Smör vs Kokosfett

I mitt tidigare inlägg om Guide till matfetter för hälsa prioriterades fetterna i den ordning vi bör äta dem.

Kokosfett hamnar efter Smör/Bregott, trots att vi samtidigt hävdar att det är så nyttigt. Mitt spontana svar var att vi proportionellt behöver mer smör än kokosolja. De mängder som nämns när det gäller kokosoljan är 2 msk per dag, medan vi äter betydligt mer smör.

Val av matfett i prioriterad ordning

Efteråt tänkte jag att man skall inte ta så mycket för givet så jag skrev till Professor Göran Pettersson på Chalmers och frågade och fick följande svar:

Du svarade nog utmärkt om kokosfett – det har ju en sammansättning som avviker starkt från både mjölkfett och kroppsfett så antagligen bäst att se det som ett komplement. En klart positiv aspekt på kokosfett är att det bidrar till att få bort den obefogade skräcken för mättat fett.

.

Tack för att du läste, välkommen tillbaka

16 svar på ”Smör vs Kokosfett

 1. Det måste vara många här i det lilla samhället där jag bor, som läser din blogg, Margareta. I söndags var det osaltade smöret slut i den enda butiken som finns här, och dom lovade att det skulle komma nytt på onsdagen. Det gjorde det, och jag köpte… På torsdagen meddelade min särbo att det osaltade smöret var slut…

  Osaltat smör har sedan länge varit stapelvara i mitt kylskåp. Skulle gärna köpa det ekologiskt, i 1-kilosförpackning!

 2. Ps. ”Grass-fed” smòr: Vad hittar man det? (Vanligt ekologiskt smòr som man hittar pà Ica, eller inte..?)

  • Grassfed butter är smör som kommer får kor som enbart ätit gräs, dvs inte vanliga kraftfoderuppfödda kor. Detta finns tyvärr inte i Sverige, i alla fall vad jag vet. KRAV-kor utfodras också med kraftfoder, även om de ska ha fri tillgång till gräs. Men de gillar ju kraftfodret, det är lite som godis.
   Fodret gör skillnad för kornas hälsa och mående, och behov av medicinering, och även för fettsammansättningen.

 3. Hej,
  Hittade en intressant diskussion dàr Mr. Bulletproof himself fòrklarar lchf-kaffets vàlgòrande effekter. Det bòrjar ca 36 minuter in i detta radioprogram (blir bara ca 5 minuters lyssnande) :

  http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/6135/569-dave-asprey/

  (Han pratar ocksà mycket om att effekten blir mycket bàttre om man anvànder ej masstillverkat kaffe utan en massa toxins i. Toxins finns speciellt i kaffet fràn Sydamerika. Kan vara nàgot att tànka pà [och man kan ju hitta naturligt, icke-kontaminerat kaffe utan att kòpa hans dyra variant.. 🙂 ].. )

  Vàldigt intressant det han sàger om de vàlgòrande egenskaperna hos smòr och MTC-olja (dvs kokosolja, men i mer concentrerad form).

  Ps. Tack Margareta fòr att du tipsade om low-carb forskarna Voitek (stavning?) m.f.l. i Moniques blogg hàromdagen!

  • Jag är mån om att uppge källor så att det jag skriver inte uppfattas som sådant jag kommit på själv. ”Vi” var på dr Jeff Voleks föreläsning under LowCarb-kryssningen i USA i våras. ”Vi” var många från Sverige men vi som bloggar om mätning av ketoner är förutom jag själv, Monique ”Lifezone” Forslund, Tommy Runesson och nu sen ett par dagar även Andreas ”Kostdoktorn” Eenfeldt. Mnoiques pojkvän Ronnie Mathisen var inte med i USA, men har läst in sig och bloggar också.

 4. Precis som jag grubblar över cocosfettets vara eller inte vara i mitt liv, kommer du med detta inlägg. Bra!
  Jag har svårt för lukten och att dosera ”lagom”. Men att just se det som komplement känns bra.
  Smör får vara huvudsaken för mej.

 5. Jag har testat mixa te med kokosfett och smör med stavmixer och, bortsett från att jag inte gillar te, var det rätt ok. Inte som jag skulle föreställa mig cappuchino-aktigt te kanske, men hygglig emulsion.
  Har också provat göra samma sak med skirat smör, och hur mycket jag än mixar får jag inte till någon emulsion, det blir bara ett skikt fett ovanpå teet.
  Gör jag något fel eller måste man ha ”hela” smöret?

 6. Vad bra av dig att fråga och så trevligt av Göran Pettersson att svara! Ett mycket bra svar dessutom.

Kommentarer inaktiverade.