man det sjalv?
  Vad tror du om getsmor istallet for kosmor? (Har hittat det har i en engelsk butik.)

  Kan du inte kommentera det som Per Wikholm och Martina bl.a. skrivit om ”resistent starkelse” (potatismjol) idag. Vore valdigt intressant att hora din asikt om detta? Kan det vara nagot tror du?

Kommentarer är stängda.